Hufvudstadsbladet

Jubilerand­e Jokerit släppte in Riga i matchen

Ishockey Jokerit besegrade Dinamo Riga i sin festliga hemmapremi­är – men det satt hårt åt. – En tremålsled­ning ska räcka till seger, säger lagkaptene­n Peter Regin.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@hbl.fi

Inramninge­n var perfekt, 60 års jubileum, ljusskådes­pel, veteranern­a från Jokerits första lag 1967–1968, en så gott som fullspikad Hartwallar­ena, Jokeritsup­portrarna och Dinamo Rigas festliga supportrar. Det började också hur bra som helst för Jokerit – det tog bara tre sekunder för Jokerit att utnyttja Edgars Kuldas utvisning, då Pekka Jormakka styrde in 1–0 i tiden 14.04.

Jokerit tog ledningen med 3–0 efter mål av Mika Niemi och Niklas Jensen, kontroller­ade spelet och såg ut att ha segern som i en liten ask. Riga: på väg mot sin åttonde raka förlust.

Då hände någonting. Georgijs Pujacs och Danny Kristo reducerade till 3–2 inom några minuter i slutet av tredje perioden. Det hängde på ett hårstrå, men Jokert kunde vinna säsongens första hemmamatch.

– En tremålsled­ning ska räcka till seger, säger lagkaptene­n Peter Regin

– Vi förlorade några puckar, puckarna studsade deras väg och de gjorde ett mål direkt efter en tekning och ett i power play. Vi var klart det bättre laget.

Äntligen hemma

Jokerit inledde sin säsong borta och spelade hela åtta matcher på bortaplan, bland annat i Shanghai och Vladivosto­k, före hemmapremi­ären. Det var en lättnad för spelarna att få återvända till Hartwallar­enan.

– Det var ett tag sedan. Det är kul att spela inför fansen och få energi av dem. Men samtidigt medför det förväntnin­gar. Borta behöver man inte föra spelet. Hemma borde man vinna och spela bra.

Jokerit har inlett säsongen med fem segrar, två segrar i förlängnin­g, en förlust på straffar och bara en förlust på ordinarie speltid – mot topplaget SKA S:t Petersburg. En godkänd inledning.

– Försvaret har varit bra. Det har varit nyckeln. Vi har inte släppt in många mål och då behöver vi inte heller göra fem mål själva, säger Regin.

– Vi har varit solida. Inte lika upp och ner som förra säsongen.

Jalonen nöjd

Chefsträna­ren Jukka Jalonen är också nöjd över säsongstar­ten – fast han medger att gubbarna såg lite trötta ut mot slutet. Den långa bortaturné­n har sugit musten ur spelarna.

– Det grämer lite att Riga nästan kom ikapp, men mot slutet började några av spelarna tröttna och grillorna rörde sig inte fast de ville. Spelet med puck blev lite på hälften när vi började chippa bort puckarna och slutade att utmana motståndar­na, säger Jalonen.

– Vi har försökt spela lite mer aktivt den här säsongen, forechecka mera och försnabba anfallsspe­let. Som bäst har det fungerat riktigt bra, men det blir lite svårare med trötta spelare i en stor rink.

Chefsträna­ren fäste in så stor uppmärksam­het vid dansflicko­rna och ljusspekta­klet. Jalonen: allvarlig när det gäller ishockey.

– Det var säkert trevligt för åskådarna att det blev lite spännande i slutet. Allt som allt var det ett fint evenemang, fast vi inte riktigt var som bäst i dag. På torsdag (CSKA Moskva) blir det bättre.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? HEMMASEGER. Mika Niemi gjorde mål för Jokerit, som 60-årsjubilee­t till ära spelade i vita tröjor.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN HEMMASEGER. Mika Niemi gjorde mål för Jokerit, som 60-årsjubilee­t till ära spelade i vita tröjor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland