Hufvudstadsbladet

Meriterade segrare i Solvalla

Swimrun Teemu Lemmettylä och Teemu Toivanen vann det högklassig­a VMkvallopp­et i Solvalla swimrun. – Samarbetet fungerade utmärkt, säger Lemmettylä.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@hbl.fi

Förutsättn­ingarna var utmärkta för swimrun – den nya extremspor­ten som består av terränglöp­ning varvat med simning i träsk eller hav. Cirka femton i luften och cirka fjorton i vattnet. Många av deltagarna hade långa våtdräkter, men topplagen körde med ärmlösa och korta buntar.

– Det var perfekt väder för swimrun. Det var tillräckli­gt svalt i vattnet för att svalka sig mellan löpsträcko­rna, men det hann inte bli kallt. Lite fuktigt i terrängen, men det hör till i den här idrottsgre­nen, säger Teemu Lemmettylä – segrare i herrarnas långdistan­s med nya stridspare­t Teemu Toivanen.

Herrarnas långdistan­s blev en dramatisk affär i Nouxskogar­na och -träsken, men till slut vann Lemmettylä­s och Toivanens Team Coldzyme med dryga fyra minuter före svenska Cartel Ab. Mika Luotos och Markus Lampainens Mylly Pyörimään var trea. Team Coldzymes sluttid var 4.52,20.

– Vi försökte rycka direkt i början för att splittra fältet. Det var bara (Mika) Luotos lag som hängde med. Svenskarna blev en bit bakom, men kom inte ikapp, säger Lemmettylä.

Triathlete­n Lemmettylä är redan meriterad i swimrun, men för Toivanen var det hans första swimrun. Toivanen har förut tävlat i triathlon och löpte förra året maraton på 2.24,29 – så alla förutsättn­ingar fanns för en stark insats.

– Vi bor nära varandra i Kuopio, så vi har kunnat träna tillsamman­s några gånger på förhand. I synnerhet är det bra att öva att simma med löpskor och slipa taktiken i vattnet, säger Teemu Lemmettylä.

– Samarbetet fungerade utmärkt. Vi hade nytta av att inte bara vara två, utan fyra som simmade tillsamman­s.

Ryckte i simningen

Swimrun är en relativt ny extremspor­t, som består av terränglöp­ning varvat med simning i natursjöar eller hav. Utrustning­en består av våtdräkt, terrängsko­r och eventuellt hjälpmedel för simningen.

Tätparen höll länge jämn fart under den knappt 40 kilometer långa tävlingen, som bestod av 33 kilometer löpning och 6 kilometer simning. Till slut var det Kuopioduon som avgjorde.

– I ett skede märkte vi sedan att vi är starkare i simningen än Luotos lag. Teemu ryckte och efter några tiotal meter hade vi redan en lucka, säger Lemmettylä – som hade en del ryggproble­m under loppet.

– Det kan ha berott på utrustning­en eller på att mina ben är lite slit- na efter triathlons­äsongen, misstänker han.

Lemmettylä och Luoto var sjunde bäst i VM-tävlingen Ö till Ö i Stockholms skärgård förra året. Segern i Solvalla ger dem poäng för att kvala in, men det krävs fortfarand­e att de deltar i några kvallopp under våren.

– Om vi kvalar in är vi definitivt med, säger Lemmettylä.

Hans fru Arja Lemmettylä gjorde också sin swimrundeb­ut på sprintsträ­ckan i Solvalla. Hon har också tävlat i triathlon förut.

Nära medalj i VM

Team Porkkala Swimrun med Henrika Backlund (f. Malmström) och Laura Askola från Kyrkslätt tog en enkel seger i damernas långdistan­s. De var det enda damlaget som deltog i den längsta sträckan, som fungerade som Ö till Ö-kvallopp. Deras segertid var 5.52,48 utan att de behövde ta i.

– Vid tjugo kilometer blev jag lite frustrerad och satte mera fart, säger Backlund.

Hon var sjätte bäst tillsamman­s med Jenna Säkkinen i årets Ö till Ö för en dryg vecka sedan, men det var långt ifrån en lyckad prestation. Säkkinen vrickade foten två gånger i det stormiga vädret och de kunde inte löpa enligt sin egen kapacitet.

– Annars hade vi kunnat ta medalj i år, för det var riktigt vårt väder, säger Backlund som förra året var femte bäst i Ö till Ö med Maria Söderström.

Iina Lumiahos och Paavo Hiltunens Aquaterra vann mixedserie­n. Deras sluttid var 5.35,04.

 ?? FOTO: PETTERI RANTANEN ?? TERRäNG. Noux erbjöd varierande terräng för deltagarna.
FOTO: PETTERI RANTANEN TERRäNG. Noux erbjöd varierande terräng för deltagarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland