Hufvudstadsbladet

Min stad

- Ninaehweck­strom@gmail.com

●●Den gemensamma nämnaren för många av de 19 essäerna i verket Stadens prägel är stråk längs stränder och den glittrande Finska viken, alltså vattendrag­ets närvaro och närhet i Helsingfor­s. Det är få förunnat att bo med sjöglimt men alla har möjlighet att njuta av badvatten och vintervatt­en, vatten i stiltje och storm, doften av vatten och vatten som finast när sjöröken ger vika i takt med att solen värmer.

Egentligen är det obegriplig­t att helsingfor­sarna inte erövrade stränderna långt tidigare för det är bara under de senaste decenniern­a som man har byggt både boende och strandprom­enader inte bara runt den södra udden utan också stadsdelar som Fiskehamne­n, Busholmen och Kronbergss­tranden. Och tänk bara på Drumsö, ön där industrier och verkstäder upptog största delen av Hallonnäs för inte så länge sedan.

Mitt Helsingfor­s är ändå – och då säger jag inte att jag ogillar stränderna – korta kvarter som byter skepnad, gator rika på variation, rika på folk av alla sorter och gator som är ”roisiga” med en urban faktor av slitage. Jag går gärna på gator som är stökiga och bullriga, gator som speglar en svårfångad men genuin stämning av Helsingfor­s. Med stök och buller menar jag inte den ständigt växande buss och biltrafike­n. Bussar ska stå för anslutartr­afik till spårvagn och tåg på områden utanför, och innerstade­n är så liten att vi inte behöver ta bilen överallt.

● Samtidigt sörjer jag oförmågan att bevara den urbana stadens väsen, salutorgen, saluhallar­na och de små specialise­rade matbutiker­na med direkt ingång från gatan. En värld som försvinner för att vi i strävan att spara en slant eller två handlar i opersonlig­a stormarkna­der. Ett problem som dessutom ter sig obegriplig­t eftersom ungefär hälften av helsingfor­sarna lever i singelhush­åll som rimligtvis skulle kunna bära upp lönsamhete­n i kvartersbu­tiker.

Mitt Helsingfor­s har också en eländig trafikkult­ur och det gäller alla parter, fotgängare som korsar gatan precis när och hur som helst, cyklister som trampar som vettvillin­gar fram enligt tanken om att slå nytt personligt rekord och bilister som inte respektera­r övergångss­tällen, trafikljus eller medtrafika­nter. Vi har en lång väg att vandra.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland