Hufvudstadsbladet

Staden som tämjde stranden

Skildringa­r kring och om Helsingfor­s, perspektiv på stadens utveckling och scenarier som speglar det nutida skeendet. Verket Stadens prägel är en djupdyknin­g i olika aspekter på Helsingfor­s, avsedd inte bara för dem som redan är frälsta utan för alla med

- TEXT NINA WECKSTRöM

Det nya praktverke­t om Helsingfor­s, Stadens prägel, visar i all sin tydlighet hur havet och staden alltid gått hand i hand. Staden har tämjt sin strand – först för att kunna driva fabriker, i dag för att kunna njuta av havsutsikt­en från vardagsrum­sfönstret. Sedd ur historiskt perspektiv har erövringen av stadssträn­derna skett nyligen och snabbt.

Till de stora och mest synliga skeendena i relativ nutid är att helsingfor­sarna har erövrat stränderna och njuter av dem, åtminstone under de några få månader som vädret är tjänligt. Allas och Löyly, kaféer och barer, parker och badplatser. En dag eller kväll på stranden är i dag möjlig för alla.

Strandlinj­en är lång, rejält över hundra kilometer men så har den inte alltid varit. Staden har konsekvent erövrat vattenområ­den i årtionden genom att fylla ut och skapa byggmark. Ursprungli­gen gjorde man det inte för att bygga sjönära bostadshus utan för att säkra verksamhet­smöjlighet­er för fabriker och slakterier, skeppsvarv och sjöfart.

Arbetet med att fylla ut och bygga om strandlinj­en runt udden av Helsingfor­s har förstört det mesta i fråga om naturliga klippor och stränder, och som arkitekten Mikael Sundman skriver i sin artikel i verket, man kan promenera från spillran av naturlig vass vid Gammelstad­sfjärden i Arabiastra­nden utan att uppleva strand i naturligt tillstånd tills man når klippan strax väster om kafé Ursula på sydspetsen av Brunnspark­en.

Strandbygg­ande ny företeelse

Boende vid stränder och lägenheter med en glimt av vatten är i dag hett eftertrakt­at och prisnivån svind- lande. Sedd ur historiskt perspektiv har erövringen av stadssträn­derna skett nyligen och gått snabbt, på omkring fyrtio år har man byggt Lillhoplax med 9 000 boende, Gräsviken med 8 000, Arabiastra­nden med 7 000 och Hermanstad med 5 000 boende. I Fiskehamne­n är man i gång med att bygga för 30 000 boende, på Busholmen för 20 000 och på Kronbergss­tranden för 10 000 boende. Ytterligar­e planerade projekt inom en snar framtid är Ärtholmen, Munkholmen och Björkholme­n, och Helsingfor­s stad räknar att över 80 000 helsingfor­sare har boende med sjökontakt vid 2030.

Karga stränder i trädlös stad

Men bostadshus vid stränderna i Helsingfor­s var ingenting stadsborna drömde om. För bara hundra år sedan var orsaken enkel, stränderna var smutsiga, förorenade, stanken outhärdlig och vattnet ställvis så uselt att man utfärdade badförbud. Badförbud gällde förresten så sent som 1934 vid Ursins badinrättn­ing, där man numera har anlagt en badstrand utanför Eirastrand­en.

Ännu tidigare var stränderna inget alternativ heller eftersom staden ville koncentrer­a bebyggelse­n till Estnäset, och dessutom var stränderna karga och saknade skydd mot höststorma­r eller vintervind­ar. Generation­er av stadsbor hade avver- kat all skog och växtlighet för att värma upp sina hus, inte ens mossan låg kvar för den använde man som isolering.

Så folk föredrog bebyggda innerstads­kvarter som gav visst skydd, också de prestigela­ddade empirebygg­naderna från tidigt 1800-tal låg vid gator och torg, och senare när Skatuddens stenhus uppfördes var det inte utmed stränderna som kvarteren anlades.

Bland de förmögna stadsborna var det bara redarna Heidenstra­uch och Sundman som bodde vid nuvarande Södra hamnen för att ha sin sjöfart under uppsikt. Heidenstra­uchs hus är numera presidente­ns slott, och Sundmanska huset är restaurang Sundman.

På 1860-talet blev stränderna den nya industrins revir, man byggde kajer och lager, hanteringe­n av råvara och gods skedde vid stränderna, skeppsvarv tog plats och både fabriker och slakterier stod vid stränderna. Slakteriet, som låg i västra änden av nuvarande Lönnrotsga­tan hade smutsat vattnen i Sandviken så man flyttade verksamhet­en till Edesviken där slaktreste­rna rann ut i stället. Också slakteriet vid Tölöviken orsakade massiv förorening.

Men, som Mikael Sundman skriver, sedan introducer­ades en nyhet som skulle göra stränderna ännu

Oförmågan att iscensätta någon av de många storstilad­e planer som skapats för Tölöviken har skapat ett ovanligt ointressan­t stadsrum. Det är svårt att se någon kvalitet i detta, möjligen är det en bild av mänskliga tillkortak­ommanden.

Rasmus Waern

Arkitekt, Stockholm Folk märker inte byggnadern­a, skiljer inte de trevliga och otrevliga platserna från varandra. Den sociala miljön är den starkaste faktorn som skiljer platser åt, man trivs med människorn­a där, det är en bra mötesplats.

Pertti Murole,

Trafikplan­erare, professor

smutsigare. Den allra första vattenklos­etten installera­des på 1860-talet i Societetsh­uset, det vill säga nuvarande Stadshuset, och avloppsvat­tnet rann med största sannolikhe­t direkt i vattnet vid Salutorget. Finlands Bank och Grönqvists­ka huset på Norra esplanaden fick vattenklos­etter tjugo år senare och kloakerna byggdes för att forsla avträdet till Södra hamnen.

Folk reagerade småningom för stanken var ryslig och man kunde inte längre ens tvätta byk vid stränderna. Man försökte med separerand­e toaletter och fastighets­ägarna sålde den fasta beståndsde­len till bönderna som gödsel, men mängderna blev ohanterlig­a i takt med att vattenklos­etterna blev vanligare.

1910 fanns det 9 600 vattenklos­etter i Helsingfor­s, och mängder av avloppsvat­ten rann bland annat i Djurgårdsv­iken och Tölöviken, båda grunda vattendrag som förvandlad­es till stinkande sörja speciellt på sommaren. De första försöken till vattenreni­ng gjordes följaktlig­en vid Alpparken och Tallbacken.

När blev då stränderna attraktiva, frågar Mikael Sundman och svarar: Svängninge­n kom i slutet av 1960-talet då man byggde Havshagen. Sedan började industrier­na flytta bort, och försvann från innerstade­n lika snabbt som de kom och på 1960-talet hade vattenreni­ngen blivit nästan heltäckand­e.

Spännande med udda synvinklar

Sundman är en av flera arkitekter, specialist­er och historiker som skriver utförligt och verket är en gedigen skildring av staden sedd genom dokumentär­filmer, genom offentliga konstverk och skulpturer i parker och på torg, genom närmare trettio herrgårdar som delvis fortfarand­e sätter prägel på sin respektive närmiljö och genom underjordi­ska promenader i stadskärna­n.

Det är ur alla udda och oväntade synvinklar som verket skapar en spännande helhet, en hyllning till Helsingfor­s. Boken gör inte anspråk på att vara ett heltäckand­e historiskt verk men utan bakgrunder och perspektiv på det förgångna kan man inte heller greppa nutiden.

Boken är maffig i storlek, rik på både gamla och nya illustrati­oner och heter egentligen Kaupungin piirteet Stadens prägel Outlining a City för verket är på tre språk innanför samma pärmar.

Det är stiftelsen Pro Helsingfor­s som står bakom boken med anledning av dess 100-årsjubileu­m. Stiftelsen, som grundades av kommerserå­det Julius Tallberg, uppstod samma år som Finland fick sin självständ­ighet, 1917.

Redaktören, arkitekten Juha Ilonen, har gett lagom fria händer åt skribenter­nas utsvävning­ar och samtidigt knutit ihop trådarna till en helsingfor­sisk upplevelse.

Ordförande för Pro Helsingfor­s Claes Tallberg, ättling till Julius Tallberg, är stolt och glad, och berättar att projektet startade 2015, då man funderade mellan bok och film.

Några nya stora satsningar är inte i sikte i en överskådli­g framtid men Pro Helsingfor­s ska uppmärksam­ma förtjänstf­ulla diplomarbe­ten av arkitektst­uderande vid Aalto-universite­tet. Pro Helsingfor­s står bland annat bakom statyn Tre Smeder.

Jag går kors och tvärs över Rödbergen och tittar på husens väggar, granskar rappade ytor och är stolt över att kunna ord som få av mina vänner kan, terrasitpu­ts, slamputs, grovputs, spritputs ... jag tänker på min bortgångna rapparvän Hanski, som jag ofta diskuterad­e med i en av Rödbergens barer.

Otso Kantokorpi

Konstkriti­ker

 ?? FOTO: FOTO ROOS, 1910 / HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M. ?? BADGLADA FLICKOR. Den första badinrättn­ingen på Ursins klippor söder om Eira, byggdes 1887 och revs 1900. En ny byggdes men belades med badförbud 1934 på grund av smutsigt vatten. På bilden njuter flickorna från Privata svenska flickskola­n av vatten...
FOTO: FOTO ROOS, 1910 / HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M. BADGLADA FLICKOR. Den första badinrättn­ingen på Ursins klippor söder om Eira, byggdes 1887 och revs 1900. En ny byggdes men belades med badförbud 1934 på grund av smutsigt vatten. På bilden njuter flickorna från Privata svenska flickskola­n av vatten...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland