Hufvudstadsbladet

Bottas sitter löst

- FREDRIK AF PETERSENS

● Det kom inte som någon större överraskni­ng att Mercedes förlängde kontraktet med Valtteri Bottas

Men varför fick han bara ett års förlängnin­g?

Finländare­n själv säger att det är ett bevis på att han förtjänat förtroende­t.

– Jag känner mig hedrar över att få fortsätta med Mercedes.

Men hur skall man tolka att det bara gäller för 2018? Vill Mercedes inte binda sig utan lämna dörren öppen för att sondera terrängen inför säsongen 2019?

● Har stallet förtroende för finländare­n?

Stallchefe­n Toto Wolff har tidigare sagt att många förare kommer att finnas på marknaden 2019.

Bland andra Daniel Ricciardos och Max Verstappen­s kontrakt med Red Bull går ut. Fernando Alonso kan också lämna McLaren. Kanske vill man ha spanjoren även om Lewis Hamilton inte skulle samtycka.

● Insiders tror att när det gäller en eventuell ny förare kan det bli en maktkamp mellan Wolff och Mercedes motorsport­schef Niki Lauda. Österrikar­en är rätt övertygad om att Hamilton-Verstappen är lika med att friden inom stallet försvinner. Båda är stora egoister.

I Monza för två veckor sedan berömde Wolff nederlända­ren och sa att det är föraren för framtiden och att man måste hålla ett öga på honom.

Verstappen skulle knappast säga nej till att byta stall. Skulle det inte fungera med nederlända­ren har Mercedes två val till. Sina juniorer Pascal Wehrlein, som i år kör Sauber, och Force India-föraren Esteban Ocon. Stallet kör också med den tyska motorn.

● Bottas har vunnit två lopp och stått på pallen nio gånger i år.

Konstigt att det inte räcker för att få ett kontrakt för två år. Kanske har jag fel men mitt intryck är att om antingen Ricciardo eller Verstappen vill köra för Mercedes så kommer Wolff att byta ut Bottas.

Skulle det gå så behöver Bottas ändå inte bekymra sig över framtiden. Han är enligt många en förare som kan vinna VM-titeln om han får rätt bil och skulle Mercedes välja en annan förare för 2019 är jag övertygad om att Bottas blir högvilt för andra stall.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland