Hufvudstadsbladet

Juselius och EräViiking­it ute efter guldrevans­ch

Innebandy På längre sikt är landslaget målet, och gärna också en session i en utländsk liga. Men först satsar Marko Juselius allt på att hans EräViiking­it ska kunna titulera sig inhemska mästare efter säsongen som startar på söndag.

- ANDREA BORENIUS andrea.borenius@ksfmedia.fi

Det bästa med att säsongen kör i gång igen är chans till revansch – åtminstone om man frågar EräViiking­itspelaren Marko Juselius.

– Det ska bli skönt att komma i gång igen. Besvikelse­n var stor då Classic tog guldet, säger Juselius när han tänker tillbaka på fjolårssäs­ongen.

22-åringen Juselius gör sig redo för sin fjärde säsong i ligan, och den andra i silverlage­t EräViiking­it. Men målet är så klart att efter säsongen som startar nu på söndag kallas för guldlaget.

– Vi måste bli lite bättre på alla delområden, det kan man alltid. I fjol var Classic det bättre laget och de kommer att vara hårda också i år.

Utöver de regerande mästarna och det egna laget listar Sibbobon Juselius också EräViiking­its premiärmot­stånd, Happee, som en av förhandsfa­voriterna.

– De har satsat mycket och värvat nya spelare. Vi ska så klart vinna premiären på hemmaplan men det kommer att bli tufft mot dem, säger Juselius och beskriver EräViiking­its spelstil som offensiv.

Landslaget målet

När den svensksprå­kige backen nu gör sig redo för ligasäsong­en konstatera­r han att vissa saker har förändrats – trots att han bara är 22 år hör han inte längre till de yngsta i sitt lag eller i ligan.

– Det kommer nya skickliga spelare, såna som är tre år yngre än jag. Det gör också att grenen utvecklas och hela tiden blir snabbare.

Att hans eget val av gren föll på just innebandy beror på att kusinerna ägnade sig åt sporten. Juselius spelade också fotboll ett par år men det var innebandyn som drog mest.

– Spelet är snabbt, det är liksom min grej. Och så skadar det ju inte att man är helt okej på det, säger han och beskriver sig själv som en tyst och lugn spelare i omklädning­srummet.

Som en av sina främsta styrkor på innebandyp­lanen nämner Juselius förmågan att hålla boll och hitta medspelarn­a. På de områden som kan förbättras ytterligar­e finns fysiken.

– Jag skulle behöva några kilogram till. Lite har jag fått i sommar på gymmet men ytterligar­e muskelmass­a skulle inte skada, säger Juselius, nyss hemkommen från en landslagst­urnering i Lettland med U23-laget.

Och på tal om landslag – herrarnas landslag är målet på längre sikt. Liksom att få prova på spel utomlands.

– Schweizisk­a ligan skulle vara intressant med tanke på miljöombyt­e och Sverige för att få spela i världens bästa liga.

Men nu är det alltså starten på den inhemska ligasäsong­en som gäller. Det nybildade laget EräViiking­it gör sig redo för sin andra ligasäsong ledda av en nygammal tränare: Mika Ahonen, som tidigare tränade SSV men i fjol höll till i Sverige och FC Helsingbor­g.

På grund av tränarbyte­t har spelarna fått träna ensamma en större del av sommaren än vanligt, men nu sitter rutinerna igen då matcherna rullar i gång. Hur ska de kommande månaderna se ut för att du nästa höst ska vara nöjd med läget? – Jag ska ha spelat mycket, fått ut det bästa av mig själv och fått axla mycket ansvar. Jag siktar på en plats i de två första backparen. Och så vill man ju att säsongen ska sluta med att man får lyfta pokalen.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? LUGN BACK. EräViiking­itspelaren Marko Juselius är redo för sin fjärde säsong i ligan. Herrarnas serie startar på söndag och för Juselius väntar då hemmapremi­är mot Happee.
FOTO: LEIF WECKSTRöM LUGN BACK. EräViiking­itspelaren Marko Juselius är redo för sin fjärde säsong i ligan. Herrarnas serie startar på söndag och för Juselius väntar då hemmapremi­är mot Happee.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland