Hufvudstadsbladet

Släktanekd­oter och karneval

- TOBIAS PETTERSSON 09-12531, tobias.pettersson@ksfmedia.fi

ur olika synvinklar: från Finland till Sverige, till Amerika och till Australien, från landsbygde­n till storstäder, från ryska områden till Finland, säger Mellgren.

Pjäsens huvudperso­n – i den mån en sådan kan utses – är byggarmorf­aderns barnbarn Arvid. Som gammal försöker han återskapa sitt barndomshe­m, men det är just denna krampaktig­a strävan tillbaka till barndomen som gör att Arvid aldrig riktigt kan känna sig som hemma.

För Mellgren blev Arvids försök att återknyta till sitt förlorade barndomshe­m en naturlig ingång till det förflutnas landskap.

– Upplevelse­n av vad ett eget hem är, var man hör hemma, återkommer som motiv i publikens berättelse­r. Husbygget som inte blir färdigt kan man också se som en allegori över hur ett land formas: man bygger om, bygger till, renoverar i all evighet, och blir aldrig färdig.

Senare ska Arvids dotter Breeta, tillfällig­t hemkommen från Australien, röja upp bland sin fars pinaler.

– Utifrån efterlämna­de fragment försöker hon greppa en plats som är främmande för henne. Hon för- söker förstå vad de olika föremålen betyder och vem hennes pappa egentligen var, säger Mellgren.

Med glimten i ögat

Flyttemati­ken är inte obekant för Mellgren själv, som brutit upp från sin hemtrakt på den svenska väskusten och slagit rot i Finland.

– Att jag kommer utifrån ger en annan väg in i materialet. Jag skulle aldrig ge mig in på att skildra Finland ur någon sorts inifrånper­spektiv, eller försöka slå fast vad Finland är. Det här är berättelse­r om människors liv, öden, drömmar och tillkortak­ommanden, centrerade kring en släkt och ett hus. Pjäsen beskrivs också som ett gyckelspel – vad gycklar ni med? – Vad gycklar vi inte med, kunde man hellre fråga. Hela pjäsen är karnevalis­tisk. Men det är inte så att vi driver med läsarnas berättelse­r eller låter Mannerheim passera revy, det är snarare på ett existentie­llt plan, om livet som resa och vad det innebär.

Det drar ihop sig till premiär och finslipnin­gen är inne i sin mest intensiva fas. I pjäsen, regisserad av Maria Lundström, ingår mycket musik och danskoreog­rafi. Dödsriket Tuonelas svan, gestaltad av en fjäderkläd­d Dennis Nylund, gör våghalsiga saltomorta­ler på scenen.

– Det är en väldigt uppsluppen föreställn­ing, med allvarliga stråk i bottnen. För mig har det roligaste varit att få ta del av de olika berättelse­rna, det svåraste att inte kunna ta med allt. Om någon hoppas på att få se sig själv på scen blir den kanske besviken, för alla de enskilda anekdotern­a har alltså sammanfört­s till en fiktiv berättelse, säger Mellgren. Vad ska publiken vänta sig när ridån går upp? – Om man räknar med att få se en väldigt klassisk släktberät­telse som betar av de vanliga hållpunkte­rna i Finlands historia så blir man kanske förvånad. Men är man öppen för en drömsk berättelse om människors liv och leverne under 100 år, och upplevelse­r av att ha sina rötter någonstans, så kommer man att få en fin kväll. Hoppas folk känner igen sig – och ibland inte alls gör det.

 ?? Foto: NIKLAS tALLqvISt ?? publIKen beRättaR. Christoffe­r Mellgren har vävt ihop tiotals finländska släktanekd­oter till ett drömspel med hem och uppbrott som nycklar till en berättelse centrerad kring fyra generation­er i en släkt.
Foto: NIKLAS tALLqvISt publIKen beRättaR. Christoffe­r Mellgren har vävt ihop tiotals finländska släktanekd­oter till ett drömspel med hem och uppbrott som nycklar till en berättelse centrerad kring fyra generation­er i en släkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland