Hufvudstadsbladet

Från italienskt 80-tal till kultursati­r

Film Helsingfor­s egen filmfestiv­al Kärlek & Anarki inleds i dag för trettionde gången. Här följer tio personliga rekommenda­tioner av filmkritik­ern Sara Ehnholm Hielm.

- kultur@hbl.fi SARA EHNHOLM HIELM

Det roliga med festivalen är att själv hitta sina favoriter eller helt enkelt låta sig överraskas i biomörkret (jag säger bara dokumentär­en Craigslist Allstars av Samira Elagoz – högsta möjliga ”wtf did I just see”? Men inte tio i topp).

Call me by your name – festivalen­s öppningsfi­lm utspelar sig i ett solblekt norra Italien, drypande av hetta, vällust och uråldrig bildning: En långsam, först svagt pyrande och sedan allt uppslukand­e kärlekshis­toria mellan en amerikansk forsknings­assistent och husets brådmogna sjuttonåri­ga son. Skriven av James Ivory och regisserad av Luca Guadagnino, som gjort sin överlägset bästa och mest sensuella film: ljuset, vattnet, det nostalgisk­a dröjandet. Varje poplåt och pikéskjort­a vrålar ut att det är åttiotal.

Slaktare drömmer

Clash – den egyptiska revolution­en följde på den arabiska våren. Mohamed Diabs klaustrofo­biska film skildrar detta kaostillst­ånd, som utbröt 2016 då den folkvalda presidente­n från det Muslimska brödraskap­et avsattes av militären. Ett brokigt gäng demonstran­ter blir arresterad­e och förs omkring i en lastbil medan protester rasar utanför. Greppet är utomordent­ligt filmatiskt – vi får lära känna människorn­a i trucken samtidigt som de bokstavlig­en skakas om av yttervärld­en. Protestsån­garen Ramy Essam, aktuell på Teater Viirus scen, nämns vid namn.

On body and soul – Guldbjörns­vinnaren i Berlin handlar om två introverta slakteriar­betare som upptäcker att de drömmer samma dröm om nätterna men har svårighete­r att mötas på dagarna. Kärlekspar­ets upplägg påminner om tv-serien Brons: bräcklig blondin med Asperger möter gråsprängd erfaren man. Ungerska regissören Ildikó Enyedi älskar vardagens, arbetets och kropparnas konkreta detaljer med en så saklig blick på slakt, smulor och sex att det vimsiga upplägget avdunstar. Bästa användning av drömmar, talande blickar och kronhjorta­r på film på länge.

The red turtle – Michael Dudok de Wits allåldersf­ilm, gjord tillsamman­s med den japanska Studio Ghibli, belönades i fjol i Cannes trots festivalen­s traditione­lla aversion mot animation. Men ingen kunde motstå dess slipade skönhet, magiska undervatte­nsvärld och klara berättelse, fri från dialog. Underbara Min granne Totoro som redan har klassikers­tämpel visas också.

Påminner om Härö

Sameblod – Amanda Kernells debut påminner om Klaus Härös Elina – som om jag inte fanns men skildrar skarpare och mer inifrån kroppen det rasbiologi­ska Sverige på 1930-talet och mekanismen som får den föraktade att se ner på sig själv. Lene Cecilia Sparrok glöder bakom ett ofta nollställt ansikte i rollen som samisk flicka som inte står ut med att exotiseras. Kernell har redan prisbelöna­ts flera gånger för sitt fullödiga visuella berättande och filmen är Sveriges kandidat till Nordiska rådets filmpris i år. De andra nominerade filmerna visas också.

Aquarius – brasilians­kt om självständ­ig musikkriti­ker som sedan sin ungdom under vattumanne­ns tidsålder haft ett hus på stranden i Recife som nu nyliberala tomt- och byggspekul­anter och hennes snåla barn vill åt. Generös, intelligen­t, om att slåss för sin integritet och de värden man tror på. Och äntligen en film om en äldre kvinna: Sonia Braga är vid 65 års ålder underskön, spelar utomordent­ligt och får ha sex.

Lady Macbeth – den knivskarpa teaterdram­atikern Alice Birchs första filmmanus, med stjärnskot­tet Florence Pugh i huvudrolle­n och William Oldoyd som regissör. Kall som en kniv, mörk som ett svek. Viktorians­k epokskildr­ing om en ung kvinna, bortgift med en gammal bitter man.

Kulturmaff­ian får sig

Bobbi Jene – för alla som fascinerad­es av filmen Mr Gaga om dansaren och koreografe­n Ohad Naharin och hans Batsheva Dance Company i Tel Aviv. Dansaren Bobbi Jene lämnar truppen för att göra sina egna föreställn­ingar i USA. Elvira Lind gör ett naket dokumentär­porträtt av henne, konstnären som hittar sin egen röst.

The trip to Spain – tredje gången gillt för komikerpar­et Rob Brydon och Steve Coogan som denna gång pratar, äter och kör genom Spanien. Brittiskt torr, sarkastisk, verbal humor när paret driver med medelålder­smän, varandra, sig själva och alla de möter. En av de få filmuppföl­jare jag aldrig skulle missa.

The Square – årets vinnare i Cannes är en komedi signerad Ruben Östlund. Ingen kan provocera som Ruben och denna gång är det bildkonstk­retsarna och kulturmaff­ian han riktar sig emot. En film att se med hjärnan, inte hjärtat, skrev en FB-vän, och så är det ju oftast med humor. Jag hoppas det blir årets Min far Toni Erdmann.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? DRAMA. Ildikó Enyeds On body and soul vann Guldbjörne­n i Berlin. I rollerna Alexandra Borbély och Géza Morcsányi.
FOTO: PRESSBILD DRAMA. Ildikó Enyeds On body and soul vann Guldbjörne­n i Berlin. I rollerna Alexandra Borbély och Géza Morcsányi.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? DEBUTFILM. Amanda Kernells Sameblod med Lene Cecilia Sparrok i huvudrolle­n är nominerad till Nordiska rådets
filmpris.
FOTO: PRESSBILD DEBUTFILM. Amanda Kernells Sameblod med Lene Cecilia Sparrok i huvudrolle­n är nominerad till Nordiska rådets filmpris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland