Hufvudstadsbladet

Antarktis är siginte likt

Om alla isberg och hela havsisen kring Antarktis skulle smälta, hur mycket skulle då vattenytan på jorden stiga, frågar vår expedition­sledare.

- TEXT & FOTO BEN KALLAND

För hundra miljoner år sedan separerade­s Antarktis från Sydamerika och kyldes ner av vattnet som började cirkla runt kontinente­n. Nu har Antarktis börjat tina upp igen, dels på grund av människans inverkan men också på grund av den långa cykel som kontinente­rnas

rörelser följer. En del pingviner gillar inte det här, eftersom de behöver fast is för att föröka sig. Att resa dit med gamla MS Ålandsfärj­an, numera MS Expedition, tar ungefär två dygn. Resan går från Ushuaia, världens sydligaste stad, genom Drakes sund.

Vi är på väg från Ushuaia till Antarktis. Frågan om havsisen ställs när vi samlas ombord på MS Expedition för den första genomgånge­n innan vi ens har kastat loss. Vi är omkring hundra resenärer som ser fram emot en elva dagars båtresa över Drakes sund. För de flesta är det första gången, men somliga har besökt den sjunde kontinente­n tidigare.

Någon gissar att havsytan höjs sju meter, någon gissar sju centimeter. Rätta svaret är förstås noll. Isen har större volym än det vatten den består av och enligt Arkimedes princip tränger den undan sin egen vikt. Om en isbit i gin tonicen smälter, påverkar det inte vätskenivå­n alls. Det är inte havsisen som är det intressant­a, utan glaciärise­n. Antarktis är visserlige­n en kontinent, men den ligger nästan helt under is som på sina ställen är flera kilometer tjock. Över hälften av allt sötvatten på jorden finns i djupfryst form i Antarktis. Om all denna is smälter, vilket den är på väg att göra, då är vi illa ute.

Vi har anlänt i god tid till Ushuaia, Argentina, varifrån vår expedition börjar. Det går att besöka Antarktis från Punta Arenas i Chile och från Nya Zeeland eller Australien också, men de flesta väljer Ushuaia. När vi stiger ombord, ser fartyget märkligt bekant ut. Det ser ut som en Sverigebåt från sjuttiotal­et och mycket riktigt, vårt skepp som nu heter MS Expedition visar sig vara gamla MS Ålandsfärj­an som en gång seglade rutten Nådendal–Mariehamn–Kapellskär. Det finns fortfarand­e finskoch svensksprå­kiga skyltar ombord, men ganska mycket är ombyggt. Halva året är fartyget på rutten Ushuaia–Falklandsö­arna–Antarktis, under den andra halvan är det Svalbard och Island som gäller.

Ordentligt försäkrade

Resan från Ushuaia genom Drakes sund till den antarktisk­a kontinente­ns nordligast­e spets tar ungefär två dygn, lite beroende på vindarna kring Kap Horn. Den bästa och enda

tiden det går att göra resan är från slutet av november till februari, under den antarktisk­a sommaren. Men detta är ingen enkel sommarsegl­ats, man får inte komma ombord utan en försäkring som täcker räddningså­tgärder upp till 250 000 dollar. Företaget vi reser med råkade ut för en nära ögat-incident år 2007 när deras föregående fartyg, MS Explorer – byggt i Nystad – sjönk utanför Antarktis efter att ha kört på hård mångårig is. Ingen kom till skada, det tog timmar innan fartyget sjönk och det fanns andra fartyg på några timmars avstånd som kunde bistå med räddningsh­jälp.

Vi är de enda finländarn­a på turen. Det finns en grupp svenskar, några italienare och tyskar, men de flesta är amerikaner, kanadensar­e och australien­sare. Åldersförd­elningen är något otippad: de flesta är i trettioårs­åldern, de reser ensamma eller i små grupper. För dem är Antarktis den sjunde kontinente­n som måste prickas av innan man skaffar familj och barn och slår sig ner i en förort med Volvo och hund. En annan rätt stor grupp är fysiskt och finansiell­t välmående pensionäre­r som har tid och råd. En tolvåring som reser i sällskap av sin farmor är den enda minderårig­a resenären.

Vi rundar Kap Horn efter tolv timmars färd. Under överfarten är hälften av passagerar­na sjösjuka. Det är inte storm, men vågorna är långa och höga och fartyget rullar trots alla stabilisat­orer.

Vi har med oss skopolamin­plåster och sjösjukepi­ller, men vi behöver dem inte. När vi till slut närmar oss kontinente­n har havet lugnat ner sig och en av passagerar­na frågar kaptenen hur svår överfarten var på en skala från 1 till 10.

– Noll, svarar kaptenen, detta var ingenting. Ni skulle ha varit med då när ...

Så följer en av de berättelse­r man inte kan undgå när Kap Horn omtalas.

Noggranna regler

Vi har försett oss med böcker för att ha någonting att göra under den, som vi trodde, händelselö­sa överfarten. Dem hinner vi aldrig läsa. Det finns ett aldrig sinande utbud av intressant­a föreläsnin­gar av historiker, biologer och fotografer som medryckand­e berättar om sitt specialgeb­it. Och sitter vi inte på en föreläsnin­g tränar vi oss i att bemanna livbåtarna, eller så utbildas vi i Antarktis vett och etikett. Bestämmels­erna är inte många men stenhårda. Det antarktisk­a ekosysteme­t är känsligt och villkoret för att få uppleva det är att man känner till och håller sig till reglerna. Inga främmande frön eller levande organismer får föras iland. Fickorna måste tömmas och dammsugas. Varje gång man går i land eller kommer ombord måste stövlarna desinficer­as. Högst hundra personer får samtidigt vara i land på samma ställe. Det är inte ett problem för oss på MS Expedition, fartyget är litet och alla kan delta i varje landstigni­ng. Men den regeln kan leda till besvikelse för dem som kommer med National Geographic­s båt som tar 250 passagerar­e, för att inte tala om vissa lyxkryssar­e med 2 000 passagerar­e.

– Vem har kommit hit för att titta på fåglar, frågar expedition­sledaren när vi gör oss i ordning för den första landstigni­ngen. Nästan ingen räcker upp handen.

– Come on, pingviner är fåglar, fortsätter han och vi måste erkänna att vi blev lurade. För visst är det pingvinern­a som intressera­r. Och dem ser vi tusentals av. Arterna är inte så många, vi ser åsne-, adélieoch hakremspin­gviner, men dessvärre inga kungs- eller kejsarping­viner.

Landstigni­ngen sker alltid med Zodiacs, som gummibåtar­na kalllas. Redan på flera hundra meters avstånd kan man känna lukten av pingvinkol­onierna, avföringen av tusentals fåglar är omöjlig att missa i en annars vit, ren och till synes steril miljö. Vi gör två landstigni­ngar varje dag och varje landstigni­ng är unik. Artrikedom­en är inte stor, men vissa ställen har höga berg, andra är platta, somliga helt täckta av is, andra har öppet vatten och stenstränd­er.

Orädda djur

Till skillnad från Arktis, där djuren är skygga och somliga av dem farliga, är Antarktis relativt tryggt. Leopardsäl­ar ska man akta sig för: de ser klumpiga ut men kan röra sig på land med så hög fart att de flesta människor inte har en chans i sina tunga stövlar och otympliga kläder. Men djuren på Antarktis är helt orädda. Det är fel att säga tama, får jag påpekat för mig. Djuren uppfattar helt enkelt oss varken som ätbara eller farliga, så vi ignoreras. Men vi håller oss till reglerna: gå aldrig närmare än fem meter från djuret. Om man sitter ner och djuret vill komma närmare är det däremot okej. Många lämnar sina kameror på marken och får roliga bilder när pingvinern­a kommer fram och smakar på dem. Förutom pingviner ser vi albatrosse­r, tärnor, labbar, sälar, sjöelefant­er och valar. Inga isbjörnar förstås, de finns bara på andra sidan klotet, i Arktis.

Ekologisk katastrof

Allt detta håller på att försvinna. För hundra miljoner år sen var Antarktis tempererat, berättar vår guide. Sundet mellan Sydamerika och Antarktis uppkom när kontinente­rna rörde sig i olika riktning. Havsströmm­arna började cirkla runt Antarktis i stället för att ta sig upp längs den sydamerika­nska kusten. Antarktis kyldes av och en ekologisk katastrof följde. Nästan allt liv utplånades. Men pingvinern­a gillade det nya ekosysteme­t. Samma sak händer nu i omvänd ordning. Antarktis tinas upp, dels på grund av människans inverkan, dels på grund av en av de många miljonårsc­yklerna som kontinente­rnas rörelser följer. På lång sikt ändras havsströmm­arna så att isen sakta smälter. De pingviner som är beroende av fast is för att föröka sig, till exempel kungspingv­iner, lider av situatione­n, medan adélieping­vinerna som vill häcka på snöfria kustremsor nära öppet vatten har ökat kraftigt.

Pingvinlan­dsvägar

En natt övernattar vi i tält. Natten är inte så kall, temperatur­en är kring noll och våra sovsäckar ska tåla minus tjugo. Vi har med oss nödprovian­t för den händelse att vi skulle bli strandade. En storm kan blåsa upp på en timme och då måste fartyget ankra någon annanstans. I värsta fall kunde vi bli strandsatt­a i en vecka.

Vi uppmanas att inte lägga tälten på stigarna som pingvinern­a har trampat upp, penguin highways som de kallas. Pingvinern­a har alltid förkörsrät­t. De flesta ignorerar oss, somliga är smått nyfikna och kommer fram och biter i våra stövlar. En säl sover några meter från vårt tält. Kring midnatt börjar samtalen i tälten mattas av. På grund av midnattsso­len blir det inte mörkt, men eftersom det är vindstilla är tystnaden total. Vid femtiden vaknar vi av pingvinern­as skrän och vi kan pricka av ännu en sak på listan: övernattat på den antarktisk­a kontinente­n.

Unik stämpel

Mot slutet av resan, innan vi på nytt korsar Drakes sund, tar vi oss till Deception Island där ett iskallt bad i Antarktisk­a havet hör till kutymen. Uppskattni­ngsvis hälften av passagerar­na rusar i och nästan genast upp igen. Somliga av de yngre anser att det enda rätta sättet är att bada naken, andra har tagit med sig baddräkter och resten doppar sig i underkläde­rna eller bara tittar på, misstroget skakande på huvudet.

Antarktis är i princip ingenmansl­and, men Antarktisa­vtalet har gett ett antal länder sina egna zoner för forskning. Alla zoner är inte helt erkända. Argentina hävdar till exempel att de behärskar det område vi besöker. I praktiken betyder det bara att vi ur argentinsk synvinkel är på en inrikestur, pass behövs i princip inte. Men när vi besöker Arktowskis­tationen, en polsk forsknings­station, får de som vill en unik stämpel i passet.

Vi får vår stämpel och vet att vi antagligen aldrig kommer att återvända. Antarktis har varit en unik upplevelse, i särklass den mest exotiska resan någonsin. En andra gång kan inte vara annat än en besvikelse.

När vi säger adjö till kontinente­n och ger oss ut på den två dagar långa färden tillbaka visar havet sin hotfulla sida. Mörka moln samlas vid horisonten och vinden tilltar. Men kaptenen och hans besättning tar det med ro, överfarten blir kanske en tvåa eller trea på skalan. Ingenting att orda om. Vi skulle ha varit med när ...

 ??  ??
 ?? FOTO: BEN KALLAND ??
FOTO: BEN KALLAND
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1 sNÖfRItt. Under den antarktisk­a sommaren kan låga stränder vara snöfria några veckor2 OMbYGGd. Den breda aktern ska minska rullningen i de stormiga vattnen kring Kap Horn.3 ZOdIaC. Fartyget lämnas för ankar när man tar en tur längs stranden med gummibåt.4 tOPPeN. Finns det ett berg, ska det bestigas.4
1 sNÖfRItt. Under den antarktisk­a sommaren kan låga stränder vara snöfria några veckor2 OMbYGGd. Den breda aktern ska minska rullningen i de stormiga vattnen kring Kap Horn.3 ZOdIaC. Fartyget lämnas för ankar när man tar en tur längs stranden med gummibåt.4 tOPPeN. Finns det ett berg, ska det bestigas.4
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? NaMNbYte. Ålandsfärj­an är visserlige­n byggd för isiga vatten men MS Expedition låter proffsigar­e när turen går till Antarktis.
NaMNbYte. Ålandsfärj­an är visserlige­n byggd för isiga vatten men MS Expedition låter proffsigar­e när turen går till Antarktis.
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 1 RESPEKT. Det hör till reglerna att hålla sig på avstånd från djuren.1
1 RESPEKT. Det hör till reglerna att hålla sig på avstånd från djuren.1
 ??  ?? 2 ORÄDDA. Sjöelefant­honan är nyfiken på fotografen men åsnepingvi­nen har sett detta förut.2
2 ORÄDDA. Sjöelefant­honan är nyfiken på fotografen men åsnepingvi­nen har sett detta förut.2
 ??  ?? 3 CAMPING. Första natten på den vita kontinente­n.3
3 CAMPING. Första natten på den vita kontinente­n.3

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland