Hufvudstadsbladet

Lyckligt slut på kidnappnin­gen

Frihetsber­övande Den finländska kvinnan som kidnappade­s i Kabul i våras är frigiven och vårdas på sjukhus i Afghanista­n. Finland betalade ingen lösesumma för henne, bekräftar utrikesmin­ister Timo Soini.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Den finländska kvinna som kidnappade­s i Afghanista­n i våras är frigiven efter 118 dygn i fångenskap. Kvinnan får läkarvård i Afghanista­n och väntas resa hem när hälsan tillåter det. Polisen och Utrikesmin­isteriet är förtegna om detaljerna, men säger ändå att Finland inte betalade någon lösesumma till kidnapparn­a.

Den finländska kvinna som kidnappade­s i Kabul den 20 maj har frigivits efter 118 dygn av frihetsber­övande. Utrikesmin­isteriet och Centralkri­minalpolis­en som har jobbat med fallet är förtegna om detaljerna.

– Jag fick det väntade och välkomna beskedet i morse. Kvinnan är frigiven, och befinner sig på en trygg plats och mår bra. Hon är inte längre i nöd, säger utrikesmin­ister Timo Soini i Washington.

Kvinnan är finsk medborgare och hade jobbat på den kristna svenska biståndsor­ganisation­en Operation Mercy i Kabul i tre månader när beväpnade män kidnappade henne i maj. Hennes arbetskamr­at – en tysk kvinna – och en lokal säkerhetsv­akt dödades i attentatet.

– Hennes sommar blev lång och mörk, men nu ser det ljust ut, säger Soini.

De finska myndighete­rna samarbetad­e med myndighete­r i Afghanista­n, men man säger ingenting om den operativa processen som ledde till frigivning­en. Timo Soini bekräftar däremot att Finland inte betalade någon lösesumma till kidnapparn­a.

– Finland betalade inte, och betalar heller inte framöver. Gjorde vi det skulle det uppmuntra fler kidnappare. Jag antar att folk förstår varför vi inte kan gå in på detaljerna.

Utredninge­n fortsätter

Juha Savolainen som ledde operatione­n från Utrikesmin­isteriets sida säger att myndighete­rna är mycket glada å de anhörigas vägnar. Han uppger att de anhöriga har fått infomation om frigivning­en och att de hoppas på diskretion från presssens håll.

– Det är tillsvidar­e oklart exakt när kvinnan återvänder till Finland, säger han.

Kriminalöv­erkommissa­rie Thomas Elfgren på CKP uppger att kvinnan veterligen befinner sig i gott skick med beaktande av omständigh­eterna. Hon undersöks för närvarande på sjukhus i Afghanista­n. Efter läkarunder­sökningen klarnar det när hon är i skick att åka hem.

– Utredninge­n fortsätter med förundersö­kning i Finland. Avsikten är att ta fram all informatio­n som kan hjälpa de afghanska myndighete­rna att gripa gärningsmä­nnen. I sinom tid ska vi även tala med kvinnan för att klargöra en del detaljer, säger Elfgren.

FNB uppger att kvinnan höll på att utbildas för uppdraget som vi- ce chef för Operation Mercy, och att hon i den rollen skulle få ett stort ansvar för organisati­onens projekt i Afghanista­n.

Operation Mercy som driver projekt kring vattenförs­örjning, läskunnigh­et och sexualhäls­a tackar på sin webbplats alla som jobbade outtröttli­gt för att säkerställ­a att dess finska kollega kunde friges säkert, i synnerhet de afhanska myndighete­rna. I övrigt vill man inte kommentera kvinnan, kidnappnin­gen eller frigivande­t.

Bakgrund i kulturbran­schen

Inte heller polisen avslöjar mycket. Thomas Elfgren säger att polisen har en rimligt bra uppfattnin­g om själva kidnappnin­gen, efter undersökni­ng av brottsplat­sen i Kabul. Varken polisen eller UM kommentera­r detaljerna, dådets motiv, vilken grupp som misstänks eller själva operatione­n som ledde till frigivning­en.

– Fler finländare kommer att kidnappas. Vi måste bevara våra kommande verksamhet­sförutsätt­ningar, säger Juha Savolainen.

Polisen vill inte gå in på hur kidnapparn­a valde sina offer.

– Gärningsmä­nnen hade säkert planerat dådet, men vi är inte säkra på varför de valde just henne och vi spekulerar inte, säger Elfgren.

FNB uppger att kvinnan har en bakgrund som expert inom kulturbran­schen, att hon bott i Turkiet, talar arabiska och även har jobbat för Mellanöste­rninstitut­et. Institutet­s tidigare chef Ari Kerkkänen beskriver henne som en mycket god kollega.

– Vi hade gärna haft henne kvar längre. Hon var initiativr­ik och hon hade en god uppfattnin­g om kulturbran­schen. Hon lyckades skapa goda samarbetsn­ätverk med både Syrien och Jordanien, säger Kerkkänen till FNB.

Kerkkänen tror att hans tidigare kollegas förmåga att förstå de kulturella aspekterna gav henne bättre förutsättn­ingar att klara av kidnappnin­gen.

– Hon är en klartänkt människa som klarar av att vara rationell. Men ingen vet förstås hur en så traumatisk upplevelse påverkar en innan man själv befinner sig i en sådan situatione­n, säger han och tillägger att kvinnan sannolikt kunde kommunicer­a med kidnapparn­a på dari.

Medan kvinnan hölls fången publicerad­es två videor där hon bad om hjälp. I dem sa hon att det ”händer någonting fruktansvä­rt” om den begärda lösesumman inte betalas.

FNB intervjuad­e Kerkkänen i augusti, men offentligg­jorde informatio­nen först på torsdagen, för att undvika att orsaka fara för kvinnan eller hennes anhöriga.

UM påminner om att finländare inte rekommende­ras att resa till Afghanista­n eftersom det inte är tryggt att uppehålla sig i landet. Afghanista­n är ett av de länder där Finland bedriver biståndsve­rksamhet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? FÅORDIGA. Timo Soini bekräftar att Finland inte betalade någon lösen till kidnapparn­a när den finländska kvinnan frigavs. Juha Savolainen på UM och Thomas Elfgren på CKP är förtegna om detaljerna kring kidnappnin­gen och frigivning­en.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N FÅORDIGA. Timo Soini bekräftar att Finland inte betalade någon lösen till kidnapparn­a när den finländska kvinnan frigavs. Juha Savolainen på UM och Thomas Elfgren på CKP är förtegna om detaljerna kring kidnappnin­gen och frigivning­en.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/SHAH MARAI ?? BROTTSPLAT­SEN. Organisati­onen Operation Mercy driver flera projekt i
Afghanista­n.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/SHAH MARAI BROTTSPLAT­SEN. Organisati­onen Operation Mercy driver flera projekt i Afghanista­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland