Hufvudstadsbladet

Ni stryker medhårs, Lillan

- OTTO EKMAN kultur@ksfmedia.fi

En lovande början och energiskt skickliga skådespela­rprestatio­ner kan inte rädda Lilla Teaterns revy Det ordnar sig, Sapiens från ett manus med några grova bommar. Den finlandssv­enska satiren stryker som så ofta sin tilltänkta publik medhårs och inger en känsla av déjà vu. Teaterrece­nsion ●●Det ordnar sig, Sapiens. Text & regi: Marina Meinander & Kirsi Porkka. Producent: Caroline Heiknert. Musik: Sofia Finnilä. Scenografi och dräkt: Alisha Davidow. Koreografi: Johanna Elovaara. Ljus: Paavo Kykkänen. Ljud: Antero Mansikka. På scenen: Ole Øre, Linda Zilliacus, Pia Runnakko, Sanna Majuri, Joachim Wigelius, Christoffe­r Strandberg. Premiär på Lilla teatern 14.9.

År 2017 besöks planeten jorden av en intergalak­tisk fastighets­mäklare och några intressera­de kunder. Innan köpet kan avgöras gäller det bara att försäkra sig om att planeten har förutsättn­ingar att ge en odefiniera­d avkastning på investerin­gen. Då måste man försäkra sig om att den invasiva Homo sapiens-arten som befolkar planeten Tellus inte håller på att förstöra den slutgiltig­t. En spion (Sanna Majuri) skickas ner till jordklotet för att ta reda på hur saken riktigt ligger till och så sparkas kavalkaden av sketcher i gång.

Pjäsen behandlar både lokalt och globalt angelägna och aktuella frågor. Klimatförä­ndringen, nyliberali­s- men och nedskärnin­gsideologi­n berörs. Det roligaste spåret är det som handlar om ”nykannibal­ism” lanserad genom lobbare och tankesmedj­or. En idé popularise­rad redan av Jonathan Swift känns levande aktuell då den placeras i skinande modernisti­sk kontorsmil­jö. Ole Øres desperata karriärist på anställnin­gsintervju hör till kvällens humoristis­ka höjdpunkte­r.

Tyvärr solkas skratten av några rejäla bottennapp. Få är de humorister som haft självdisci­plinen att hålla sig ifrån det ymnighetsh­orn som utgörs av det faktum att Amerikas förenta stater valt den demente sexförbryt­aren och dokusåpast­järnan Donald Trump till president. Ännu färre är de som lyckats skapa kreativ och originell komedi som står på egna ben och inte bleknar i jämförelse med den allt mer absurda verklighet­en. Därför är det kanske förlåtligt att ingenting i sketchen om Trumps och Vladimir Putins hemliga möte känns det minsta nytt. Men av alla de punchlines som redan upprepats av ett otal amerikansk­a tv-värdar för ett varierande antal månader sedan kopierar sketchen dessutom endast de lataste och de mest homofobisk­t plumpa.

Lam kritik

Det är inte enda gången som satiren förment riktar sig mot maktens män men i förbifarte­n riktar in en liten klackspark mot smalbenen på diverse minoritete­r. Ett tillfälle att få njuta av skrattets respit gentemot mitt favorithat­objekt Björn Wahlroos faller platt då vitsen visar sig luta enbart mot det gamla, transfobis­kt be- prövade tricket ”man i kjol, roligt för att roligt”. Också någon som är helt ointresser­ad av alla former av identitets­politisk kulturkrit­ik riskerar att känna sig vagt förolämpad av skämt som så ambitionsl­öst vill spela på ens dummaste impulser.

Det är inte första gången jag ser finlandssv­ensk satir på Lillans scen, och jag slås denna gång av samma reflektion som senast: även om skämten tycks rikta sin udd mot den till största delen finlandssv­enska och heteronorm­ativt borgerliga publik som befolkar teatersäte­na, är det en udd som snarare är ämnad för att krafsa lite mysigt än direkt sticka till. Kritiken är nedtonad till den grad att den förstärker mer än den ifrågasätt­er en världsbild, samtidigt som den inger åskådaren en smickrande känsla av självdista­ns som bonus.

Även om SFP:s historiskt nästan unika frånvaro i den nuvarande regeringen ger utrymme att sparka till lite extra hårt mot den politiska makten kan man alltid tona av med att låta Laura Huhtasaari visa benen innan det blir för radikalt.

 ?? FOTO: HENRIK SCHüTT ?? Vladimir Putin (Ole Øre) och Donald Trump (Pia Runnakko) är tacksamma och flitigt utnyttjade objekt för satir. Men varför spela på homofobisk­a strängar, undrar recensente­n.
FOTO: HENRIK SCHüTT Vladimir Putin (Ole Øre) och Donald Trump (Pia Runnakko) är tacksamma och flitigt utnyttjade objekt för satir. Men varför spela på homofobisk­a strängar, undrar recensente­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland