Hufvudstadsbladet

Hyllning till Kikka

Teatteri Jurkkas monologför­eställning om 90-talsidolen är en musikalisk kavalkad och ett sympatiskt porträtt.

- Kikka Fan Club. SONJA MäKELä

Manus och dramatiser­ing: Laura Gustafsson. Regi: Sini Pesonen. Musik och ljud: tuomas Hautala. Ljus och video: Ina Niemelä. Dräkter: tellervo Syrjäkari. Scenografi: tellervo Syrjäkari och Ina Niemelä. På scenen: Pia Andersson. teatteri Jurkka 12.9. ■ Det är uppenbart att jag missat något. Något stort och betydelsef­ullt. Jag lyssnar till alla lyriska kommentare­r under pausen och under publikdisk­ussionen efteråt och känner mig hopplöst utanför. Alla minnen, pinsamma och roliga, alla anekdoter. Jag har inga. Kikka. Jag har ingen relation till henne, i motsats till alla andra på Teatteri Jurkkas föreställn­ing Kikka Fan Club. Jag medger att jag inte ens känner igen de många låtarna i föreställn­ingen. Med andra ord är jag verkligen inte rätt person att skriva om denna pjäs, men nu är det trots allt det jag ska göra.

Vem var Kikka? Hon måste ha varit mycket mer än en finsk schlagerst­järna. Hon var ett fenomen.

Kikka, eller Kirsi Sirén (1964– 2005), fick sitt genombrott år 1989 med sin låt Mä haluun viihdyttää (Jag vill underhålla), läser jag på Wikipedia. Jag bildgoogla­r henne och får fram skivomslag där hon antar utmanande poser i sexiga kläder. Blonderat hår, rak blick. Ändå var hon inte Finlands Samantha Fox, säger hon upprepade gånger, hon var sig själv och skapade en egen roll.

Det är Pia Andersson som gestaltar Kikka på Jurkkas lilla intima scen, och av allt att döma gör hon det verklighet­stroget. Tellervo Syrjäkari har skapat hennes härliga 80- och 90-talskläder. Sini Pesonen är föreställn­ingens regissör. Andersson har en stark scennärvar­o och bär upp monologför­eställning­en utan problem, även sångerna. Hon tindrar, hon bjuder på sig själv.

Laura Gustafsson, som skrivit och dramatiser­at pjäsen i samarbete med arbetsgrup­pen, skriver i programbla­det en essä om Kikka och hennes image, hennes scenjag och om den kritik hon tvingades utstå på grund av sin sexiga look och sina dubbeltydi­ga sånger. Texten belyser temat och ger en behövlig bakgrund för den oinvigda. I dag kan man se lekfullhet, performati­vitet och till och med drag i Kikkas stil, skriver Gustafsson, men på den tiden var dessa koncept okända och man såg bara en kvinna som framhävde sexighet.

En av de intressant­aste scenerna i föreställn­ingen är dramatiser­ingen (med hjälp av dockor) av tv-programmet Sabatti (1990), där Kikka blir attackerad av både programled­aren och de övriga gästerna, bland dem Irwin Goodman. Den manliga programled­aren antyder att Kikka är en hora, och även i övrigt är frågorna hon får respektlös­a och nedvärdera­nde. Vissa sätt att spela på sin kvinnlighe­t är alltså helt enkelt inte acceptabla.

Hela den första akten är fylld med musik, och till och med replikerna sjungs fram – det är en minimusika­l. Emellanåt är det svårt att inte tappa tråden i de långa böljande replikerna, men så kanske orden inte heller är lika viktiga som känslan.

Den andra akten är helt olik den första: här möter vi en äldre, dämpad, osminkad kvinna. Hennes popularite­t har dalat.

Det förblir öppet vad som hände Kikka; det här är ingen biografisk pjäs. Jag måste kanske läsa mera om henne, för visst blir jag nyfiken på denna symbolladd­ade, starka, omtvistade och uppenbart älskade kvinna.

 ?? Foto: MARKo MäKINEN ?? Teatteri Jurkkas föreställn­ing om Kikka är en hyllning till schlagerst­järnan. Pia Andersson gestaltar Kikka i monologför­eställning­en.
Foto: MARKo MäKINEN Teatteri Jurkkas föreställn­ing om Kikka är en hyllning till schlagerst­järnan. Pia Andersson gestaltar Kikka i monologför­eställning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland