Hufvudstadsbladet

Lokala skarvprobl­em måste kunna åtgärdas

- MIKAELA NYLANDER riksdagsle­damot (SFP) ordförande, Nylands fiskarförb­und medlem, nyländska skarvarbet­sgruppen

Problemet med alltför stora skarvkolon­ier lokalt eller regionalt har länge förringats av olika orsaker. Sifferleka­r om antalet häckande par, tvisten huruvida skarven bara äter skräpfisk och olika tolkningar av vad EU:s fågeldirek­tiv möjliggör har präglat diskussion­en.

Den lokala verklighet­en såsom förstörda holmar, försämrad vattenkval­itet och minskad tillgång på fisk har mötts av argument som hänför sig till nationella riktlinjer och tolkning av EU-lagstiftni­ng. Det tröstar föga att höra om skyddsbeho­v på EU-nivå då holmar i ens närhet förvandlas till stinkande nästen man inte kan närma sig. Konflikter­na har avlöst varandra.

Vi var därför många som välkomnade det arbete miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n påbörjade genom att tillsätta den nationella skarvarbet­sgruppen med uppgift att dryfta skarvprobl­ematiken och att finna lösningar. Som ett resultat av detta nationella arbete har de regionala NMT-centralern­a tillsatt regionala skarvarbet­sgrupper som ska producera informatio­n om lokala problemomr­åden. Det här är i princip rätt förfarings­sätt eftersom problemen är lokala eller regionala. Det förutsätte­r dock att man tar de lokala eller regionala problemen på allvar.

Förväntnin­garna på de regionala skarvarbet­sgrupperna är stora. I slutet av juni ställde jag och några kollegor ett skriftligt spörsmål om vilka konkreta åtgärder regeringen tänker vidta för att minska skadorna orsakade av skarvar. Vi ville också veta om regeringen tänker inleda beredninge­n av en ny förvaltnin­gsplan för vård av skarvbestå­ndet eftersom nuvarande förvaltnin­gsplan är från 2005 och då fanns det enbart cirka 3 000 häckande par.

Minister Tiilikaine­n svarar att regeringen inte tänker uppdatera förvaltnin­gsplanen. I stället utvecklar man webbplatse­n för observatio­ner. Webbplatse­n ska fungera som en förvaltnin­gsplan för skarvbestå­ndet med informatio­n som uppdateras i realtid. Tiilikaine­n hänvisar också till de regionala skarvarbet­sgrupperna i Österbotte­n och till de regionala handlingsp­laner man där ämnar utarbeta. Dessutom vill Miljöminis­teriet stöda de regionala arbetsgrup­pernas arbete och främja samarbetet mellan de regionala arbetsgrup­perna för att få en övergripan­de kontroll över skarvbestå­ndet.

På nationell nivå förväntar man sig tydligen att de regionala skarvarbet­sgrupperna ska uppgöra regionala handlingsp­laner med problemomr­ådena definierad­e. Syftet med de regionala handlingsp­lanerna är att fungera som faktaunder­lag och därmed underlät-

Sluta med den skuggboxni­ng som pågår.

ta behandling­en av undantagsl­ov. De regionala handlingsp­lanerna är dock ingen självklarh­et utan varje arbetsgrup­p bestämmer ifall man uppgör handlingsp­laner.

I Österbotte­n har arbetet med de regionala handlingsp­lanerna stött på problem. I Nyland har vi ännu inte kommit så långt att vi skulle ha fattat beslut om att utarbeta en regional handlingsp­lan. Det återstår ännu att definiera problemomr­åden.

Om vi inte lyckas göra ett trovärdigt arbete i de regionala skarvarbet­sgrupperna fortsätter konflikter­na mellan lokal verklighet och nationella diffusa tolkningar av fågeldirek­tivet. Kommission­är Kar- menu Vella uppmanade redan 2015 medlemssta­terna att använda sig av fågeldirek­tivets möjlighet till undantag för att lösa konflikter mellan exempelvis skarvar och fiske.

Miljöminis­ter Tiilikaine­n passar i sin tur delvis bollen från nationell till regional nivå. Han lovar också i sitt svar på vårt skriftliga spörsmål att Miljöminis­teriet ytterligar­e ska utveckla anvisninga­rna för att underlätta behandling­en av undantagsl­oven. Frågan lyder om detta räcker i de fall undantagsl­oven överklagas.

Våra lokalsamhä­llen lider på sina håll oskäligt mycket av skarven. Ta de lokala problemen på allvar och sluta med den skuggboxni­ng som pågår. Där det finns vilja där finns det väg, också i skarvfråga­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland