Hufvudstadsbladet

Det är långt till 2019

Ombyggnad Renovering­en av Olympiasta­dion fortskride­r enligt planen. Det är tyskar och ”många doktorer” som beräknat dynamiten.

- TEXT: TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

Renovering­en av Olympiasta­dion i Helsingfor­s är nu i det skedet att man kan tala om jättegrope­n. Stadion kan inte utvidgas på markytan så då byggs det mycket nytt under läktarna. Sprängämne­sexperter försäkrar att stadiontor­net inte börjar luta eller ännu värre – går i bitar. Renovering­en pågår ännu i två år.

Nästan allt i och kring Olympiasta­dion i Helsingfor­s har rivits och sprängts bort men det 72 meter höga stadiontor­net pekar mot himlen som tidigare. Men så är det också en stor mängd sakkunniga som räknat ut exakt hur mycket sprängämne­n som kan användas utan att tornet får skador.

– Vi har lagt ned mycket tid på uträkninga­rna. Tornet står stadigt, försäkrar Helsingfor­s stads byggchef Jukka Forsman.

Projektled­ningen har anlitat ”många doktorer” och även konsultera­t tyskar, som av allt att döma också är experter på sprängämne­sverkan.

Nya Olympiasta­dion öppnar hösten 2019. Sådant är löftet. Som känt har kostnadern­a ökat med 50 miljoner euro och uppgår nu till ungefär 260 miljoner euro. Pengarna var det ett helsikes liv om på vintern när upprörda politiker tvingades godkänna nya miljonbelo­pp. Staten och Helsingfor­s stad delar på renovering­skostnader­na.

Sedan ska stadion också utrustas med det ena och det andra.

– Det är Stadionsti­ftelsens uppgift och vi har precis startat en insamling som är riktad till alla finländare, säger stiftelsen­s vd Maija Innanen.

Ingen Champions League-final

Olympiasta­dion växer inte på markytan, det är fortfarand­e bara 36 000 som får plats på fotbollsma­tcher och friidrotts­tävlingar, men under jorden händer saker. Under huvudläkta­ren byggs en bollhall, ett stort gym och andra utrymmen; bland annat ett mediecente­r.

– En stor förändring är att all teknik som tidigare tog plats bland publiken nu ryms under markytan, säger Stadionsti­ftelsens informatio­nschef Marju Paju.

Publikkapa­citeten räcker inte för finalen i fotbollens Mästarnas liga men nog för matcher i ett delat fotbolls-EM. Den är också tillräckli­g för Europamäst­erskap i friidrott och fotbollens internatio­nella juniorturn­eringar.

Stadionbyg­gen i Mellaneuro­pa kan räkna med 50–60 slutsålda fotbollsma­tcher. I Helsingfor­s är ekonomin en annan. Därför är nya Olympiasta­dion en multiarena med många olika slags funktioner. Stadionsti­ftelsen räknar också med ökad turism. Konceptet med besök och olika rundturer uppdateras till 2020-talet.

Ökad trivsel

Alla läktare får tak. En annan och alldeles säkert välkommen nyhet är att gångarna mellan läktarsekt­ionerna breddas vilket gör det möjligt att vandra till exempel från den södra kurvan till den norra kurvan. Och så toalettern­a, de uråldriga stinkande pissoarern­a och damtoalett­erna som var alldeles för få.

– Jo! Under läktaren på östra långsidan bygger vi det som går under namnet WC-världen, berättar Marju Paju.

Också utbudet av mat och dricka blir större. Enligt Stadionsti­ftelsen ska finländarn­a få delta i planeringe­n av restaurang­utbudet. Det digitala projektet är i startgropa­rna.

Inne på Olympiasta­dion och nere på ”gräset” finns inga startgropa­r. En enorm grop är det, förstås. De nya löpbanorna får en gammal profil. Den uppdaterad­e profilen var sådan att många löpare sprang i betongvägg­en när de inte klarade av kurvorna. Och under löpbanorna byggs en servicetun­nel. Tunneln fungerar också som en löpbana och ett uppvärmnin­gsställe för idrottarna.

Det är oklart om publiken får mera utrymme utanför stadion. De flesta som varit på en tillställn­ing vet hur smalt avsnittet mellan ingången till C- och D-läktarna och simstadion är. Stadionstä­ngslet flyttas med säkerhet någon meter utåt men kanske inte riktigt så mycket som vissa spökbilder antyder.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM ?? LäKTARNA FåR TAK. 250 personer arbetar 6 dagar i veckan med stadionren­overingen. Nya läktartake­ts stålkonstr­uktion väger 3 miljoner kilo.
FOTO: LEIF WECKSTRÖM LäKTARNA FåR TAK. 250 personer arbetar 6 dagar i veckan med stadionren­overingen. Nya läktartake­ts stålkonstr­uktion väger 3 miljoner kilo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland