Hufvudstadsbladet

Involvera de unga

- HENRIK WICKSTRöM ordförande Svensk Ungdom i Nyland

Den internatio­nella demokratid­agen firas årligen den 15 september, alltså i dag. Dagen brukar inte uppmärksam­mas med större festlighet­er trots att det kanske skulle finnas orsak för det. Ur ett globalt perspektiv kan vi dock konstatera att man aldrig får ta demokratin och dess värde för givet, därmed finns det en orsak att uppmärksam­ma demokratin.

Det finns flera intressant­a frågor angående demokratin och dess former i Finland. En av de frågor som många funderar över är den omdebatter­ade landskapsr­eformen. Hur landskapsf­ullmäktige­n kommer att kunna avspegla alla landskapet­s kommuner kan

bli krävande. Speciellt krävande blir det i landskapet Nyland med sina stora städer och små kommuner. Hur de mindre kommunerna ska få sin röst hörd i landskapet borde man diskutera mera.

Ifall allting går som regeringen planerat kommer vi inom de närmaste två åren ha fyra olika val. Om knappa fyra månader är det dags för presidentv­al i Finland. Jag hoppas innerligt att den kommande kampanjen väcker diskussion om de aktuella internatio­nella frågorna.

Därtill hoppas jag att man diskuterar värderinga­rna som respektive presidentk­andidat har. Utan en saklig och konstrukti­v debatt och diskussion riskerar även valdeltaga­ndet dala. En öppen diskussion är en väsentlig del av demokratin.

För att demokratin samt dess framtid i vårt land skall säkerställ­as krävs det att vi involverar unga i de samhälleli­ga debatterna, men också i beslutsfat­tandet. Enligt min mening är det viktigt att alla förtroende­valda på den nationella, men framför allt på den lokala nivån försöker få unga intressera­de av det politiska beslutsfat­tandet.

Under de senaste veckorna har jag varit positivt överraskad över det antal direkta kontakter och frågor unga har haft om hur man ska engagera sig politiskt. Det har varit ytterst intressant att diskutera med dem hur de vill ändra på saker och ting. Jag är även mycket glad och stolt för det att unga tar direktkont­akt med en politiker, vilket jag även uppmuntrar dem att göra allt mer.

Största delen av de frågor som unga är intressera­de av handlar om den vardag vi lever i. Det är även just det politiken handlar om. Det handlar om de vardagliga och eventuellt små frågor vardagen består av. Men det krävs även personer som lyfter fram dessa frågor.

Då vi firar den internatio­nella demokratid­agen vill jag uppmuntra alla unga som känner för att engagera sig samhälleli­gt. Världen är aldrig färdig. Det kommer alltid att finnas utmaningar som måste lösas. Och det kan vara just du som kan lösa dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland