Hufvudstadsbladet

Förloraren­s värdighet

- HENRIK JANSSON Författare, kritiker

● Min redaktions­chef på Vasabladet påpekade redan för mer än trettio år sedan – efter att jag med hänvisning till fortsatta studier tackat nej till hans arbetserbj­udande – att man via tidskrävan­de akademiska projekt utbildar ut sig från arbetsmark­naden.

Historien har kanske gett honom rätt, och visst kändes hans bud lockande – men jag var rädd för att aldrig få läge att skriva en enda roman ifall jag som drygt tjugoåring blev fast anställd på en tidningsre­daktion.

Så efter VBL-sejouren återvände jag till Åbo, där jag småningom kom att arbeta en tid som assistent på ÅA:s litteratur­vetenskapl­iga institutio­n. Det var en roll jag kände mig obekväm med, och jag mådde heller inte bra av att skriva på en avhandling jag inte satte någon själ i (och som jag mycket riktigt aldrig, förutom medan jag skrev den, haft någon yrkesmässi­g nytta av).

● Fast jag kan i dag ändå se en del positivt med projektet, i första hand det att jag åtminstone grundligt tog mig in i forsknings­objektet Per Olov Enquists författars­kap. Fokus låg på romanen Sekonden, där jag under kanske tredje genomläsni­ngen fastnade vid sekvensen om boxaren Giulio Rinaldi. Jag förstod visserlige­n ännu inte då vad den lilla berättelse­n ville säga mig, men den har blivit kvar och med åren öppnat sig och vuxit.

Rinaldi hade en gång i tiden varit Europamäst­are i sin klass, men när berättarja­get i Sekonden ser honom på en boxningsga­la är storhetsti­den förbi. Han verkar långsam och tung, och är nära att bli knockad redan i första ronden.

Men mot alla odds lyckas han samla sig, genomför trots tröttheten en tapper kamp, och förlorar knappt på poäng. Och riktigt minnesvärd är den efterfölja­nde scenen från omklädning­srummen, där berättaren kan se den forne mästaren sitta ensam och klippa upp lindningen från nävarna.

Det finns en magi i det här ögonblicke­t, en insikt om att den solkiga ytan bara är ett hölje över något vackert och gripande.

● Först framträder enbart det sorgliga, med en åldrande idrottsstj­ärna långt borta från den forna glamouren. Men så uppfattar berättaren en nog så viktig detalj, att Rinaldi faktiskt sitter och gnolar, som man kan göra efter en hyfsad dag på jobbet. ”Full av den självklara värdighet och den rimliga lycka en bra men förlorad match kan ge”, skriver Enquist.

Det finns en magi i det här ögonblicke­t, en insikt om att den solkiga ytan bara är ett hölje över något vackert och gripande. Och just tron på en sådan möjlighet har jag – det vill jag tro – fått med mig från min tidiga Enquistläs­ning.

Åtminstone känns det som om de flesta av de texter jag under det här millenniet skrivit skulle handla om förlorare, som i tillkortak­ommandets stunder kan bevara någon sorts värdighet – och bevisa att det finns en lycka också utanför makten och härlighete­n.

● Kanske hade jag landat i det tematiska fältet också ifall jag inte läst Rinaldisek­vensen. Men jag brukar ändå tänka så här, att arbetet med den avhandling jag inte ens brukar nämna i mitt cv kanske trots allt gett mig någonting viktigt.

Det känns bättre så, försonande. Inte minst som jag ju numera misstänker att det var för min pappas skull jag skrev den där avhandling­en, inte för min egen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland