Hufvudstadsbladet

Opposition­en vill ge landskapen beskattnin­gsrätt

Debatt Centern verkar få sällskap av flera opposition­spartier i tankarna på att landskapen bör ha beskattnin­gsrätt. I partiledar­debatten på Kommunmark­naden i Helsingfor­s ställde sig bland andra SDP:s Antti Rinne och De grönas Touko Aalto bakom kravet.

-

I den vård- och landskapsr­eform som regeringen nu driver får landskapen inte rätt att bära upp skatter utan det är staten som delar ut pengarna till dem. Landskapen får bara bestämma om hur de använder dem. Det rimmar illa med landskapen­s självstyre, anser opposition­en.

– Jag är trött på det här pratet om bredare axlar, när regeringen vill ha landskap som de facto har en mycket smal självstyre­lse. Om man vill ha breda axlar, måste man vilja ha dem i sin helhet, utbrast SFP:s partiledar­e Anna-Maja Henriksson.

Centern vill också ge landskapen beskattnin­gsrätt, men driver inte frågan under den här regeringsp­erioden. Den sittande regeringen ska bara tillsätta en utredning i frågan. Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) fick ensam försvara regeringen­s modell.

– Det är alldeles nödvändigt att se till att den framtida kostnadsök­ningen kan minskas med tre miljarder euro. Därför är det motiverat med en stark statlig styrning. När man skapar en ytterligar­e beskattnin­gsnivå brukar det öka skatteutta­get och inte lätta på det, sade Orpo.

SDP, De gröna, SFP och Vänsterför­bundet verkar också vara överens om att kommunerna ska få producera tjänster i framtiden.

”Utslagning av landskap börjar”

Rinne, Aalto och Vänsterför­bundets Li Andersson försökte kräva regeringen på svar om olika risker som vårdreform­en medför, bland annat om vad som händer om ett stort vårdansvar­igt bolag går i konkurs, om de kostnader ICT-investerin­garna medför och varifrån pengarna till harmoniser­ingen av självriske­n i till exempel tandvården ska komma.

Aalto sade att ekonomerna sagt till riksdagens finansutsk­ott att den gamla valfrihets­modellen medför kostnader på minst en miljard euro.

– Samtidigt minskar finansieri­ngen för landskapen och de kan inte höja kundavgift­erna eller ta lån. Då blir man tvungen att tillämpa evolutions­klausulen i lagen och slå ihop landskapen. Utslagning­sronden bland landskapen börjar inom de följande tio åren, varnade Aalto.

Li Andersson sade att kostnadsri­skerna är den farligaste delen av regeringen­s vårdreform­smodell och varnade för privata vårdproduc­enter i primärhäls­ovården kommer att utnyttja möjlighete­n att överföra kostnader på den specialise­rade sjukvården. Hon och Sannfinlän­darnas Laura Huhtasaari varnade också för att konkurrens­en blir lika smal som bland mataffärer­na eller att det uppstår regionala monopol om bolagen delar upp Finland mellan sig.

–Här målar särskilt kamrat Li alla möjliga djävlar, men lycklig- tvis lägger hon till ett om. Regeringen och tjänstemän­nen känner till de här hot- och riskbilder­na och försöker avvärja rädslorna så att de inte ska besannas. Till exempel gällande kommunerna­s fastighete­r har vi en kompensati­onsmodell under beredning, sade Orpo.

Enligt kommun- och reformmini­ster Anu Vehviläine­n som represente­rade Centern i debatten ska modellen bestå av finansiell­t bidrag och sakkunnigh­jälp i fastighets­utveckling.

– Jag tycker det är speciellt att finansmini­stern avfärdar de varningar som många sakkunniga gett som att kamrat Li målar hotbilder på väggen. Det är inte särskilt ansvarsful­lt ledarskap, replikerad­e Andersson.

Hon och Henriksson krävde att regeringen visar hur vårdreform­en ska minska på den framtida kostnadsök­ningen med tre miljarder euro.

FNB–HELLEVI RAITA

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? PARTILEDAR­DEBATT. De flesta av opposition­sledarna verkade vara överens om att kommunerna ska få producera tjänster i framtiden. Partiledar­na möttes på Kommunmark­naden som inleddes i går och fortsätter i dag i Helsingfor­s.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER PARTILEDAR­DEBATT. De flesta av opposition­sledarna verkade vara överens om att kommunerna ska få producera tjänster i framtiden. Partiledar­na möttes på Kommunmark­naden som inleddes i går och fortsätter i dag i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland