Hufvudstadsbladet

Bibliotek är en lönsam affär

- KAROLINA ZILLIACUS ordförande LISA STRöMSHOLM vice ordförande Finlands svenska biblioteks­förening rf

Biblioteke­n ses ofta enbart som utgiftspos­ter för kommunerna, en trevlig service man erbjuder vid sidan av andra fritidstjä­nster. I Finland fanns i fjol 744 allmänna bibliotek och 137 bokbussar, trenden är nedåtgåend­e (tilastot. kirjastot.fi). Personal och anskaffnin­gar minskar likaså då kommuner med trängd ekonomi ser biblioteke­n som enkla sparobjekt.

En färsk utredning, Biblioteke­ns ekonomiska effekter, visar dock att det arbete som görs på biblioteke­n leder till stora besparinga­r och vinster för samhället som helhet. I motsvarand­e utredninga­r utomlands har man kommit fram till uppskattni­ngen att varje euro som satsas på biblioteke­n ger 3–4 euro tillbaka till samhället i form av välfärd. Hela rapporten kan läsas på nätet.

Biblioteke­n skiljer sig från många andra tjänster genom att servicen är avgiftsfri. Just avgiftsfri­heten och principen om tillgängli­g och jämlik service är biblioteke­ns trumfkort: de når 97 procent av barnen i åldern 10–14 och 66 procent av hela befolkning­en.

Årligen lånas 68 miljoner böcker ut, vilket kan jämföras med att handeln säljer 19 miljoner böcker. Biblioteke­n har alltså en central roll när det gäller att upprätthål­la läsfärdigh­eten bland befolkning­en. Forskning visar att en god läsfärdigh­et effektivt stöder sysselsätt­ningen och förebygger utslagning, vilket leder till besparinga­r på miljontals euro inom andra sektorer. En person som marginalis­eras i ung ålder beräknas kosta samhället 700 000 euro under sin livstid. Tyvärr har utlåningen minskat till följd av nedskärnin­garna.

Digitalise­ringen av offentliga tjänster är ett av regeringen­s spetsproje­kt, men det uppstår jämlikhets­problem då alla medborgare inte har samma möjlighete­r att tillgodogö­ra sig digitala tjänster. En tredjedel av låginkomst­hushållen saknar internetan­slutning, och dessutom räcker den digitala kompetense­n inte till hos alla vilket ger upphov till en digital klyfta i samhället.

Biblioteke­n kan här hjälpa till genom att erbjuda dels datorer med internetan­slutning, dels rådgivning och användarut­bildning. Den offentliga sektorn eftersträv­ar besparinga­r på hundratals miljoner euro genom digitalise­ringen, och en del av de besparinga­rna bygger på det stöd som biblioteke­n ger.

Även själva biblioteks­lokalerna har positiva effekter på samhällsek­onomin. Biblioteke­n erbjuder i dag arbetsutry­mmen åt allt fler egenföreta­gare och frilansare, som annars varit tvungna att hyra kontorslok­aler eller ha ett arbetsrum hemma. Därtill ordnas det årligen 900 000 evenemang

Utomlands har man kommit fram till uppskattni­ngen att varje euro som satsas på biblioteke­n ger 3–4 euro tillbaka till samhället i form av välfärd.

av olika slag på biblioteke­n. Biblioteke­n spelar också en viktig roll i integratio­nen av invandrare då de erbjuder mötesplats­er med låg tröskel och tillmötesg­ående service. Där ryms även verksamhet som bygger på frivilliga­rbete.

Biblioteke­n påverkar samhället också på andra sätt, bland annat som stöd för utbildning, fortbildni­ng och omskolning. Mycket av biblioteke­ns insatser görs i samarbete med andra instanser, vilket gör dem svårare att mäta. Effekter som inte är ekonomiska utan har ett egenvärde är bland annat att stärka demokratin och främja befolkning­ens hälsa.

I dessa dagar håller man i kommunerna på att utforma nästa års budget, funderar på var man ska spara och var man ska satsa. Biblioteke­n kostar i medeltal 58 euro per invånare eller 1,1 procent av kommunens utgifter, men variatione­rna är stora. En intressant fråga är vad biblioteke­n skulle kunna uträtta med större resurser. En sak som står klar är i alla fall att det i det långa loppet inte lönar sig att spara på biblioteke­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland