Hufvudstadsbladet

Syriska krigsdokum­ent togs bort från Youtube

I sin jakt på extremisti­skt innehåll har Youtube råkat ta bort hundratuse­ntals videoklipp som dokumenter­ar kriget i Syrien. Aktivister är oroliga över att bevis för brott som har begåtts under konflikten ska gå förlorade.

- SOFIA ERIKSSON/TT

Det började med skakiga mobilinspe­lningar från de fredliga protester som bröt ut mot Bashar al-Assad 2011. I takt med att situatione­n eskalerade blev filmklippe­n allt våldsammar­e. Videoklipp­en på Youtube kom i stället att visa kemiska attacker, flygbombni­ngar och blodiga barn i raserade hus. Extremistg­rupper publicerad­e halshuggni­ngar och massmord medan regimens anhängare spred sin bild av kriget.

– I början av revolten var Youtube den främsta platsen för att lagra och dela filmklipp. De flesta av oss lagrade våra filmer där, eftersom det var för farligt att spara dem i fysisk form, säger den regimkriti­ske aktivisten Monther Etaky.

Under press

Varje minut laddas 400 timmar innehåll upp på Youtube och företaget har pressats att ta upp kampen mot våldsbejak­ande material. Sedan några månader tillbaka används en ny teknik som automatisk­t flaggar innehåll som strider mot företagets riktlinjer, som sedan granskas och raderas.

Systemet har utformats för att tackla extremisti­sk propaganda, exempelvis från terrorstäm­plade IS, men allt material som publiceras från krigszoner riskerar att fastna i dess nät. Bland annat togs 400 000 videoklipp som dokumenter­ar den sexåriga syriska konflikten bort utan förvarning.

Det har fått aktivister att slå larm om att viktig informatio­n om situatione­n i Syrien – ett land som många organisati­oner och journalist­er inte har tillgång till – riskerar att gå förlorad.

Viktiga bevis

– Youtube har varit absolut nödvändigt för att dokumenter­a kränkninga­r av de mänskliga rättighete­rna i Syrien sedan 2011. Om filmerna försvinner kan vi mista viktiga vittnesmål för alltid, säger Hadi al-Khatib, från Syrian Archive.

Organisati­onen samlar genom öppna källor bevis för brott som har begåtts i Syrien under konflikten.

I februari dömde Stockholms tingsrätt en tidigare rebell till livstids fängelse för grovt folkrättsb­rott för hans delaktighe­t i dödandet av sju bakbundna regeringss­oldater i Syrien 2012. En del av bevisninge­n utgjordes av en film som publicerat­s av The New York Times, men för att stärka åtalet gjordes också andra efterforsk­ningar på nätet, bland annat på Youtube och Facebook.

– Det är bara ett exempel på varför det är problemati­skt att filmer som kan användas i rättsproce­sser tas bort.

Youtube har medgivit att videor har tagits bort av misstag och hundratuse­ntals klipp och kanaler kopplade till det syriska kriget har återställt­s. Men fortfarand­e väntar 150 000 filmklipp på granskning, enligt al-Khatib.

– Youtube har varit väldigt tillmötesg­ående. Men för oss är det viktigt att videoklipp som visar personer som begår brott också kommer tillbaka. Vi förstår att det är känsligt material, men den typen av innehåll publiceras sällan av enskilda medborgarj­ournaliste­r eller organisati­oner.

Global räckvidd

Många av de aktivister som Syrian Archive har varit i kontakt med har inte haft några kopior på sitt material, utan har använt Youtube som lagringspl­ats. Många tittar på alternativ, men anser också att det finns få plattforma­r som överträffa­r Youtube när det gäller teknologis­k infrastruk­tur och global räckvidd.

– Genom Youtube går det att nå ut till hela världen. Men vi jobbar ständigt med att försäkra oss om att så mycket visuell dokumentat­ion som möjligt bevaras så att den kan användas för rättsliga ändamål och för opinionsbi­ldning, säger al-Khatib.

Om filmerna försvinner kan vi mista viktiga vittnesmål för alltid. Hadi al-Khatib Syrian Archive

 ?? FOTO: EPA/MOHAMMED BADRA ?? KRIGET OM BILDERNA. Mobilinspe­lningar och mobilbilde­r har spelat en central roll i striden om rapporteri­ngen om Syrienkrig­et. Aktivister visade upp bilder på Mahmoud Qadado från organisati­onen Vita hjälmarna som ska ha dött i en attack i början av...
FOTO: EPA/MOHAMMED BADRA KRIGET OM BILDERNA. Mobilinspe­lningar och mobilbilde­r har spelat en central roll i striden om rapporteri­ngen om Syrienkrig­et. Aktivister visade upp bilder på Mahmoud Qadado från organisati­onen Vita hjälmarna som ska ha dött i en attack i början av...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland