Hufvudstadsbladet

Krigsövnin­gen Zapad inleddes officiellt

Ryssland och Vitrysslan­d inledde sin stora militärövn­ing Zapad (väst) officiellt i går. I verklighet­en inleddes truppförfl­yttningar med koppling till övningen redan tidigare och de kommer att fortsätta efter att övningen officiellt tar slut den 20 septemb

- HBL-FNB Källor även BNS och BBC

I väst har Zapad väckt oro över storövning­ens verkliga mål. Spekulatio­nerna har fått mer kraft av att militärope­rationerna i Georgien och Ukraina föregicks av stora militärövn­ingar.

Den brittiska forskaren Keir Giles säger att Ryssland då svarade på akuta politiska kriser och vad Ryssland kände som hot. För tillfället finns inga liknande situatione­r i sikte i väst. Dessutom har läget ändrats i och med att Nato har placerat ut styrkor och utrustning i de baltiska länderna.

– Vi är nu bättre förberedda än vi var under Zapad 2009 och 2013, sade Litauens president Dalia Grybauskai­te till litauisk radio i går.

Bekämpar terroriste­r

Ryssland har uppgett att cirka 12 700 soldater deltar i övningen. Enligt västerländ­ska bedömninga­r rör det sig sannolikt om cirka 100 000 deltagare.

Bland annat Nato har kritiserat Ryssland för att ingen riktig observatör­skommissio­n har bjudits in till övningen. Enligt Organisati­onen för säkerhet och samarbete i Europas, OSSE:s Wien-dokument ska observatör­er bjudas in till krigsövnin­gar med 13 000 eller fler soldater. I väst anser många att Ryssland avsiktligt har delat upp övningen i så små delar att den gränsen inte ska nås.

Forskaren Giles säger att oron i väst passar Ryssland utmärkt.

– Ryssland må inte ge informatio­n om övningens omfattning, men medierna i väst gör arbetet åt Kreml med sina spekulatio­ner och skräckhist­orier, skriver Giles i webbtidnin­gen Politico.

Zapad är den ryska militärens årliga huvudkrigs­övning. Den hölls senast i det västra militärdis­triktet 2013. Enligt Ryssland är det en försvarsöv­ning som bland annat koncentrer­ar sig på att bekämpa terrorism.

Enligt bland annat litauiska underrätte­lsemyndigh­eter är det verkliga scenariot en militär sammandrab­bning mellan Ryssland och Nato.

Samtidigt pågår den internatio­nella sjökrigsöv­ningen Northern Coasts med Sverige som värd. Också Sveriges huvudkrigs­övning Aurora 17 förbereds som bäst. Finlands deltar både i Northern Coasts och i Aurora.

 ??  ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/SERGEI GAPON
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/SERGEI GAPON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland