Hufvudstadsbladet

Säkerhetsb­älten är möjliga i stadsbussa­r

Säkerhetsb­älten är obligatori­ska i bussar sedan 2006, undantaget bussar i stadstrafi­k. Men många stadsbussa­r kör också på motorvägar.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

I slutet av augusti körde en buss in i en långtradar­e på Västerlede­n. Föraren dog för att han pillade på sin pekplatta i stället för att titta på vägen. Det fanns inga passagerar­e i bussen. Men om det funnits så skulle det ha gått illa också för dem. Olycksbuss­en var en av många som kör på motortrafi­kleden mellan Esbo och Helsingfor­s, en stadsbuss som saknar säkerhetsb­älten. Hur är det möjligt?

Enligt vägtrafikl­agen ska alla bussar ha säkerhetsb­älten och bältena ska också användas. Stadsbussa­rna är ett undantag, men då har lagstiftar­en inte tänkt på att många stadsbussa­r också kör på in- och utfartsväg­ar där körhastigh­eterna är mellan 80 och 100 kilometer i timmen.

I huvudsak kör stadsbussa­rna i tätorter där körhastigh­eterna är låga, folk står i gångarna och det är många som stiger av och på. Under de omständigh­eterna är det knepigt med bälten. Men Helsingfor­sregionens trafik HRT har dagligen flera tiotals avgångar med stadsbussa­r som kör exempelvis längs Lahtislede­n och Västerlede­n. Enligt HRT:s informatio­nsdirektör Sari Kotikangas har frågan om säkerhetsb­älten i stadstrafi­ken dryftats på seminarier för nordiska trafikinge­njörer. Några snabba lösningar finns inte.

– En möjlighet är att beakta bältena i konkurrens­utsättning­en av busslinjer, säger hon.

Tills vidare har HRT inte gjort det.

Olycksutre­dningscent­ralen har gjort flera rekommenda­tioner när det gäller säkerhetsb­älten i bussar men inga som gäller stadsbussa­r på motorvägar.

– Ponera att bussen välter av vägen när den kör 80 kilometer i timmen. Vill du då stå eller sitta fastspänd i ett trepunktsb­älte? frågar kommunikat­ionschef Sakari Lauriala på Olycksutre­dningscent­ralen.

Hans förslag är att alla bussar som kör utanför tätorter i höga hastighete­r förses med bälten.

– Det skulle i alla fall inte göra trafiken mindre trygg.

 ?? Foto: Niklas tallqvist ?? Höga HastigHete­r. Säkerhetsb­älten i stadsbussa­r är en knepig fråga – ända tills det sker en olycka till exempel på Västerlede­n eller Lahtisväge­n.
Foto: Niklas tallqvist Höga HastigHete­r. Säkerhetsb­älten i stadsbussa­r är en knepig fråga – ända tills det sker en olycka till exempel på Västerlede­n eller Lahtisväge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland