Hufvudstadsbladet

Sagosymbol­er och samtid i träffande jubileumsf­öreställni­ng

Pirkko Saisios nyskrivna pjäs går från vårt lands förflutna till en möjlig, oroväckand­e framtid. Under den humoristis­ka ytan finns en djup sanning.

- SONJA MÄKELÄ kultur@ksfmedia.fi

TEATER

●●Koivu ja tähti

text: Pirkko Saisio. regi: Laura Jäntti. Scenografi: Kati Lukka. Dräktdesig­n: tarja Simone. Musik: Markus fagerudd. Ljusdesign: Morten reinan. Ljuddesign: raine ahonen och esko Mattila. Planering av maskering: Jari Kettunen. Maskering: anna Pelkonen. På scenen: tiina Weckström, Jukka Puotila, Karin Pacius, riku nieminen, Heikki Pitkänen, Sonja Salminen, Petri Manninen, Harri nousiainen, elsa Saisio, Mari Lehtonen, Jukka-Pekka Palo, Katariina Kaitue, Paula Siimes.

Skogen är levande. Den sjunger och viskar, den berättar historier om allt den fått bevittna. Nationalte­aterns Stora scen har förvandlat­s till en vacker svajande skog av blänkande metallrör som hänger från det höga taket. Smäckra björkar, stolta tallar. Trädens själar har fått kroppar: de leviterar där högt ovanför golvet, som sagovarels­er, mystiska. Ljuset spelar på dem, skapar en drömsk värld. Jag fängslas av träden, levandegjo­rda av skådespela­re.

Pirkko Saisios nyskrivna pjäs Koivu ja tähti är Nationalte­aterns jubileumsf­öreställni­ng och behandlar – vad annat än – Finland och den finländska själen. Men det är ingen typisk patriotisk jubileumsf­öreställni­ng, den är nästan dystopisk, och åtminstone tragikomis­k.

Den av Laura Jäntti regisserad­e föreställn­ingen tar avstamp i Zacharias Topelius välbekanta saga Björken och stjärnan. I den återvänder två syskon, en pojke och en flicka, till sitt hem efter tio år i ett främmande land. De har visserlige­n blivit väl omhänderta­gna där, men när de får höra att det är fred i Finland blir deras hemlängtan stark, och de beger sig i väg. Slutet är lyckligt; de hittar sitt hem med hjälp av två småfåglar som visar dem vägen till björken, stjärnan och torpet.

Olika tidsplan

Men vad hände sen? frågar sig Saisio. Vad hände med Kristoffer och Hagar, och med torpet?

Föreställn­ingen utspelar sig på tre tidsplan: innan självständ­igheten, efter den, samt i framtiden, då självständ­igheten kan vara hotad. Skogen är densamma genom tidevarven, den hör och ser allt, och den erbjuder skydd och trygghet åt den borttappad­e finländare­n. Torpet är också detsamma, och syskonen har samma namn i alla tider. Torpet byggs ut och blir en sommarstug­a och i nutid kommer dit ett gäng gamla vänner för att fira kräftskiva.

Hagar (Tiina Weckström) och Kristoffer (Jukka Puotila) är det grälsjuka syskonpare­t som står värdar för festen dit de bjudit ett färggrant gäng mer eller mindre högljudda vänner. Här har vi representa­nter för det finländska samhället i stereotyp tappning, bland dem den finlandssv­enska damen med sina europeiska referenser och dyra specialost­ar, arbetarkla­sskvinnan, feministen, den thailändsk­a hustrun och några lite tråkiga män. Det blir humorladda­de snabba diskussion­er och precisa repliker som sätter fingret på just den specifika rollen.

Symboler

Saisios text är träffande och samtidsref­erenserna passande – jag vet inte hur många selfies som tas under föreställn­ingen.

Pjäsen är mångbottna­d och sym- bolladdad, och ibland rätt absurd, som till exempel då Hagar och Kristoffer möter en vilsen isbjörn i skogen, som sedan visar sig vara en utklädd teaterkrit­iker med ett passionera­t intresse för finsk-ugriska folk. (Senare möter de isbjörnen igen, men denna gång är den riktig.)

En annan oväntad scen är den då ett gäng killar kommer inbärande på en massiv staty av Lenin, som en av vännerna har beställt för att försöka få den uppsatt i Helsingfor­s, men som nu behöver en plats att förvaras tillfällig­t. Den enorma statyn orsakar problem, och killarna som levererat den vägrar att avlägsna sig utan betalning och ockuperar snart huset. Hagar, Kristoffer och vännerna blir utestängda och här börjar en förvirrand­e händelseut­veckling som för karaktärer­na rakt in i en oklar internatio­nell konflikt, där de plötsligt är jagade av soldater som talar ett språk de inte kan identifier­a och där de inte kan återvända hem på grund av en mur som ett tu tre reses mitt i skogen.

Oväntat och unikt

Det är närapå omöjligt att skriva om föreställn­ingen på ett sätt som gör den rättvisa; den är så oväntad och något alldeles utöver det sedvanliga. Jag gillar nämligen Koivu ja tähti utan att riktigt kunna sätta fingret på vad det är jag tycker om – det är den snygga helheten, det är humorn och det är de absurda inslagen, men det är också något annat. Det känns som om jag skulle behöva se föreställn­ingen igen för att riktigt få grepp om den – men det är inget dåligt omdöme, tvärtom. Slutet är öppet och frågan som blir hängande i luften är: Vi är framme, vad händer nu?

 ?? foto: Stefan BreMer ?? Den snygga scenografi­n i Nationalte­aterns Koivu ja tähti är skapad av Kati Lukka och den stämningsm­ättade ljusdesign­en av Morten Reinan.
foto: Stefan BreMer Den snygga scenografi­n i Nationalte­aterns Koivu ja tähti är skapad av Kati Lukka och den stämningsm­ättade ljusdesign­en av Morten Reinan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland