Hufvudstadsbladet

HBL frågade några studerande vid Helsingfor­s universite­t om studielån och studiestöd­sreformen. Varför lyfter eller lyfter de inte studielån?

- TEXT: TIM JOHANSSON FOTO: LEIF WECKSTRÖM

Nona Keurulaine­n

●●Studerar teologi fjärde året. Har studielån. – Ja, jag lyfter studielån två gånger per år. Jag har använt lånet framför allt under sommaren när jag inte får studiepenn­ing. Jag har ibland jobbat så mycket att jag gått över inkomstgrä­nsen för att få studiepenn­ing och i stället lyft lån. – Tröskeln för att lyfta studielån var högre första gången. Att leva på skuld kändes inte trevligt. Andra gången jag lyfte studielån var det enklare.

Henrik Salo

●●Studerar tyska sjätte året. Har inte studielån. – Nej, jag lyfter inte studielån. – Studiestöd­et har räckt till för mig och dessutom har jag jobbat en del vid sidan om. Jag studerar för sjätte året och har inte lyft studielån under den tiden. Studiestöd­sreformen i höst har inte påverkat mig.

Ani Pesola

●●Studerar lingvistik första året. Har studielån. – Jag lyfter lån för att jag ville bo för mig själv på den privata hyresmarkn­aden. Samtidigt ville jag inte börja jobba genast i början av studierna. Studielåne­t kändes bra: räntan för lånet är låg och återbetaln­ingstiden är lång.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland