Hufvudstadsbladet

Med Ikea i blodet

Allting är formgivet hos Ikea, ingenting är köpt som färdig produkt. Och enligt äkta svensk praxis är det teamarbete, samarbete och nära kontakt till kunderna som bär upp Ikea. Designchef­en Marcus Engman använder gärna begreppet tillsamman­s när han skildr

- TEXT NINA WECKSTRöM ninaehweck­strom@gmail.com FOTO LEIF WECKSTRöM leif.weckstrom@hbl.fi

Varken flyktiga trender eller slumpen avgör när möbeljätte­n Ikea lanserar nytt. Allt från karaffer och glas till soffor och kuddar är följden av två tre års produktutv­eckling. Det säger Ikeas designchef Marcus Engman.

Designchef­en Marcus Engman, 50, har Ikea i blodet. Han växte upp i Älmhult och som skolpojke körde han kundvagnar på Ikeas parkerings­plats för att tjäna fickpengar. Senare fick han jobba inne i varuhuset med olika uppgifter.

– Pappa var designchef och formgav bland annat en av mina favoriter fortfarand­e, soffan Klippan som sedan 1980 finns i produktion­en. Och mamma var produktutv­ecklare på Ikea, säger Engman som i dag är lite av båda. Fast han formger inte själv utan leder teamet på tjugo designers som jobbar på Ikea.

– Jag har ingen utbildning för att formge, jag har knappt någon skolning alls och har lärt mig jobbet i livets hårda skola, säger Engman glatt där han sitter bekvämt tillbakalu­tad i en av företagets fåtöljer med överdag i mörkgrön sammet.

Efter en period med eget företag är Engman Ikeas designchef sedan 2012, och man kan säga att han är något av en jonglör med många bollar i luften. Själv understryk­er han betydelsen av att han och formgivart­eamet arbetar tillsamman­s, att arbetet på alla plan inom Ikea sker tillsamman­s.

En del i Engmans arbete är att hålla kontakt med hotta internatio­nella inrednings­företag som danska Hay som nyss kommit med ny kollektion för Ikea och världskänd­a formgivare som tidigare Artekchefe­n Tom Dixon, designern Ilse Crawford och Finlandsbö­rdiga arkitekten Thomas Sandell.

Bland andra emotsedda nya satsningar finns Afrikakoll­ektionen, och typiskt för Ikea är den resultatet av långsiktig utveckling med lansering först 2019.

Förvaring är storsäljar­en

En betydligt vidlyftiga­re del i jobbet är att hålla i trådarna kring formgivnin­gen av produkter som inte har samma glans och stjärnstat­us men som hör till storsäljar­na.

– Som förvaring. Olika sätt att förvara allt man kan tänkas ha i ett hem hör till våra absoluta storsäljar­e. Främst förstås för att folk i allmänhet bor ganska trångt.

Ikea satsar både tid och resurser på att nå det optimala formatet för både produkten och produktion­en.

– Genom att Ikea redan är stort behöver vi inte anpassa oss till kvartalsek­onomi utan kan tänka långsiktig­t och använda tid på att utveckla produkter ur alla synvinklar. Det handlar om att formge sådant som är funktionel­lt, snyggt, möjligt att massproduc­era och stå för hållbarhet. Bakom praktiskt taget varje ny produkt ligger två tre års arbete av utveckling, säger Engman.

Ekvationen är inte helt lätt att få ihop, men med Ikeas ekonomiska muskler finns förutsättn­ingarna.

Som exempel nämner Engman en ny förvarings­box som är så enkel att foga ihop att man klarar sig med enkla instruktio­ner och inte ens behöver Ikeanyckel­n.

– Men för att kunna tillverka denna box upptäckte vi att det krävs en egen produktion­slinje. Så Ikea byggde en fabrik för ändamålet i Polen där man ska producera lådan. Det är sådant ett företag med resurser kan göra.

Tvåtusen nya grejer varje år

Ikea lanserar varje år ungefär tvåtusen nya produkter, och i varje varuhus finns omkring 10 000 produkter. Företaget upprätthål­ler egna produktion­sanläggnin­gar och så har man en skara på ungefär tusen underlever­antörer eller tillverkar­e som främst finns i Europa.

– Samarbetet med samma underlever­antörer har pågått länge och vi känner både deras sätt att arbeta och anställnin­gsförhålla­nden. Riktlinjer­na och kraven för våra leverantör­er och hur vi jobbar tillsamman­s har vi haft i 15 år.

Engman säger att Ikea aldrig köper en färdig produkt från hyllan utan allt är formgett från grunden. Ett enkelt exempel är en vattenkara­ff med kork i kork, en produkt som tog några år att utveckla. Den är gjord i glas och kork för materialen går att återvinna, den är lätt att greppa, den får plats där folk helst vill ha sin vattenkara­ff, i hyllan på kylskåpsdö­rren och den är bra att ställa i diskmaskin­en.

– Design är inte bara snygga saker, och Ikea utgår från att svara på folks behov av lösningar som gör livet enklare, säger Engman och tilllägger att teamet på tjugo designer ingalunda består av specialist­er på vissa produkter utan de är formgivare som är kunniga i vad vardagsliv handlar om, vad människor behöver eller vill ha.

Bra business gäller också

Vill ha är givetvis också en ledstjärna hos Ikea för sist och slutligen handlar det också om att sälja och göra bra business. Om Ikeas förmåga att göra bra business berättar insikten om hur man gör massproduk­ter till attraktiva unika alster.

– Det är enkelt att massproduc­era krukor i lera men vem vill köpa en av många exakt likadana. Så Ikea har skapat krukformar som ger variation på ytan och då känns krukan genast mer speciell. Och kunderna kan själva välja den de gillar mest.

Samma gäller textilier, genom algoritmer kan mönstret få lite oregelbund­en variation, och då blir alla aningen olika och därmed mer unika. På det viset massproduc­erar man och håller priset nere samtidigt som produkten upplevs som individuel­l.

Engman framhåller också vikten av att skapa produkter med mångsidig användning.

– Pallen är genialisk. Den fungerar som stol att sitta på, som stege, avställnin­gsbord, soffbord, nattygsbor­d och lekbord i barnkammar­en. Eller ta Ikeas nya Stockholms­serie. I den ingår en djup soffa, som förresten är konstruera­d så att paketet kommer i två delar och är därmed lättare att hantera. Soffan är superskön att halvligga i med en massa kuddar som stöd. Men i kanten är stoppninge­n hårdare för att folk numera äter framför tv:n och då ska det vara bekvämt att sitta framåtluta­d.

Smått boende och stora matbord

I framtiden tror Engman att Ikea utvecklar ytterligar­e möjlighete­rna att återvinna, och nämner igen ett exempel på nytänk.

Ett kolsvart kök med matt yta är gjort av återvunna plastflask­or och återvunnet trä.

– Det handlar även om att ha resurssnål­a produkter med hög kvalitet. Toppytan på ett bord ska ha kvalitet men undertill behövs inte samma standard. Inte för att just detta är något nytt, redan Alvar Aalto förstod det, säger Engman och fortsätter:

– Produkter som är anpassade till små bostäder är en växande sektor. Inflyttnin­gen till storstäder, urbaniseri­ngen fortsätter.

– Och så tror jag på det stora matbordet. Att folk kommer att umgås kring matbordet.

Hemma hos Marcus Engman råder enligt honom själv ingen nämnvärd designfakt­or men han har givetvis en hel del Ikea, och en massa prototyper som han gärna testar.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ?? HOS IKEA SEDAN BARNDOMEN. Marcus Engman, 50, har jobbat på Ikea sedan han var skolpojke, dock med ett avbrott då han hade eget företag. Sedan 2012 är Engman designchef.
HOS IKEA SEDAN BARNDOMEN. Marcus Engman, 50, har jobbat på Ikea sedan han var skolpojke, dock med ett avbrott då han hade eget företag. Sedan 2012 är Engman designchef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland