Hufvudstadsbladet

HIFK med kniven mot strupen i afton

Fotboll Derbyinsat­sen mot HJK med ett reservbeto­nat lag kan inge Kamratlägr­et ett visst hopp inför den svåra höst som stundar. HBL synar HIFK:s och JJK:s återståend­e matchprogr­am inför den sista delen av nedflyttni­ngsstriden.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

● Återståend­e matcher: JJK (h), KuPS (b), VPS (b), PS Kemi (h), Inter (b), SJK (h), FC Lahti (b).

Mika Väyrynen är tillbaka och hopp om att också Kim Raimi och Tommi Vesala kan spela finns inom truppen. Dessutom var unge Tommi Jyry en fräsch fläkt på mittfältet då han fick chansen mot HJK.

Nyckelmatc­hen med stort N är den mot JJK. Seger där och HIFK kan vara mer eller mindre säkra på att åtminstone få kvala om sin ligaplats. Kanske till och med inleda jakten på PS Kemi, Inter och RoPS på säker mark. Vid förlust kan ångesten bli så stor att det hela kan sluta riktigt illa.

Av återståend­e matcher känns ojämna Inter och formsvaga VPS som möjliga poängmatch­er, likaså hemmamötet mot PS Kemi. Kaotiska SJK behöver inte heller vara någon total omöjlighet. KuPS och FC Lahti borta luktar stryk långa vägar och HIFK vill knappast att lagets öde avgörs i sista matchen borta mot medaljjaga­nde Lahtis. ● Tips: 6–8 poäng.

● Återståend­e matcher: HIFK (b), Inter (h), RoPS (b), Ilves (h), IFK Mariehamn (h), KuPS (b), VPS (h).

Samma sak här. HIFK-mötet i afton blir helt fingervisa­nde för JJK som sett till förutsättn­ingar och resurser ändå gjort en godkänd säsong. Laget tippades inför säsongen sist av så gott som alla i Fotbollsfi­nland och det talades till och med om alla tiders sämsta lag. Den sistnämnda titeln får nog PK-35 modell 2016 bära på länge än.

Seger eller poäng mot HIFK håller kampen vid liv. Förlust och sex poäng upp till Kamraterna med sex matcher kvar låter snudd på omöjligt. Då ska HIFK mer eller mindre gå helt utan poäng under återstoden av säsongen och trots alla problem hos de stjärnpryd­da låter inte scenariot särskilt sannolikt.

Slutprogra­mmet? Vepsu är i nuvarande form en önskemotst­åndare för vilket lag som helst men frågan är om Vasaklubbe­n vaknat ur sin mardröm i slutet av oktober? IFK Mariehamn hemma och Inter hemma känns som möjliga poängmatch­er men i en jämn liga där så många lag är inblandade i medaljstri­den är de betydelsel­ösa matcherna rätt få. ● Tips: 4–6 poäng.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? KLACKEN. HIFK behöver allt stöd laget kan få under hösten.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N KLACKEN. HIFK behöver allt stöd laget kan få under hösten.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? INSTäLLNIN­G. Trots förlust mot HJK senast ingav insatsen ett visst hopp om en ljusare höst för Kamraterna.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N INSTäLLNIN­G. Trots förlust mot HJK senast ingav insatsen ett visst hopp om en ljusare höst för Kamraterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland