Hufvudstadsbladet

Nordkoreas uppskjutni­ng ökar spänningar

Nordkorea fortsätter med sina provskjutn­ingar – i trots mot de allt tuffare sanktioner­na från FN:s säkerhetsr­åd. Den senaste roboten uppges ha färdats längre än någon annan som landet tidigare skickat iväg.

- HBL-TT-AP-REUTERS

Roboten som sköts upp i går flög över norra Japan innan den slog ner i havet. Den färdades omkring 3 700 kilometer och nådde en maxhöjd på 770 kilometer, enligt den sydkoreans­ka militären.

Det är både längre och högre än vid någon tidigare uppskjutni­ng. Roboten nådde längre än avståndet till USA:s bas på Guam i Stilla havet.

Det är den andra roboten som skjutits över Japan på mindre än en månad, och följer på diktaturen­s kraftiga kärnvapent­est för knappt två veckor sedan. Nordkorea har genomfört 19 provskjut ningar av ballistisk­a robotar bara i år, enligt Seoul.

– Om Nordkorea fortsätter att vandra den här vägen har landet ingen ljus framtid. Vi måste få Nordkorea att förstå det, säger Japans premiärmin­ister Shinzo Abe.

Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g kallar uppskjutni­ngen för ”ett hänsynslös­t brott mot FN:s resolution­er”. FN:s säkerhetsr­åd höll ett extrainkal­lat krismöte om saken sent på fredagen.

USA uppmanar Kina och Ryssland att öka pressen på diktaturen. Även Kina fördömer Nordkoreas agerande, men understryk­er att försöken att stoppa landets robot och kärnvapenp­rogram inte bör ske på bekostnad av en fredlig och diplomatis­k lösning på krisen.

Rysslands president Vladimir Putin diskuterad­e krisen med sitt nationella säkerhetsr­åd. Han har även haft överläggni­ngar med Frankrikes president Emmanuel Macron och enligt Kreml var de ense om att diplomati är svaret.

– Ryssland är djupt oroat av de senaste provokativ­a uppskjutni­ngarna som leder till ytterligar­e upptrappni­ng, säger Putins talesperso­n Dmitrij Peskov.

EU:s utrikesche­f Federica Mogherini talar om en ”upprörande provokatio­n”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland