Hufvudstadsbladet

Senatorern­a får 100-årsgran

Finlands hundraårsj­ubileum till ära får vårt lands första senatorer en egen gran som planteras i Brunnspark­en på måndag klockan 15. Initiative­t har tagits av släktingar­na till de elva senatorern­a i självständ­ighetssena­ten 1917.

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@hbl.fi

Minnesgran­en som planteras på norra sidan om restaurang Brunnshuse­t får sällskap av en minnesplat­ta i granit med en text på både finska och svenska.

Ordförande för Självständ­ighetssena­tens släkter Yrjö Castrén öppnar det högtidliga tillfället. Castrén hör till en släkt med flera stormän inom finländsk politik. I den första senaten, som leddes av P.E. Svinhufvud satt Arthur och Jalmar Castrén.

De övriga medlemmarn­a i den historiska senaten var: Juhani Arajärvi, Alexander Frey, Kyösti Kallio, O.W. Louhivuori, E.Y. Pehkonen, Heikki Renvall, E.N. Steälä och Onni Talas.

Den första senaten samlades den 27 november 1917 klockan 12. Senaten proklamera­de Finlands självständ­ighet och den satt kvar till den 27 maj 1918. De sista tio dagarna under J.K. Paasikivs ledning sedan Svinhufvud hade utnämnts till riksförest­åndare.

Statens hälsning framförs av Finland 100-styrelsens ordförande Paula Lehtomäki.

Representa­nterna för senatorern­as släkter sköter plantering­sceremonin, som är en öppen publik tillställn­ing.

 ?? FoTo: HBL-arkiv ?? ledaRe. Det var P.E. Svinhufvud som ledde ordet i den första senaten.
FoTo: HBL-arkiv ledaRe. Det var P.E. Svinhufvud som ledde ordet i den första senaten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland