Hufvudstadsbladet

Skarvseger

- MAGNUS GRäSBECK, Houtskär

Rune Frants ska ha ett stort tack för sin analys av skarvsitua­tionen i Finland (HBL 14.9). Hans slutsats att det är ”i grevens tid att starta en mycket aggressiv kampanj för att hejda skarvexplo­sionen” känns rimlig för en som i praktiken på nära håll sett vad det på 20 år inneburit att ha skarv i skärgården. Jag skriver under.

Och till Frants ”alla tillgängli­ga metoder” har jag en att tillägga – som jag för ganska exakt åtta år sedan föreslog – nämligen ”att ge skarvjakte­n fri på samma sätt som andjakten” (ÅU 2.9.2009.)

De som har försvarat skarven

har vunnit en övertygand­e seger. En del av dem har ju beklätt viktiga poster vid ministerie­r och NTM-centraler. Att den segern trampat många skärgårds- och kustbor på tårna är en annan sak. Själv skulle jag nog ha lite ont samvete i dag om jag hade försvarat skarven.

Att kräva att skarvförsv­ararna skulle be de skarvdrabb­ade om ursäkt är väl att vänta sig för mycket. Men de kunde ändå sluta sätta käppar i hjulet för dem som har en annan övertygels­e eller som lidit skada av skarven.

Visa er storhet nu, ni som har försvarat skarven! Ni har vunnit! Eller?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland