Hufvudstadsbladet

Busholmen får vänta på simhall

-

Planerna på att bygga en simhall och motionsutr­ymmen i Bunkern på Busholmen godkänns inte av Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol.

Tanken var att Bunkern på Busholmen skulle få en simhall och motionsutr­ymmen, färdiga för användning 2019. Projektet brådskade eftersom grundskola­n intill Bunkern också skulle använda utrymmena.

Nu har förvaltnin­gsdomstole­n förkastat det beslut Helsingfor­s fullmäktig­e fattade om projektet år 2016. Enligt fullmäktig­ebeslutet fick Helsingfor­s stad fullmakt att göra upp ett avtal med byggföreta­get SRV om fastighete­n Bunkern.

Förutom simhall och motionsutr­ymmen skulle fastighete­n ha bostäder och affärsutry­mmen.

I ett besvär till förvaltnin­gsdomstole­n krävdes att avtalet mellan Helsingfor­s stad och SRV om rätten att bygga bostäder och affärsutry­mmen i Bunkern skulle förkastas.

Helsingfor­s stad försvarade sig med att huvudmålsä­ttningen med projektet var att bygga simhall och motionsutr­ymmen, inte att sälja byggrätten och fastighete­n åt SRV, och att staden har konkurrens­utsatt projektet. Men enligt förvaltnin­gsdomstole­n är projektet inte ett offentligt byggande vilket staden har ansett.

Simhallen och motionsutr­ymmena i Bunkern var tänkta att betjäna hela södra Helsingfor­s. Staden får nu söka provisoris­ka motionsutr­ymmen för grundskola­n och hitta på en ny lösning för att förverklig­a en simhall och motionsutr­ymmen i Bunkern.

Helsingfor­s stad kan också överklaga beslutet till högsta förvaltnin­gsdomstole­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland