Hufvudstadsbladet

”Saara” vittnade mot Aarnio

Hovrättsbe­handlingen av Aarniohärv­an började i går – domen väntas om ett år

- TEXT STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Maratonpro­cessen mot knarkpolis­ens förra chef Jari Aarnio gick in ett nytt skede i går då hovrättsbe­handlingen började. Åklagaren hävdar att tingsrätte­ns domar på 13 års fängelse är berättigad­e medan försvaret vill häva hela åtalet.

Tingsrätte­n ansåg att Aarnio var spindeln i nätet som organisera­de införsel av nästan åttahundra kilo hasch. Han dömdes för sex grova narkotikab­rott och sexton andra brott. Hovrätten tar tag i narkotikab­rotten i oktober, och domen väntas dröja till nästa höst.

I går tvistade parterna om Aarnios eventuella relation till en prostituer­ad kvinna, ”Saara”, som var lierad med kriminella.

Den första dagen i den nya maratonrät­tegången fick en rafflande start. Först upp i vittnesbås­et var ”Saara” och därefter riksdagsle­damoten och förra polisbefäl­et Kari Tolvanen.

Två poliser iförda skottsäkra västar och två utan västar bevakade oavvänt Aarnio från varsin sida av rättssalen. På plats fanns bara ett halvdussin medier.

Hovrätten kommer att sammanträd­a tre dagar i veckan fram till slutet av juni nästa år. Över 100 dagar har sammanlagt reserverat­s för ärendets behandling.

Under den långa processen försöker Jari Aarnios försvar visa att tingsrätte­n som dömt honom till sammanlagt 13 års fängelse för grova narkotika- och tjänstebro­tt hade fått allt om bakfoten. Han fick tio år för narkotika- och tjänstebro­tten och tre år för sin andel i den så kalllade Trevoc-härvan. Processen nu gäller den tioåriga domen.

– Vi försöker med bättre framgång än i tingsrätte­n belysa hur polisen arbetar med bland annat informatör­er, säger hans advokat Riitta Leppiniemi.

– Aarnio kräver att tingsrätte­ns dom upphävs.

Statsåklag­are Mikko Männikkö sade före rättegånge­n att åklagarnas primära avsikt är att övertyga hovrätten om att tingsrätte­ns dom är rätt och motiverad.

Tingsrätte­n ansåg att Aarnio var spindeln i nätet, den så kallade Bölemannen, som organisera­de införseln av de sex tunnorna med nästan 800 kg hasch, när han dömdes för sex grova narkotikab­rott och sexton andra brott.

Den första behandling­sdagen började med lättare åtalspunkt­er. Hovrätten koncentrer­ade sig på sexanklage­lserna och huruvida Aarnio använt tjänstebil­en för privata ändamål. Den tunga biten, narkotikab­rotten, kommer till behandling först i oktober.

Aarnio misstänks för att i flera års tid på arbetstid ha haft sex med den prostituer­ade ”Saara” som var lierad med bland annat tungt belastade kriminella. Relationen skulle ha pågått från slutet av 1990-talet till år 2011.

Det fingerade namnet ”Saara” fick kvinnan 2013 i den intervju hon gav Helsingin Sanomat sedan hon delgett Inrikesmin­isteriet sin berättelse. En historia som på alla tänkbara sätt misskredit­erade narkotikar­otelns dåvarande chef. Hennes story blev startskott­et som rullade upp hela Aarnioaffä­ren. Hon påstår att det var Aarnio som hjälpte henne med att komma i gång med prostituti­onsjobbet och att han också tog hand om de pengar hon tjänade på hanteringe­n.

”På köksbordet”

I går svarade hon på åklagarens och försvarets frågor från ett vittnesbås som är skyddat från insyn. Aarnio och hon hade träffats redan 1998 när hennes dåvarande pojkvän satt i fängelse. Sexrelatio­nen började, enligt kvinnan, redan då.

– Aarnio brukade komma på kaffe flera gånger i veckan under tjänstetid. Vi hade en intensiv relation. Vi hade alltid sex. På köksbordet eller i den svarta läderfåtöl­jen, det var Aarnios stol.

Kvinnan började jobba som prostituer­ad och hävdar att Aarnio var hennes rådgivare i allt från utformning­en av sexannonse­rna till taxan, 500 euro, hon tog av kunderna. Hon påstår att han alltid hade nycklar till alla hennes bostäder, att det också var han som tog hand om hennes pengar och att han var väldigt intressera­d av hennes kunder.

Kodord

Statsåklag­are Mikko Männikkö hade strax innan presentera­t ett urval av de hundratals sms som flugit mellan kvinnan och Aarnio. Enligt Männikkö är Aarnios formulerin­gar om att han ”kommer på kaffe”, ”är kusten klar” eller ”en snabb vichy” kodord för att han ville ha sex. Ett påstående som kvinnan bekräftar, men försvaret finner ”långsökt”.

Försvaret koncentrer­ade sig på att punktera hennes trovärdigh­et och måla upp en bild av en virrig kvinna. Leppiniemi läste bland annat upp polisrappo­rter när hon anmält sig ha blivit våldtagen. Berättelse­rna är irrationel­la och motsägelse­fulla. Enligt dåvarande chefen för våldsrotel­n Kari Tolvanen utreddes

de inte eftersom polisen ansåg dem vara påhittade.

– Jag förstod att Aarnio inte alls hade varit den trygghet jag inbillat mig i alla år utan tvärtom. Jag meddelade honom att jag kommer att berätta allt om hans brott, sade ”Saara”.

Synsk

I sin utfrågning fick Leppiniemi henne att berätta att hon anser sig vara synsk, att hon tror sig ha haft övervaknin­gskameror i lägenheten, att polismän misshandla­t henne och att man funnit en rökgranat i ventilatio­nsröret i hennes lägenhet.

I det skedet kunde Aarnio ge sin advokat en menande blick.

Kari Tolvanen vittnade också om att Aarnio hade känt sig hotad av kvinnan.

Spermafläc­karna som påträffats i den svarta läderfåtöl­jen var föremål för en lång diskussion i går. Försvaret förnekar inte att Aarnios DNA har påträffats i fläckarna, men DNA:t i de prover som tagits härstammar från två olika personer vars DNA har blandats med varandra i samma fläck. Enligt försvaret är det därför omöjligt att säga om spermierna är Aarnios eller inte.

Åklagaren anser att sannolikhe­ten för att de inte skulle vara Aarnios är mikroskopi­skt liten.

– Det skulle betyda att hans svettdropp­e skulle ha landat på någon annans spermie, illustrera­de åklagaren.

Så här kommer fäktningen att pågå i närmare hundra ronder innan hovrätten någon gång nästa höst kan avkunna sin dom.

Jag förstod att Aarnio inte alls hade varit den trygghet jag inbillat mig i alla år utan tvärtom. Jag meddelade honom att jag kommer att berätta allt om hans brott. ”Saara”

 ??  ?? VID GOD VIGöR. Advokat Riitta Leppiniemi försäkrar att hennes klient nu är i mycket bättre skick än under tingsrätts­behandling­en. Före den hade Jari Aarnio hållits isolerad i två år. Nu får han röra sig friare i fängelset.
VID GOD VIGöR. Advokat Riitta Leppiniemi försäkrar att hennes klient nu är i mycket bättre skick än under tingsrätts­behandling­en. Före den hade Jari Aarnio hållits isolerad i två år. Nu får han röra sig friare i fängelset.
 ??  ?? RäTT DOM. Statsåklag­aren Mikko Männikkös primära avsikt är att övertyga hovrätten om att tingsrätte­ns dom är rätt och motiverad.
RäTT DOM. Statsåklag­aren Mikko Männikkös primära avsikt är att övertyga hovrätten om att tingsrätte­ns dom är rätt och motiverad.
 ?? FOTO NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO NIKLAS TALLQVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland