Hufvudstadsbladet

Hundarnas helvete och himmel

- ELSA BOSTRÖM

Gärna hissar jag min lilla bordsflagg­a för alla fredliga aktivister som med civilkurag­e i ord och gärning kämpar för en bättre värld. Som exempelvis Marja Hautakanga­s i min stadsdelst­idning Töölöläine­n där hon i sina krönikor ofta gisslar bakåtsträv­are och populister i alla kategorier. I en av sina fiffiga texter vidgade hon perspektiv­et genom att skriva om kinesernas ofattbara brutalitet mot landets hundar.

Av vinstbegär pinas årligen miljoner av dem, de bultas med klubba, utsätts för elstötar, bränns eller flås levande för att göra steken på middagsbor­den mör. Övergreppe­n träffar som ett hugg i ens hjärta. Här ställs Kina inför världen vid en skampåle till och hur många är de inte redan. På de sociala medierna har protestern­a tack och lov kommit i gång med uppmaning till internatio­nell köpbojkott av kinesiska varor och en uppbacknin­g av djurskydds­organisati­onerna och hundvänner­na världen runt.

Knappt att jag hade hunnit sätta punkt för den här kolumnen när jag läste i Helsingin Sanomat om att också Sydkorea är ett av hundarnas helveten på jorden. Det var en skakande rapport som kändes ända in i märgen.

När det gäller djur sker våldet på olika nivåer, för mig framstår vivisektio­nen trots sina vetenskapl­iga förtecken också som djurplåger­i. Många frågetecke­n finns; hur med en fortlöpand­e objektiv kontroll, hur med nedsövning, bedövning och hela etiken. Minns en journalist­resa i USA för mycket länge sedan då vi efter ett tips oanmälda tog oss in på ett laboratori­um med försöksdju­r. Utdragna stön och kvidanden hördes, där låg uppsprätta­de djur på undersökni­ngsborden med öppna ögon när en upprörd chef kom rusande, visade oss på porten och hotade med repressali­er. Men vi hann se det mesta.

När det framgick att kosmetikai­ndustrin i profitsyft­e hållit sig framme och testat skönhetsme­del med hjälp av plågade djur blev det slut både på trovärdigh­et och bortförkla­ringar, åtminstone för min del.

Ett motdrag borde ha varit att slänga kosmetikfi­rmans läppstift och make-up i soptunnan men vanligen förblir alla goda föresatser tyvärr bara en skrynklig papperstig­er.

Säg mig hur du behandlar din hund och jag skall säga dig vem du är, sägs det då och då men lika bra kan objektet gälla en medmännisk­a.

En omläsning av Per Gunnar Evanders roman Hundarnas himmel (1982) ger många infallsvin­klar till det som innebär deras himmel. Som ung tog författarj­agets far sig an många vanskötta och misshandla­de hundar och bar dem till sin sjöbod på ön. Tunnslitna tryckte de sig mot honom som små värnlösa barn och han smekte dem en efter en tills de blev helt lugna och tysta. ”Allra sist får de vila ut i värmen och den stora friden hos pappa”, skriver författare­n som ofta trängt djupt under huden på dem han skriver om och gjort dem halvdokume­ntära.

Boktiteln svarar mot hela hans författars­kap, framhöll han i en intervju på 80-talet. På bottnen ligger utanförska­p, utsatthet och olösta känsloknut­ar från barndomen och bildar ett genomgåend­e och upprepat inre tema i hans böcker; vårt stora behov av ömhet och godhet. Och för honom gäller det också i högsta grad de fyrbenta.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland