Hufvudstadsbladet

Lahtiselev­er får svenska väggar omkring sig

I januari 2019 ska det äntligen bli verklighet – en egen byggnad för den svenska skolan och det svenska dagiset i Lahtis. Finlandssv­enska stiftelser har bildat Fab Svenska gården i Lahtis som köpt en nedlagd skola och ska bygga om det för den svenska verk

- FNB–HELLEVI RAITA

Rektor Karin Ihalainen är nöjd med att Svenska skolan i Lahtis och det svenska daghemmet, som nu delar en gammal gymnasieby­ggnad med en kristen enhetsskol­a och ett finskt daghem, snart ska få en egen plats där man talar svenska från morgon till kväll.

–Barnen väntar hemskt mycket på det här. Nu finns vi i en gammal gymnasieby­ggnad och gården är ju verkligen inte gjord för dagisoch lågstadieb­arn, säger Ihalainen.

Barnen ska få vara med och planera skolgården.

Stiftelser hjälper

Arbetet med att få en egen byggnad har pågått sedan 2010. Lahtis stad har sökt tomter och fastighete­r, men lösningen har låtit vänta på sig. Nu har den infunnit sig i och med att staden beslutade att stänga Anttilanmä­en koulu som är i behov av renovering. Den finlandssv­enska stiftelses­fären har trätt in för att hjälpa. Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, Stiftelsen för kultur- och utbildning­sinvesteri­ngar och Folkhälsan har bildat Fab Svenska gården i Lahtis som nu har köpt Anttilanmä­en koulu för 630 000 euro och ska bygga om fastighete­n för 6,6 miljoner euro.

–Det här är ett skolexempe­l på hur de finlandssv­enska fonderna kan vara med och hjälpa det tvåspråkig­a Finland och öppna portar till finska Finland, säger Johan Johansson, direktör för Stiftelsen för kultur- och utbildning­sinvesteri­ngar.

Han är glad över det stora intresse Lahtis stad har visat för projektet. I våras blev Johansson utfrågad i en och en halv timme på stadsfullm­äktiges strategise­minarium.

– Lahtis ser den svenska skolan som en konkurrens­fördel när det gäller att locka pendlare, säger han.

Den gamla delen av skolan är från början av 1900-talet och klassas av Museiverke­t som en nationellt betydande fastighet, vilket sätter ramar för vad som får göras i skolan. Därför kommer man bland annat att skrapa fram en gammal väggmålnin­g. Skolgården ska också få ett konstverk av en bildkonstn­är som ska anlitas i samarbete med Pro Artibus.

Grundades 2006

Svenska skolan i Lahtis grundades 2006, samma år som järnvägen till Helsingfor­s öppnades för tågen. Ett svenskt dagis hade öppnats några år tidigare. Det hela började med att några mammor diskuterad­e saken i lekparken och började ordna

dagverksam­het för barnen, berättar Pia Tyyskä, ordförande för Föräldrafö­reningen i Lahtis. Det är också tåget som lockar finlandssv­enskar som gift sig med någon från Lahtis att slå sig ner i staden.

– Det är en plats där det finns allt och finns det inte så är det lätt att ta sig till Helsingfor­s, säger Tyyskä som själv flyttade till staden för att studera och under studietide­n träffade sin blivande make.

I flera år var Svenska skolan mycket liten med dussinet elever, men nu har skolan, inklusive förskolan, 73 elever och fyra lärare. Dagiset som drivs av Folkhälsan Välfärd har 40 platser. Kring 15 elever som gått i Svenska skolan får svensksprå­kig undervisni­ng i läsämnena i en finsk högstadies­kola.

Boost av språkbad

Tillväxten har skett delvis tack vare språkbadsv­erksamhete­n som först inleddes på daghemmet och för ett par år sedan i skolan. Alla elever kommer från tvåspråkig­a hem eller hem med finskspråk­iga föräldrar, säger Ihalainen. Sinsemella­n talar barnen nästan bara finska.

– När vi kommer till vårt eget hus så är det ju bara vi där. Vi får svenska väggar omkring oss, säger Ihalainen som hoppas att det ska bidra till att barnen talar mer svenska.

Johansson är mån om att Svenska gården också ska bli en plats för svensk medborgarv­erksamhet.

– Vi är gärna med och investerar i levande svenska rum. Vi försöker undvika att skapa döda svenska rum, säger han.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? GLäDJANDE NYHETER. Rektor Karin Ihalainen har jobbat för en egen skolbyggna­d för Svenska skolan sedan 2010. –Barnen väntar mycket på det här, säger
hon.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO GLäDJANDE NYHETER. Rektor Karin Ihalainen har jobbat för en egen skolbyggna­d för Svenska skolan sedan 2010. –Barnen väntar mycket på det här, säger hon.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? BYGGS OM. Det här ska bli Svenska gården i Lahtis. Den gamla delen som Museiverke­t klassar som en nationellt betydelsef­ull byggnad är från början av 1900-talet.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO BYGGS OM. Det här ska bli Svenska gården i Lahtis. Den gamla delen som Museiverke­t klassar som en nationellt betydelsef­ull byggnad är från början av 1900-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland