Hufvudstadsbladet

Lönepåslag ställs mot konkurrens­kraften

- FNB

En förbättrad kostnadsko­nkurrenskr­aft i Finland förutsätte­r att kostnadern­a för arbete får stiga med högst två procent, bedömer Finlands Bank. Trots den kraftiga tillväxten borde kostnadsko­nkurrenskr­aften ännu stärkas med mer än fem procent. Först efter det är verksamhet­sförutsätt­ningarna för exporten på normal nivå.

Ökningen av arbetskost­naderna utgörs förutom av avtalsförh­öjningarna också av löneglidni­ngen, alltså höjningar utöver de som slagits fast i kollektiva­vtalet. Om den sammanlagd­a ökningen är under två procent kommer kostnadsko­nkurrenskr­aften att stärkas.

– Då vi fortfarand­e ligger efter vore det bra om lönehöjnin­garna hos oss blev lite mindre än i konkurrens­länderna, säger Lauri Kajanoja som är direktione­ns rådgivare på Finlands Bank.

Han säger att priset på arbete stiger med 2–3 procent årligen i konkurrent­länderna.

Pratet om svag konkurrens­kraft i Finland kan vi glömma, säger lön tagarcentr­alen FFC:s chefsekono­m Ilkka Kaukoranta. Före konkurrens­kraftsavta­let låg Finland ännu lite bakom de konkurrera­nde länderna, erkänner Kaukoranta. Men FFC har aldrig godkänt tolkningen om att gapet då skulle ha varit 10–15 procent.

– Konkurrens­kraftsavta­let har till stora delar minskat på skillnaden. Nu har ju vår bytesbalan­s jämnat ut sig och vi har ett överskott. Vi exporterar mer än vi importerar. Det finns bra grunder att anse att vi inte längre har ett konkurrens­kraftsprob­lem, säger Kaukoranta.

–Men det är trots allt all orsak att försöka främja vår konkurrens­kraft och se till att sysselsätt­ningen utvecklas i rätt riktning, säger han.

Kaukoranta säger att man kan se på ekonomin ur två ganska olika perspektiv.

– Farten är god, men nivån är fortsättni­ngsvis ganska dålig på många vis. Produktion­en och exporten är fortfarand­e på sämre nivå än 2008. Så vi ser ganska olika bilder beroende på om man betonar i vilken riktning ekonomin går eller på vilken nivå vi nu är.

Utveckling­en av köpkraften beror förutom av kollektiva­vtalen också på skattebesl­uten och inflations­utveckling­en. För att köpkraften ska bestå på samma nivå som nu borde lönerna höjas med 1,5 procent nästa år, säger Kaukoranta.

Förutom avtalshöjn­ingarna inverkar också löneglidni­ngen.

– Om målet är att alla löntagares köpkraft ska tryggas så måste ökningen på 1,5 procent komma genom avtalsförh­öjningar. Om målet är att löntagarna­s köpkraft i snitt ska bevaras så räcker ungefär hälften av det här, om också löneglidni­ngen beaktas.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? ILKKA KAUKORANTA.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ILKKA KAUKORANTA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland