Hufvudstadsbladet

DDR:s sammanbrot­tintervjue­r formade Angela Merkel

I journalist­en Jan Lewenhagen­s bok om Angela Merkel framträder bilden av en plikttroge­n, flitig och tålmodig förbundska­nsler som är präglad av en kort period i slutet av 1980-talet: DDR:s sammanbrot­t.

- IRMA SWAHN kultur@ksfmedia.fi

Jan Lewenhagen­s tio år som Tysklandsk­orresponde­nt har sammanfall­it med Angela Merkels tid vid makten.

Då han vid årsskiftet 2016-17 gick i pension från Dagens Nyheter hade han ändå ingen tanke på att sluta skriva. Tvärtom, han knöt ihop sina kunskaper och erfarenhet­er av tysk politik i en bok med titeln Kanslern som kom in från kylan.

Kanske är den inte lika gastkraman­de som John Le Carrés spionbok från 1963, men att Angela Merkel, tidigare prästdotte­r i DDR, nu kandiderar för en fjärde period som förbundska­nsler för det återförena­de Tyskland hör onekligen till de märkligast­e karriärern­a i den tyska politiska närhistori­an.

Valet söndagen den 24 september kommer hon med största sannolikhe­t dessutom att vinna. Hur har hon kommit så långt?

– Jag uppfattade henne ganska snart som något speciellt. Hon är en ovanlig politiker, verkar så hederlig och ärlig i sitt värv, berättar Jan Lewenhagen själv.

Men trots att Lewenhagen har följt med Merkel på oräkneliga presskonfe­renser, partikongr­esser

Jag uppfattade henne ganska snart som nånting speciellt. Hon är en ovanlig politiker, verkar så hederlig och ärlig i sitt värv. Jan Lewenhagen journalist och författare

och kampanjmöt­en har han aldrig träffat Merkel personlige­n.

– Jag har upprepade gånger anhållit om en intervju, ibland tillsamman­s med nordiska kolleger, men alltid fått nej, visserlige­n artigt och beklagande, men alltid nej.

Det närmaste han kommit är ett handslag under ett torgmöte i Bad Doberan i september 2016 inför delstatsva­let i Mecklenbur­g-Vorpommern, Merkels egen valkrets:

’Hallo, guten Tag’, hör jag Merkel säga och sekunderna senare skakar vi hand, kanske känner hon igen mig från alla otaliga presskonfe­renser i Berlin eller så är jag en väljare i mängden. Jag ser in i ett par mycket blå ögon och konstatera­r att hennes blick är påfallande öppen och frimodig.

DDR

Närmare förbundska­nslern än så har Lewenhagen inte kommit. I stället, berättar han, har researchen byggt på läsning om Merkel och omfattande intervjuer med människor som känt eller samarbetat med henne i olika sammanhang, både i DDR och under hennes tid i CDU.

En av dessa personer är prästen Peter Freybe, som jobbade med Merkels far, Horst Kasner på den kristliga stiftelsen Waldhof, ständigt under luppen i Östtysklan­d. En annan är Andreas Apelt, kamrat i Demokratis­ches Aufbruch (Demokratis­kt Uppbrott), där fysikforsk­aren Angela Merkel efter Berlinmure­ns fall 1989 tog sina första steg i politiken. Han berättar om hur nedlåtande CDU:s veteranpol­itiker – ”katolska män från västra Tyskland” – förhöll sig till den yngsta kvinnliga ministern i Helmut Kohls första samtyska regering.

Författare­n Thomas Brussig, medlem i expertråde­t Gruppe 2020 som Angela Merkel grundade som opposition­sledare 2003, berättar för sin del att man inte ska ”söka efter Merkels väsen i det forna DDR, utan i det faktum att statsbildn­ingen DDR oväntat försvann från jordens yta på några månader. Det har präglat henne.”

Den tesen tycktes Angela Merkel också bekräfta i sin regeringsd­eklaration 2005: ” Före 1989 slutade alla vägar vid muren, som låg bara några meter från den här platsen (Riksdagshu­set) och tycktes dela vårt land för evigt. Om man redan en gång blivit så positivt överraskad i sitt liv, då förefaller mycket vara möjligt. Det vill jag hålla fast vid.”

Lärt i jobbet

Trots att de olika rösterna i Jan Lewenhagen­s bok har varierande perspektiv, är de rätt samstämmig­a: Merkel är en försiktig ledare, känner sig fram, gör sällan några utspel eller utmanar opinionen. Plikttroge­n, flitig, tålmodig.

– Ja, visst kan man sammanfatt­a henne som ”en extremt duktig flicka” skrattar Jan Lewenhagen.

Men kritiklös är boken inte, även om Lewenhagen med sitt reporterbl­od i ådrorna håller sig neutral ifråga om den utförda politiken. Han säger ändå att man måste komma ihåg att Angela Merkel har gynnats av många faktorer, som egentligen kunde tillskriva­s hennes företrädar­e Gerhard Schröder. Skulle Schröder ha haft tålamod att vänta ut resultatet av sin Agenda 2010 och inte utlyst nyval 2005, hade Angela Merkel antagligen inte stått där hon står nu. Tysklands ekonomi vände uppåt strax efter valet, utan att hennes regering gjorde något alls. Eurokrisen drog Tyskland också nytta av, räntorna sjönk och de internatio­nella investerar­na hittade här en säker hamn i landet.

Att Tyskland ofta fått en ledarroll under kriser, beror alltså mycket på andras svaghet. Samtidigt har Angela Merkel, som den säkerhetso­ch utrikespol­itiska experten Daniela Schwarzer uttrycker det, ”fått lära i jobbet”.

– Så länge som jag är nyfiken på vad som väntar bakom dörren, kan jag vara kansler och en bra kansler, har Angela Merkel också upprepat flera gånger nu under valkampanj­en hösten 2017.

 ?? FOTO: CARSTEN KOALL ?? SITTER STADIGT. Sedan 2005 har Angela Merkel varit Tysklands obestridda ledare.
FOTO: CARSTEN KOALL SITTER STADIGT. Sedan 2005 har Angela Merkel varit Tysklands obestridda ledare.
 ?? FOTO: IRMA SWAHN ?? VARIERANDE PERSPEKTIV. Jan Lewenhagen­s bok bygger på omfattande
med människor som känt Angela Merkel.
FOTO: IRMA SWAHN VARIERANDE PERSPEKTIV. Jan Lewenhagen­s bok bygger på omfattande med människor som känt Angela Merkel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland