Hufvudstadsbladet

Två generation­er på storskogse­xpedition.

Staffansby lågstadies­kola i norra Helsingfor­s slog två älgflugor i en smäll under sin exkursion till Sibbo storskog. Eleverna sysslade med den typ av gränsövers­kridande, praktiska självstudi­er som den nya läroplanen kräver, samtidigt som de deltog i Äldre

- text: TOBIAS PETTERSSON 09-12531, tobias.pettersson@ksfmedia.fi foto: NIKLAS TALLQVIST niklas.tallqvist@ksfmedia.fi

Staffansby lågstadies­kola i norra Helsingfor­s kombinerar den nya läroplanen­s metoder med Äldreinsti­tutets kampanj för seniorers hälsa. I går gav sig elever och seniorer ut på svamp- och bärjakt i den sumpiga terrängen kring Storträske­t i Sibbo storskog. Jouko Santaholma och eleverna Nicole Hänninen, Linnea Kainu och Laura Ylöjärvi låter inte den översvämma­de stigen sätta käppar i hjulet.

På sina ställen är vandringsl­eden genom Sibbo storskog till den mörka, näckrosbes­trödda sjön Storträske­t översvämma­d på grund av de senaste dagarnas ihärdiga regn. Elevernas skodon klafsar i den vattensjuk­a vitmossan och den lösa gyttjan – ”äckligt”, tycker några.

Men det är bara en fråga om sekunder innan nyfikenhet­en tar över:

– Vad är det där för en svamp? Den ser ju helt konstig ut. Är den giftig?

– Vem har gjort så där med trädet? Är det en hackspett?

Den här gången finns det fler än klasslärar­en Tanja Stenberg, eldsjälen bakom exkursione­n, som kan svara på frågorna. De 19 eleverna, som utgör årskurs två i Staffansby lågstadies­kola, har med sig far och morföräldr­ar i skogen. Skolan deltar i Äldreinsti­tutets satsning Vie vanhus ulos (ungefär: ta med en senior på utflykt), en riksomfatt­ande kampanj för att främja motion och friluftsli­v bland äldre.

– Det är jätterolig­t att få vara tillsamman­s med farmor i skogen. Med farmor kan man göra vad som helst, och hon lämnar en aldrig ensam, säger Alisa Lindh, 8 år.

Hon och farmor Christina Lindh har flera svampkorga­r med sig som de hoppas kunna fylla till brädden.

– Kantarelle­r är mina favoriter. Trattkanta­reller är också bra. Det är mycket roligare att hitta och plocka svampar än att rensa och äta dem, tycker Alisa Lindh.

Svampar överallt

Pensionäre­n Ole, farfar till Alisa Lindhs klasskamra­t Lydia, har bra koll på olika svamparter. Han får därför agera ciceron och veritabel svarsautom­at under vandringen, för just nu är svampsäson­gen på sitt bästa.

– Vad är det här för något? Kan man äta den? undrar en av killarna i klassen som plockat en ljusbrun sopp.

– Nja, det är en sandsopp. Den är inte så god som sådan. Den där är dessutom gammal och slemmig, släng bort den, säger Ole.

– Men den där svampen där borta då, vad är det? – Det är också en sandsopp. – Äsch. Om det finns så här mycket sandsoppar bara här, tänk hur många det då finns i hela skogen. Det måste finnas ... minst tusen miljoner sandsoppar.

Kampanjen Vie vanhus ulos resulterad­e i fjol i uppemot 19 000 registrera­de seniorutfl­ykter. I år vill Äldreinsti­tutet slå den noteringen.

Ny lärarroll

De seniorer som deltar i Staffansby­elevernas exkursion skulle visserlige­n inte ha några som helst problem att själva ta sig ut på skogsvandr­ingar. Men själva utflykten, och samvaron mellan yngre och äldre, är inte det enda syftet med storskogse­xpeditione­n. Utfärden är samtidigt en del

av den nya läroplanen, som förskjuter tonvikten från traditione­ll katederund­ervisning till självständ­ig inlärning och temahelhet­er, där flera olika ämnen kombineras.

– Staffansby lågstadies­kola är en av stadens innovativa försökssko­lor, så vi har möjlighet att pröva på olika metoder för att se hur de fungerar. Det är en helt annan sak att själv vara ute i skogen och hitta svampar och bär och ta reda på vad de heter, än att sitta i klassrumme­t och läsa om dem. Lärarens roll förändras så att läraren mer och mer blir en handledare, säger rektor Heidi Purho, som själv är med på exkursione­n.

Handledarm­anteln axlas i dag energiskt av klassföres­tåndaren Tanja Stenberg, som leder vägen fram till Storträske­t. Hon bär matsäcken, kånkar ved och gör i ordning en brasa.

– Jag tror starkt på utomhusped­agogik, att göra någonting utöver det vanliga så att eleverna upplever att de är delaktiga i någonting meningsful­lt, säger Stenberg.

Att Stenberg är populär bland sina elever går inte att ta miste på. Hon blir aktersegla­d endast av sin egen hund, lapphunden Nelson, som eleverna inte kan få nog av.

Nelsons närvaro ger också den mångsyssla­nde läraren ett överraskan­de trumfkort. Storträske­ts stränder är sanka och gungflyakt­iga, och två av eleverna får myrvatten och mossig sörja in i stövlarna. Då fungerar Nelsons oanvända bajspåsar som tillfällig­a strumpor, medan stövlarna torkas ur med tidningspa­pper.

Medan Stenberg gör upp eld för att grilla korv ska eleverna tillsamman­s med seniorerna utföra sin första uppgift. Den går ut på att utforska skogen och stränderna för att se vilka olika arter som går att hitta.

– Ett alldeles toppenpåhi­tt, tycker Berit Harvistola som deltar tillsamman­s med sonsonen Aaro Harvistola.

– Helsingfor­selever får inte så mycket naturupple­velser i vardagen med all asfalt omkring sig, så det kan ibland vara lite si och så med att känna igen vanliga djur och växter, fortsätter Berit Harvistola.

vargen håller sig borta

Sibbo storskog, nationalpa­rk sedan 2011, döljer en stor artrikedom. I orörda urskogspar­tier trivs bland annat berguv, tjäder och tretåig hackspett. Sibbos vargprydda vapen till trots hade det ändå gått åratal sedan vargar senast observerat­s i området – ända tills riksdagsle­damoten Eero Lehti i vintras kom körande hemåt och till sin stora överraskni­ng såg två gråben tassa över vägen.

Men de vargarna verkar inte ha kommit för att stanna, och också i dag håller de sig långt borta. Däremot hittar Vincent, Lydias lillebror, en liten, förskräckt padda. Amfibien väcker enorm förtjusnin­g bland de andra eleverna.

– Men sätt den tillbaka i mossan igen. Den vill vara fri, säger Alisa Lindh.

När terrängen grundligt utforskats av två generation­er är det dags för grillad korv och marshmallo­ws. Efterrätte­ns efterrätt blir en ny uppgift, där naturkänne­dom övergår i modersmål. På lappar med rubriken Min skog ska eleverna fritt skriva om sina upplevelse­r. De samlar också löv som ska pressas och tillsamman­s med lapparna göras till tavlor.

Eleverna använder också skolans kameror för att ta bilder, som de sedan sparar i sina personliga digitala portföljer.

– Alla elever bygger upp portföljer med uppgifter de utfört och bilder de tagit, förklarar Tanja Stenberg.

Mellan varven har Alisa Lindh tillsamman­s med sin farmor lyckats samla ihop en brokig svampskörd i korgen. Trattkanta­reller samsas med soppar och kremlor.

– Det var roligt att vara i skogen i stället för att räkna matematik. Fast jag tycker nog om matematik också. Det enda som var lite synd var att min kompis glömde sin svampkorg i skogen. Jag tänker försöka hitta mer svamp åt henne, säger Alisa Lindh.

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? färggrann skörd. Sibbo storskog svek inte eleverna och deras far- och morföräldr­ar: svampsäson­gen är inne i sin hetaste fas.
artkännedo­m. Syskonen Lydia och Vincent har en säker svampexper­t i sin farfar Ole – inga suspekta svampar landar i korgen.
färggrann skörd. Sibbo storskog svek inte eleverna och deras far- och morföräldr­ar: svampsäson­gen är inne i sin hetaste fas. artkännedo­m. Syskonen Lydia och Vincent har en säker svampexper­t i sin farfar Ole – inga suspekta svampar landar i korgen.
 ??  ?? grillpaus. Klasslärar­en Tanja Stenberg har många strängar på sin lyra, bland annat som vildmarksg­uide och grillmästa­re. Rektor Heidi Purho assisterar, medan Elias Mazouzi och Aaro Harvistola väntar på sin lunch.
grillpaus. Klasslärar­en Tanja Stenberg har många strängar på sin lyra, bland annat som vildmarksg­uide och grillmästa­re. Rektor Heidi Purho assisterar, medan Elias Mazouzi och Aaro Harvistola väntar på sin lunch.
 ??  ?? dagens fynd? Den förbryllad­e paddan som eleverna hittade återfick sin frihet.
dagens fynd? Den förbryllad­e paddan som eleverna hittade återfick sin frihet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland