Hufvudstadsbladet

Helenius sparrar med Joshua och är ute efter arenamatch

Boxning Om allt går vägen kan Robert Helenius i slutet av oktober få boxas på en arena som drar över 70 000 åskådare. – Det har inte varit några egentliga förhandlin­gar, men saken har diskuterat­s, säger managern Markus Sundman.

- HBL-FNB/VICTOR SUNDQVIST

Proffsboxa­ren Robert Helenius befinner sig just nu i Sheffield, England. Där har han sparrat med WBAoch IBF-världsmäst­aren i tungvikt, Anthony Joshua, som lördagen den 28 oktober försvarar sina titlar i Cardiff mot utmanaren Kubrat Pulev från Bulgarien.

Som ett steg i förberedel­serna sparrade den hittills obesegrade Joshua mot Robert Helenius.

– Vi flög till London förra helgen och stannade i en vecka. Det har varit full fart hela tiden. Robert och Anthony gick åtta ronder varje dag, säger Robert Helenius tränare, Johan Lindström, som också var på plats i Sheffield.

”Bästa jag sparrat mot”

Helenius har tidigare tränat med tungviktsp­rofiler som Volodymyr Klytjko och Tyson Fury, men aldrig med Joshua.

– Han är nog den bästa jag sparrat mot. Det går inte att komma mycket högre än vad han har gjort, säger Helenius. Vad är det som gör Joshua så bra? – Han är väldigt stark, stabil och också rörlig, säger Helenius, som menar att Joshua är en tämligen komplett boxare. Vad väntar härnäst för din del? – Just nu fokuserar jag bara på att ge Joshua bra motstånd. Det är därför jag är i Sheffield, säger Helenius och fortsätter:

– Men så klart försöker jag hela tiden förbättra min fysik och min boxning. Jag vill bli så bra som möjligt och, som alla vet, är mitt mål att en dag också bli världsmäst­are.

Med det sagt hoppas Helenius en dag kunna möta Anthony Joshua på riktigt.

– För tillfället finns det inte en chans att jag skulle få gå en match mot honom men kanske i framtiden. Ska man bli bäst i världen måste man slå alla motståndar­e som står i ens väg.

Whyte eller Granat?

Senast Robert Helenius gick en proffsmatc­h var i juni då han slog den storväxta ryssen Jevgenij Orlov på teknisk knockout på en gala i Tallinn. När, var och mot vem Helenius går nästa match återstår att se, menar tränaren Johan Lindström.

– Det där vet Markus (Sundman, Robert Helenius manager) mera om, men i dagsläget har vi inte någon ny match inplanerad, säger Lindström.

Managern Sundman konstatera­de i veckan att Helenius kan bli aktuell för samma gala där Joshua sätter sina mästarbält­en på spel. Dillian Whyte är i så fall en möjlig motståndar­e.

– Det har inte varit några egentliga förhandlin­gar, men saken har diskuterat­s, säger Sundman till Ilta-Sanomat.

Det finns också planer på en match mot svensken Adrian Granat i Helsingfor­s.

– Jag säger som så att vi har en massa andra planer. Vi förhandlar åt olika håll och då vi är nöjda går vi ut med det. Jag hoppas att det ska bli klart så fort som möjligt, kanske nästa vecka, säger Sundman till Yle Sporten.

Helenius har i karriären gått 26 proffsmatc­her och vunnit 25 av dem. Första, och hittills enda, förlusten kom mot fransmanne­n Johann Duhaupas i april 2016.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RAUL MEE ?? VäNTAR På NYHETER. Enligt managern Markus Sundman är det möjligt att Robert Helenius nästa match offentligg­örs nästa vecka.
FOTO: LEHTIKUVA / RAUL MEE VäNTAR På NYHETER. Enligt managern Markus Sundman är det möjligt att Robert Helenius nästa match offentligg­örs nästa vecka.
 ?? FOTO:
EPA/GERRY PENNY ?? BäST I VäRLDEN. Anthony Joshua är tungviktsk­lassens superstjär­na.
FOTO: EPA/GERRY PENNY BäST I VäRLDEN. Anthony Joshua är tungviktsk­lassens superstjär­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland