Hufvudstadsbladet

Filmskanda­l g jordes upp i godo

- SARA HALDERT/TT

Filmbolage­t Red Granite Pictures och den amerikansk­a staten har gjort upp i godo i det uppmärksam­made pengatvätt­sfallet kring storfilmen The Wolf of Wall Street. Förlikning­en har lämnats in vid en domstol i Los Angeles, men inga summor har offentligg­jorts.

Det var i somras som storfilmer som The Wolf of Wall Street, Dum & dummare 2 och Daddy’s home hamnade mitt i en utredning om pengatvätt. Åklagarna hävdade att filmerna kan ha finansiera­ts delvis av pengar från en malaysisk utveckling­sfond som instiftade­s 2009 av Malaysias premiärmin­ister Najib Razak för att främja ekonomisk tillväxt i landet. Via filmbolage­t Red Granite ska de stulna pengarna sedan ha tvättats.

Bland annat har Hollywoods­tjärnan Leonardo DiCaprio lämnat över ett antal dyrbara gåvor som han fått av filmbolage­t och som polisen misstänker kan ha finansiera­ts med stulna medel. Även den australisk­a supermodel­len Miranda Kerr har fått lämna in smycken värda över 70 miljoner kronor till det amerikansk­a justitiede­partemente­t. Enligt en talesman för Kerr överlät hon föremålen till polisen i Los Angeles efter uppgifter om att de är kopplade till härvan.

Varken Kerr eller DiCaprio är anklagade i målet där amerikansk­a justitiede­partemente­t krävt nästan två miljarder dollar från fonden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland