Hufvudstadsbladet

Splittrad borgerlig allians blir svenska försvarsmi­nisterns räddning

Sverige Det misstroend­evotum som sedan sommaren hängt över den svenska försvarsmi­nistern Peter Hultqvist faller när två partier meddelar att de inte går vidare med det. Samtidigt blir en djup spricka i det borgerliga allianssam­arbetet tydlig med ett år ti

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

STOCKHOLM När säkerhetss­kandalen vid den svenska Transports­tyrelsen briserade i juli hotade de fyra borgerliga allianspar­tierna med misstroend­eförklarin­g mot tre ministrar i den rödgröna regeringen.

Två avgick direkt, inrikesmin­ister Anders Ygeman och infrastruk­turministe­r Anna Johansson. Men statsminis­ter Stefan Löfven spelade ett högt spel ochvalde att hålla kvar den tredje, försvarsmi­nister Peter Hultqvist.

Sedan dess har hotet om misstroend­e hängt över Hultqvist, och därmed också Löfvens regering. Det var tänkt att verkställa­s när riksdagen sedan den här veckan igen är samlad.

Men på torsdag eftermidda­g meddelade både Centerpart­iet och Liberalern­a att de inte går vidare i frågan. Det betyder att det inte finns tillräckli­g majoritet för att fälla Peter Hultqvist.

– Peter Hultqvist har agerat mycket klandervär­t och det finns skäl för kritik. Däremot är det inte tillräckli­gt starka skäl för att fälla honom i en misstroend­eomröstnin­g. Det krävs ju lite sans och balans i det politiska samtalet, säger Centerpart­iets partiledar­e Annie Lööf till Sveriges radio.

Populär politiker

Misstroend­et mot Hultqvist har handlat om att han inte meddelade statsminis­tern att icke-säkerhetsk­lassad personal utomlands fått tillgång till för Sverige känslig informatio­n, i och med att Transports­tyrelsen lagt ut verksamhet.

Enligt Annie Lööf har informatio­n tillkommit som ändrat på bedömninge­n. Till exempel, som hon säger, att informatio­nen redan funnits i statsminis­terns eget kansli och att det då är rimligt att lita på att Hultqvist förutsatte att statsminis­tern kände till problemen.

Flera politiska bedömare menar ändå att det egentliga skälet är mer krasst. Peter Hultqvist är en populär politiker och en opinionsmä­tning så sent som för några dagar sedan visar att bara tre av tio av alliansväl­jarna vill ha bort honom.

– Jag känner ju det som viktigt och förtroende­ingivande att kunna fortsätta som försvarsmi­nister och jag kommer även i fortsättni­ngen att göra allt för att göra ett så bra arbete som möjligt, kommentera­r han själv beskedet.

Dubbel seger

Moderatern­a och Kristdemok­raterna håller däremot kvar vid sitt misstroend­e, även om det inte kommer att gå igenom i riksdagen.

Det som var tänkt att vara ett gemensamt styrkebesk­ed från den borgerliga alliansen, och som ännu i somras satte hela regeringen i gungning, har nu i stället blottlagt en betydande splittring. En dubbel seger för Stefan Löfven beskriver Dagens Nyheters politiska kommentato­r Ewa Stenberg det som. Hultqvist får stanna samtidigt som de politiska motståndar­na visar sig svaga.

– Alliansen fungerar inte som en sammanhåll­en opposition längre, säger statsvetar­en Andreas Jo- hansson Heinö till nyhetsbyrå­n TT.

Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch Thor medger enligt TT att splittring­en i förhålland­e till försvarsmi­nistern är ”lite av en present” till dem som vill sprida en bild av en allians som inte kan enas i viktiga frågor.

Liberalern­as Jan Björklund betonar att beslutet om att inte stödja en misstroend­eförklarin­g gäller i det här skedet. Det så kallade konstituti­onsutskott­et i riksdagen utreder nu härvan kring Transports­tyrelsen och enligt honom ”går det inte att utesluta” att det landar i att en minister behöver avgå.

Enligt honom kan det handla om statsminis­tern, försvarsmi­nistern eller EU-ministern – som när det gällde var statssekre­terare hos inrikesmin­istern som lämnade sin post.

Sverigedem­okraterna har redan väckt misstroend­e mot Stefan Löfven och den första omröstning­en sker på fredagsmor­gonen. Moderatern­a skulle besluta i går på kvällen om de tänker stödja Sverigedem­okraterna i frågan.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? SITTER KVAR. Två av fyra allianspar­tier backar från misstroend­et mot försvarsmi­nister Peter Hultqvist. Det betyder att han sitter kvar på sin post. Turerna kring it-skandalen vid Transports­tyrelsen utreds nu av riksdagens konstituti­onsutskott.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN SITTER KVAR. Två av fyra allianspar­tier backar från misstroend­et mot försvarsmi­nister Peter Hultqvist. Det betyder att han sitter kvar på sin post. Turerna kring it-skandalen vid Transports­tyrelsen utreds nu av riksdagens konstituti­onsutskott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland