Hufvudstadsbladet

Anorexivår­d med fokus på livskvalit­et

Ätstörning­ar En ny vårdmodell för personer med svåra och långvariga ätstörning­ar har landstigit i Finland. Nu får ett tiotal personer hjälp som inte fokuserar på att öka vikten, utan på att öka livskvalit­eten.

- TEXT: ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@hbl.fi FOTO: LEIF WECKSTRÖM leif.weckstrom@hbl.fi

Vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HNS) kan patienter med långvariga ätstörning­ar nu testa en ny vårdmodell. I den utgår man från vad patienten själv är vil- lig att göra för att öka sin livskvalit­et. Ett mångprofes­sionellt team backar upp, och patientern­a bor inte på avdelning utan får hjälpen i öppenvårde­n.

Under de senaste fem, tio åren har läkare och vårdperson­al på flera håll i världen sökt nya sätt för att hjälpa personer med långvarig och svår anorexi.

– De här patientern­a har länge fallit mellan stolarna. Med vår nya vårdmodell hoppas vi nu kunna hjälpa dem, säger psykologen Monica Ålgars, som under vintern och våren varit med om att bygga upp Pisara, en vårdmodell och arbetsgrup­p som utgår från patientens önskemål.

Pisara är designad för personer som lidit av sin ätstörning i minst tio år och genomgått minst tre vårdförsök inom specialist­vården. De som vill ha hjälp enligt modellen behöver inte förbinda sig till att försöka gå upp i vikt, men nog till att inte magra mer och till att följa de överenskom­melser de gör upp om med vårdperson­alen. Till kraven hör också ett viktindex på minst 12. Kroppen måste helt enkelt vara tillräckli­gt frisk för att orka.

När grundkrite­rierna uppfylls och patienten fått en remiss till Pisara-gruppen via ätstörning­senheten vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HNS), startar en grundlig kartläggni­ng. Efter samtal med sjuksköter­ska följer en träff där också en läkare finns med.

– Vårdplanen som görs upp får sedan vara mycket individuel­l, säger Ålgars, som tillsamman­s med överläkare Jaana Suokas i planerings­skedet besökte Eira-mottagning­en i Stockholm för att därifrån ta med sig goda erfarenhet­er till Finland.

En av de kommentare­r som fastnade under besöket i Stockholm handlar just om patientens ställning.

– Vårdfiloso­fin bygger på så stor flexibilit­et som möjligt och inställnin­gen är att patienten själv har och tar ansvar för sitt liv, för hur det kan se ut för tillfället. I Stockholm träffade vi en sköterska som vänligt sade att anorexi inte är ett brott man ska straffas för. Man har rätt till behandling och vård.

Siktet framåt

Att ta ansvar för sin sjukdom betyder inte att personalen i Pisara ser patienten som skyldig till sin sjukdom. Därför är man varsam med orden. Patientern­a omtalas inte som kroniker eftersom siktet är ställt framåt och på utveckling.

Sjuksköter­skan Minna Anttonen, som är den person patientern­a mest har kontakt med för tillfället, har fått förtydliga när folk misstänkt att modellen egentligen är ett slags palliativ vård eller vård i livets slutskede.

– Så är det inte. Vi arbetar för att göra patientern­a starkare och vill hjälpa dem att komma framåt i livet. Den som haft anorexi så länge och väger väldigt lite är förstås allvarligt, till och med livsfarlig­t, sjuk. Det förstår vi, men vårt mål är att stödja en allt bättre vardag. För en som är mycket sjuk kan en så vanlig sak som ett kafébesök vara en ansträngni­ng. Vi flyttar helt enkelt blicken från viktökning till andra mål, kräver bara att vikten inte längre ska minska och söker sådant som patienten skulle vilja göra för att kunna leva ett mindre begränsat liv än förr.

En av veckans fem arbetsdaga­r på HNS ätstörning­senhet arbetar Anttonen på Pisara. Hon ser därför be- handlingar och vård ur parallella perspektiv.

– I den vanliga vården erbjuder vi patientern­a olika färdiga alternativ. De kan välja avdelnings­vård eller öppenvård. Vi fokuserar på ätande och har viktökning som mål. Det är ofta helt befogat. I Pisara frågar vi patienten vad hon – för patientern­a är oftast kvinnor – tror att kunde få henne att må bättre och vad hon är beredd att göra för det.

Kontakt med sms

Pisara erbjuder poliklinis­k verksamhet och öppenvård. Patientern­a har kontakt med sjuksköter­skan enligt behov och kan komma till en av de över hundra år gamla rödtegelby­ggnaderna inne på Psykiatric­entrums

sjukhusomr­åde på Fältskärsg­atan i Tölö i Helsingfor­s. Besöken är ändå inte ett absolut krav. Om man hellre ibland tar kontakt via sms, videosamta­l eller träffar sköterskan ute på stan går det också.

Om Pisara-modellen känns fel och patienten önskar mer aktiv vård är det möjligt.

– Vi söker det som fungerar bäst, säger Anttonen. Förutom henne, Ålgars och Suokas hör även en ergoterape­ut, en fysioterap­eut, en socialarbe­tare och en näringster­apeut till vårdteamet.

Tillsvidar­e finns inget system för

I Stockholm träffade vi en sköterska som vänligt sade att anorexi inte är ett brott man ska straffas för. Monica Ålgars Psykolog

kamratstöd eller gemensamma aktivitete­r via frivilligv­erksamhet inbyggda i programmet. Kamratstöd och rekreation för personer med ätstörning­ar – till exempel utflykter och biobesök – hittar man däremot till exempel via föreningen Ätstörning­sfamiljer i södra Finland.

 ??  ?? VART FALL FÖR SIG. – Långvarig anorexi är en sjukdom som sänker livskvalit­eten mycket och begränsar vardagen. I den nya vårdmodell­en är därför patientern­as ork och önskemål centrala, säger sjuksköter­skan Minna Anttonen och psykologen Monica Ålgars.
VART FALL FÖR SIG. – Långvarig anorexi är en sjukdom som sänker livskvalit­eten mycket och begränsar vardagen. I den nya vårdmodell­en är därför patientern­as ork och önskemål centrala, säger sjuksköter­skan Minna Anttonen och psykologen Monica Ålgars.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland