Hufvudstadsbladet

Regeringen uppmuntrar finländarn­a att halvera kolavtryck­et

Miljö Regeringen uppmuntrar människor att halvera sitt koldioxida­vtryck till år 2030. Det här kräver åtgärder inom bland annat boende, resor och ätande.

- FNB

För att klimatavta­let, som godkändes på torsdagen, ska kunna bli verklighet krävs åtgärder i boendet, ätandet och hur man färdas.

– Det här är en kampanj och uppmuntran, inte tvångsåtgä­rder. Det är en stor skillnad, sade miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) under en presskonfe­rens.

Tiilikaine­n fick en fråga om varför staten kräver mer av konsumente­rna än av sig själv. Staten har förbundit sig vid att minska utsläppen av växthusgas­er med 39 procent fram till 2030.

– Vi har också nu mångahanda utmaningar där konsumente­n eller företaget kan förbinda sig vid att minska utsläppen. Jag har om jag minns rätt också själv givit ett löfte om att halvera utsläppen med en relativt tajt tidtabell. Det här är ett sätt att göra verklighet av åtgärderna, säger Tiilikaine­n.

Det var första gången som en klimatpoli­tisk plan gjordes för en medellång tidsperiod. Planen gäller sektorn som står utanför utsläppsha­ndeln, det vill säga trafiken, uppvärmnin­gen av byggnader, avfallshan­teringen och jordbruket.

Trafiken största utsläppssy­ndaren

De största möjlighete­rna att minska utsläppen finns i trafiken, som i dagsläget ger upphov till kring en femtedel av utsläppen av växthusgas­er i Finland. I klimatavta­let befrämjar man promeneran­de, cyklande och kollektivt­rafiken.

Projekt som stödjer detta får enligt avtalet förtur i städernas trafikplan­ering och i finansieri­ngen av projekten.

I biltrafike­n främjas el- och gasbilar. Gamla bilar vill man omvandla så de drivs med gas eller etanol och man vill att bilhandlar­na presentera­r för kunderna de bilalterna­tiv som har minst utsläpp.

Uppvärmnin­gen av byggnader med olja ger också upphov till mycket utsläpp. Tiilikaine­n säger att staten av den här orsaken kommer att sluta värma upp sina fastighete­r med olja fram till 2025.

– Alla offentliga aktörer uppmuntras till det samma, säger ministern.

Privatpers­oner uppmuntras bland annat genom skattepoli­tik att välja till exempel en värmepump för att värma upp sin bostad.

Man kommer också att främja ren förbrännin­g av pelletar och vedklabbar. Enligt klimatavta­let ska man upplysa folk om hur man bränner ved rent och apparature­n kommer att förbättras till exempel genom att utveckla en produktsta­ndard.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? UPPMANING. Miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) vill att finländarn­a ska halvera sitt kolavtryck.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER UPPMANING. Miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) vill att finländarn­a ska halvera sitt kolavtryck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland