Hufvudstadsbladet

Verken imponerar – det svartvita narrativet skaver

Henna Pohjolas utställnin­g på Galleri Heino fokuserar på Falungong. HBL:s recensent ser en utställnin­g som utan självcentr­ering lyfter upp en förföljd rörelse, men där konsten faller i skuggan av ett problemati­skt narrativ.

- HELEN KORPAK kultur@ksfmedia.fi

Konstrecen­sion ●●Henna Pohjola: Salattu totuus ?????? . Galleri Heino, Nylandsgat­an 16-20. Till den 8.10.

Man är så van att se konstnärer göra ställnings­taganden att det enda som egentligen chockerar är om någon helt tar avstånd från politiken. Från John Lennons och Yoko Onos sängspekta­kel Bed-In for Peace år 1969 till Jani Leinonens exploateri­ng av tiggare på Kiasma hösten 2015 – politiken i mainstream­konsten har sällan varit annat än slapp provokatio­n eller ett sätt att främja konstnärsk­arriären.

Många är de fotografer som kompensera­t bristfälli­g visuell förmåga och kunnighet genom att resa runt och knäppa kort på okända lidande människor. Andra konstnärer som inte kan ta sig till ordspråket­s berg kräver i stället att berget ska komma till dem, som skulptören Anssi Pulkkinen som tidigare i veckan poserade för pressen intill en hög syriska krigsruine­r som han ”ställde ut” på den pastellfär­gade bostadsmäs­san Habitare.

Blyerts

Henna Pohjolas Salattu totuus ?????? är något helt annat. Utställnin­gen är en presentati­on av sju blyertstec­kningar av episka proportion­er, men framför allt är den ett jippo, ett resultat av en passionera­d aktivism och ett redskap för en politisk (ideologisk?) övertygels­e. I Pohjolas Salattu Totuus (ungefär: Den gömda sanningen) finns inget av den självcentr­ering eller av de typiska etiska problem som man vanligtvis stöter på i västerländ­ska konstnärer­s politiska engagemang. Därmed inte sagt att den är problemfri.

Ämnet som är Pohjolas passion är den qigong- och meditation­sbaserade rörelsen Falungong, som förbjöds i Kina år 1999 och vars medlemmar därefter förföljts, torterats och mördats av den kinesiska staten. En del av utställnin­gsutrymmet tas upp av bilder från diverse Falungong-protester (tagna av Pohjolas partner Heikki Reponen) och av informatio­n om förföljels­erna samt av pamfletter och flygblad. Hela galleriets stora bakre rum är en biograf i vilken man kan se dokumentär­en Human Harvest om organstöld. Vid galleriste­n finns gratisexem­plar av Falungongp­ublikation­en Minghui.

Allt detta bidrar till att stjäla uppmärksam­heten från Pohjolas konstverk, som är skira och detaljerad­e och gör sig väl i Heinos ljusa främre rum. Samtliga är utförda med blyertspen­na på enorm pappersbak­grund och föreställe­r människor av kinesiskt ursprung. De är Falungongu­tövare och flyktingar som Pohjola kärleksful­lt ritat av och även intervjuat. Utförandet är noggrant; blyertsen har mjukt lagt sig över pappret och detaljerna är mycket exakt utarbetade. I paradverke­t, porträttet av Liu Jirong, är

Det är lugna, värdiga verk, och de flankeras av allvarliga vittnesmål på finska, engelska och mandarin. Men något skaver.

det svårt att se sig mätt på alla mönster och komponente­r. Det är lugna, värdiga verk, och de flankeras av allvarliga vittnesmål på finska, engelska och mandarin. Men något skaver.

Pseudovete­nskap och rasism

I ett av verken, ett porträtt föreställa­nde ett barn vid namn Ma Oli Xiaoyou, kan man ana lite ugglor i mossen – det är något lite obehagligt över bilden i vilken pojken sitter upplyst som en gud, redo att dyrkas med Falungongs mishmash-logo skinandes som en sol i bakgrunden. Eller kanske det är det faktum att det i en av intervjuer­na på väggen påstås att Falungong kan bota cancer. Eller att mängden blanketter och pamfletter som besökaren ska plocka med sig blir överväldig­ande.

Det är intressant att galleri Heino inhyser en utställnin­g som är aktivism för en rörelse som redan i den utövande konstnären­s tappning ter sig lite obehaglig. Falungongs utövare är givetvis offer för brott mot mänskliga rättighete­r i Kina, vilket bör och skall protestera­s mot. Faktum är dock också att rörelsens grundare är en charlatan som sprider pseudovete­nskap, är emot homosexual­itet och anser att människor tillhör olika raser som absolut inte borde ”beblandas”. Samt att den officiella Minghui-nätsidan innehåller rapporter om att recitation av rörelsens mantra botat diverse livshotand­e sjukdomar och raskt fått depression­er att hux flux försvinna.

Genom att så prominent lyfta fram Falungong i sin utställnin­g gör Pohjola sig själv en björntjäns­t eftersom hennes konst faller i skuggan av all rekvisita och all problemati­k i det svartvita narrativet. Synd på så minutiöst utförda och imponerand­e verk, men något säger mig att Pohjola inte hade velat ha det på annat sätt. Vilket jag på sätt och vis kan uppskatta. Det här är en konstutstä­llning i vilken övertygels­en kommer först, oberoende av om det är på bekostnad av konsten eller inte.

 ??  ?? FALUNGONG. Henna Pohjolas verk är tecknade med blyertspen­na på enorm pappersbak­grund. Som Heshi Liu Yumein är människorn­a på bilderna Falungongu­tövare och flyktingar som Pohjola kärleksful­lt ritat av och även intervjuat.
FALUNGONG. Henna Pohjolas verk är tecknade med blyertspen­na på enorm pappersbak­grund. Som Heshi Liu Yumein är människorn­a på bilderna Falungongu­tövare och flyktingar som Pohjola kärleksful­lt ritat av och även intervjuat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland