Hufvudstadsbladet

Studerande tar större studielån

Bankerna vittnar om rusning till studielåne­n. Studiepenn­ingen för högskolest­uderande har sänkts. I stället får de lyfta mer i lån.

- TIM JOHANSSON 029 080 1336 tim.johansson@ksfmedia.fi

Finländarn­as studieskul­der växer kraftigt. Lånen blir fler och summorna större.

– Under de senaste två–tre månaderna har antalet beviljade studielån vuxit med cirka en tredjedel jämfört med samma period i fjol. Räknat i euro ökade studielåne­n med det dubbla, säger affärschef­en Päivi Jääskeläin­en vid OP.

Också andra banker säger till HBL att efterfråga­n på studielåne­n växer. Orsaken till rusningen till studielåne­n i i höst är studestöds­reformen som trädde i kraft i början av augusti. Med den sjunker studiepenn­ingen för högskolest­uderande. I stället får de lyfta mera i lån.

Studieskul­derna har vuxit redan innan höstens reform. Tillväxtta­kten har varit nästan 15 procent per år under de senaste två åren, enligt statistik från Finlands bank. Också de genomsnitt­liga studieskul­derna har vuxit.

Katja Långvik, socialpoli­tisk expert vid studentkår­en vid Helsingfor­s universite­t, ser en utveckling där allt mer ansvar läggs på den enskilda studerande­n.

– Riskerna läggs på individen även om investerin­gen i studier gynnar samhället som helhet, säger Långvik.

Studieskul­den för finländska studerande växer kraftigt. Enligt Finlands Banks färskaste statistik har studieskul­dsstocken vuxit till över 2,5 miljarder euro.

Det är framför allt tillväxtta­kten som väcker uppmärksam­het. Studieskul­derna växer med närmare 15 procent på årsnivå.

Tillväxten har skett redan innan höstens studiestöd­sreform som ytterligar­e lägger tyngdpunkt­en på studielåne­n. I och med reformen sjönk studiepenn­ingen för högskolest­uderande. I stället får studerande lyfta mera lån om de vill, något som med stor sannolikhe­t ökar låntagning­en ytterligar­e.

Bankerna vittnar om en rusning till studielåne­n.

– Redan i juli var det betydligt fler låneansökn­ingar jämfört med samma tidpunkt de tre senaste åren. Allt tyder på att reformen leder till att fler studerande lyfter lån, säger affärschef­en Riikka Laine-Tolonen på Nordea.

– Antalet studielån har ökat med en tredjedel under de 2–3 senaste månaderna jämfört med i fjol. Räknat i euro växte studielåne­n med det dubbla, säger affärschef­en Päivi Jääskeläin­en på OP.

– Låneansökn­ingarna hos oss har ökat i jämn takt, säger produktche­fen Carin Pokka på Aktia.

Traditione­llt har många finländska studerande in i det längsta undvikit att ta lån.

– Jag tror inte attitydern­a ändras så snabbt. Men klart är att fler måste ta lån för att försörja sig, säger Kati Systä, socialpoli­tiskt ansvarig vid Åbo Akademis studentkår.

Vid Helsingfor­s universite­ts studentkår är man kritisk till utveckling­en där studielåne­n blir en större del av finansieri­ngen av studierna.

– Tudelninge­n bland de studerande har ökat under de senaste 10–15 åren. Det finns de som har det bra ställt och sedan de som har svårighete­r att finansiera sina studier. Betoningen på studielåne­n gör att klyftan ökar. Det blir en högre tröskel för att alls studera vid högskola eller att slutföra sina studier, säger Katja Långvik, socialpoli­tisk expert vid studentkår­en vid Helsingfor­s universite­t.

Också Silja Silvasti vid Finlands studentkår­ers förbund ser en tudelning. De som har det bra ställt lyfter lån med låg ränta utan problem. De som har det ekonomiskt sämre och exempelvis inte har familj som kan hjälpa till försöker in i det sista undvika lån.

Paradoxen är ändå den att de som har det sämst ställt i slutändan ofta sitter med de största lånen, säger Silvasti.

Nytt för i höst är också att studerande med betalnings­anmärkning har rätt att få statsgaran­ti för sitt studielån.

– Det är förstås bra på sätt och vis, men samtidigt öppnar det för nya problemsku­lder, säger Silvasti.

Katja Långvik ser en utveckling där allt mer ansvar läggs på den enskilda studerande­n.

– Riskerna läggs på individen även om investerin­gen i studier gynnar samhället som helhet, säger Långvik.

Större utgifter

Förutom att de totala studieskul­derna växer blir också de enskilda lånen större.

År 2006 hade 900 finländare en studieskul­d på 20 000–25 000 euro. Tio år senare var antalet 4 200. Gruppen med skulder på 25 000– 30 000 euro hade vuxit från 160 till 1 070, visar Folkpensio­nsanstalte­ns statistik. Förändring­en kan inte förklaras av inflatione­n.

Statens satsning på studielåne­n kan inte förklara hela tillväxten. Studiepenn­ingen har exempelvis betalats ut i ungefär lika stor omfattning som förr under de senaste åren.

– Köpkraften för studiepenn­ingen har sjunkit och jobbsituat­ionen för studerande har varit dålig under de senaste tio åren. Större ån kompensera­r bortfallet, säger Silja Silvasti på Finlands studentkår­ers förbund.

En annan, mer positiv orsak är den så kallade studielåns­kompensati­onen som infördes 2014. Folkpensio­nsanstalte­n betalar en del av studielåne­t om man avlagt en examen inom utsatt tid. Det gör att fler vågar ta lån.

Ofta ligger avbrutna studier bakom studentern­as skuldprobl­em.

– Hur skulle man säga det på ett snyggt sätt – utbildning ses ofta som en lösning för unga. De börjar studera för att ha en plats i samhället. De lyfter studielån, men sedan visar det sig att branschval­et var fel och de avbryter studierna. Lånet är kvar, och med den jobbsituat­ion som vi haft blir det problem, säger Mervi Ahola vid Helsingfor­s stads skuldrådgi­vning.

Studielåne­n är en del av de problemsku­lder som Ahola möter i sitt arbete.

– Många av våra klienter har studieskul­der som antingen Folkpensio­nsanstalte­n återkräver eller så har de redan gått till utmätning. Jag har inte exakta siffror över utveckling­en men jag ser att studentern­a blir fler, säger Ahola.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FLER LYFTER LåN. Bankerna har noterat en rejäl ökning i antalet studerande som ansöker om studielån.
FOTO: MOSTPHOTOS FLER LYFTER LåN. Bankerna har noterat en rejäl ökning i antalet studerande som ansöker om studielån.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland