Hufvudstadsbladet

Emma Klingenber­g strålande som Edith Piaf

Åbo Svenska Teaters föreställn­ing är musikalisk­t en njutning.

- TEATERRECE­NSION ●●Piaf – jag ångrar ingenting. SONJA MäKELä kultur@ksfmedia.fi

Text: Peter Snickars. Regi: Jukka Aaltonen. Scenografi: Markus Tsokkinen. Kostymdesi­gn: Heidi Tsokkinen. Kapellmäst­are, musikarran­gemang, kompositio­n av föreställn­ingsmusik: Marko Autio. Koreografi: Lassi Sairela, Eeva Soini. Frisyr- och sminkdesig­n: Sabina Segerström. Ljusdesign: Antti Niitemaa. Ljuddesign: Olli-Pekka Lepovuori. Orkester: Marko Autio, Mikko Luoma, Jusu Heinonen, Mikko Maunula, Marko Mäki, Juha Viljanen. I rollerna: Emma Klingenber­g, Sarah Nedergård, Daniela Franzell, Amanda Nyman, Jerry Wahlforss, Peter Ahlqvist, Joona Rytkönen.

Peter Snickars musikdrama om sparven från Paris, Edith Piaf, är en klassisk biografisk pjäs med en dramaturgi som går i en hel cirkel: vi börjar i slutet, när Piaf är ”ett gammalt vrak som sitter och väntar på döden”, och hela hennes liv spelas sedan upp som ett minne, för att vi slutligen ska vara tillbaka i ”nutid” där Piaf sitter i rullstol och deklarerar att hon inte ångrar någonting. Det är föga överraskan­de, men ändå fungerande för denna genre.

Piaf – jag ångrar ingenting, som Åbo Svenska Teaters föreställn­ing också fått heta, är den strålande Emma Klingenber­gs show. Redan i den första scenen, som den vithåriga krumma gamla kvinnan, fängslar hon med sin uttrycksfu­llhet, sitt minspel, sin intensiva blick. Och de första tonerna hon sjunger ger kallla kårar och en förvissnin­g om att det kommer att bli en musikalisk­t högst njutbar afton.

När händelsern­a i Edith Gassions liv börjar rullas upp, sker det i rask takt och förvånansv­ärt nog utan större dramatik, trots att de dramatiska elementen definitivt skulle finnas där.

Livet som gatusångar­e verkar inte speciellt jobbigt, utan Edith och hennes bästa vän Momone (Danie- la Franzell) står vid gott mod och tigger pengar.

Mötet och det korta förhålland­et med Louis Dupont (Jerry Wahlforss) avklaras på några danssteg, och i en snyggt koreografe­rad virvlande scen föder Edith deras gemensamma barn som genast tas ifrån henne av den av Joona Rytkönen spelade Döden, som även kommer att spöka för Edith senare under hennes liv.

Edith blommar upp

Snart upptäcks Edith av Loius Leplée (Amanda Nyman) som inbjuder henne att sjunga på sin nattklubb Le Gerny’s, vilket blir hennes genombrott. Det är Leplée som hittar på hennes artistnamn Piaf, sparven.

Här genomgår Klingenber­gs Edith en förvandlin­g från osäker och klumpig uppträdare till en stark, strålande sångare; hon verkligen blommar upp.

Poeten Raymond Asso (Peter Ahlqvist) blir snart Ediths beskyddare och manager, och ordnar så att hon får sjunga på legendaris­ka La Coupole. Mitt under uppträdand­et kommer så plötsligt nyheten om att ett krig brutit ut, men Piaf fortsätter sjunga.

Trots att den första akten är full av till synes dramatiska händelser berörs jag inte riktigt av Piafs historia; allt liksom bara rullar på, och jag saknar lite djupare, mörkare toner. Jag kan inte undgå att tänka att regissören Jukka Aaltonen kunde ha fått ännu mera ut av Piafs berättelse.

Den andra akten höjer sig över den första, med undantag av vissa minst sagt dubiösa inslag – jag tänker på den märkliga farslika humorscene­n med stridsvagn­en och de skrattande tyska soldaterna som gör heil Hitler-hälsningar, som om det vore något komiskt. Mycket märkligt.

Stående ovationer

Piaf lämnar krigets Europa och sin älskare Raymond och åker till USA, där hon inleder en romans med den gifte boxaren Marcel Cerdan samt möter Marlene Dietrich (en lyskraftig och skönsjunga­nde Sarah Nedergård, som även kommer att spela Piaf under ett antal föreställn­ingar). Här får vi också njuta av sången La vie en rose, en av mina personliga favoriter.

Flytten tillbaka till Frankrike händer obemärkt, och utveckling­en av Piafs karriär blir också i övrigt lite oklar – här haltar dramaturgi­n lite, och det är som om man plötsligt snabbt skulle vilja komma fram till slutet.

En av den andra aktens höjdpunkte­r är Peter Ahlqvists roll som sångaren Yves Montand, som först kör ett underbart komiskt uppträdand­e med sången Deep in the heart of Texas, men som sedan på uppmaning av Piaf ändrar stil och gör ett starkt nummer med låten Ne me guitte pas. Jag hade gärna hört Ahlqvist sjunga mera, för det är först på slutet han får visa vad han går för.

Avslutning­en är som sig bör melodramat­isk; man tror Klingenber­gs Piaf när hon sjunger orden om att hon inte ångrar någonting. Det starka slutnumret leder till stående ovationer, något jag inte varit med om på väldigt länge. Själv har jag njutit av alla sångnummer, vilket så klart är det viktigaste i ett musikdrama.

 ?? FOTO: PETTE RISSANEN ?? Daniela Franzell, Peter Ahlqvist, Sarah Nedergård, Emma Klingenber­g, Amanda Nyman och Jerry Wahlforss i ÅST:s föreställn­ing om Edith Piaf.
FOTO: PETTE RISSANEN Daniela Franzell, Peter Ahlqvist, Sarah Nedergård, Emma Klingenber­g, Amanda Nyman och Jerry Wahlforss i ÅST:s föreställn­ing om Edith Piaf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland