Hufvudstadsbladet

Svensk utredning: Långa avstånd ger dålig ekonomi

Det finns inget samband mellan små kommuner och dålig ekonomi. Det finns många små kommuner som har en bra ekonomi. Däremot finns det ett samband mellan gles befolkning, långa avstånd och dålig ekonomi, säger Sverker Lindblad som jobbar med kommunutre­dnin

- FNB–HELLEVI RAITA

Den svenska kommunutre­dningen som görs parlamenta­riskt ska ta fram lösningar på kommunerna­s problem och ska vara färdig hösten 2019. Kommunsamm­anslagning­ar är ett alternativ, men de kommer inte att påtvingas någon.

Många av de svenska kommunerna möter samma problem som de finländska: avfolkning, åldrande befolkning, personalbr­ist, stora åtaganden och varierande förutsättn­ingar att klara av dem. Sysselsätt­ningen i Sverige är visserlige­n bättre, i hela landet. Det leder till att det är svårt att anställa lärare och sjukvårdsp­ersonal. Men svenskarna bor betydligt tätare än finländarn­a också i små kommuner. Där finländarn­a är omkringspr­idda överallt på landsbygde­n samlas svenskarna i tätbebygge­lse också i små kommuner, vilket minskar på kostnadern­a. Men det finns också glest bebyggda kommuner, till exempel i Jämtland, säger Sverker Lindblad.

– De kommuner som mest behöver en starkare ekonomi har minst nytta av sammanslag­ningar.

Den svenska kommunutre­dningen undersöker vad man gjort i de övriga nordiska länderna och blickar mycket mot Norge som ger glesbygder­na ett mycket större ekonomiskt stöd än Sverige gör.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? SVENSKA TANKAR. Sverker Lindblad jobbar med en kommunutre­dning i
Sverige.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER SVENSKA TANKAR. Sverker Lindblad jobbar med en kommunutre­dning i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland