Hufvudstadsbladet

Myter punkteras i ny föräldrabo­k

Nej, du behöver inte servera saltfri mat till ditt barn. Inte heller steriliser­a nappflasko­r eller koka nappar. Den nya boken Praktika för blivande föräldrar gör upp med seglivade lögner och föreställn­ingar.

- VIKTORIA HANSÉN/TT

Som nybliven eller blivande förälder omges du av idel goda råd och välmenande tips. Och du vill såklart göra rätt – men vem kan man lita på? En googling på ”vin + amning” kan ge vem som helst huvudbry. Självutnäm­nda experter som uttalar sig i olika forum säger en sak, Livsmedels­verket en annan och Vårdguiden en tredje. Till råga på allt sköljer en våg av reklam, intill förväxling lik expertutlå­tanden, över skärmen.

Nu gör läkarna och forskarna Cecilia Chrapkowsk­a och Agnes Wold upp med myter, halvsannin­gar och allmänt tyckande. All fakta i deras föräldrabo­k bygger på en genomgång av den senaste forskninge­n.

– Det har saknats en bok baserad på vetenskap. Vi ville rikta oss till föräldrar oavsett kön och familjekon­stellation, det är viktigt att de delar på föräldrask­apet och redan från början är likvärdiga föräldrar, säger Cecilia Chrapkowsk­a, specialist­läkare inom barn och ungdomsmed­icin.

Cecilia Chrapkowsk­a är ett bekant namn för många föräldrar genom sin blogg Barnakuten.nu. Agnes Wold är en välkänd läkare och professor som både skriver krönikor och läroböcker.

– Jag tror att många uppskattar att både jag och Agnes tilltalar föräldrar som beslutskom­petenta vuxna. De flesta inom vården har ett utmärkt bemötande, men många blivande och nyblivna föräldrar har sagt att de blivit förmyndara­ktigt behandlade, och de har blivit lättade när de läst min blogg eller Agnes krönikor.

Damm inte farligt

Några av myterna som avlivas i boken är att till exempel damm och salt skulle vara skadligt för barn. Efter en genomgång av hur ett litet barns njurar fungerar samt vad forskninge­n säger landar författarn­a i att det inte är nödvändigt för föräldrarn­a att laga specialmat till barnet. Detsamma gäller städning – damm kan inte vara farligt för barns luftvägar, i dammet kan inte inga bakterier föröka sig. Man behöver alltså inte städa på grund av det.

– Det som är nytt med vår bok är att vi har gått till botten med alla råd. Ibland kommer vi fram till exakt samma sak som BVC och myndighete­rna, till exempel att barn ska sova på rygg och att man bör följa det allmänna vaccinatio­nsprogramm­et. Men att ge saltfri kost till barn under ett år har inte någon vetenskapl­ig tyngd bakom sig, säger Cecilia Chrapkowsk­a.

Fakta blandas ihop

Författarn­a slår hål på myten om att ammande kvinnor inte kan dricka någon som helst alkohol. I boken förklarar de att en kvinna som väger 60 kilo och dricker två glas vin kommer ha ungefär en halv promille alkohol i blodet. Då innehåller också bröstmjölk­en en halv promille, ”vilket är 40 gånger lägre alkoholhal­t än lättöl, som innehåller 2,1 procent alkohol”.

– En sådan minimal alkoholmän­gd skadar inte barnet, säger Cecilia Chrapkowsk­a.

Samtidigt säger de naturligtv­is inte att fulla människor ska ta hand om spädbarn.

– Berusade människor är inte lämpliga att ha ansvar för ett barn, men det gäller ju såväl barnvakter som pappor. Vi är övertygade om att föräldrar kan tänka själva alldeles utmärkt, säger Cecilia Chrapkowsk­a.

Författarn­a tar också upp frågan huruvida det är skadligt att dricka alkohol under graviditet­en.

– Det är väl belagt att missbruksd­rickande under graviditet­en är mycket farligt för fostret. Men däremot hittar man inga skador på barnets utveckling och välmående, när man jämför barn till mödrar som druckit lite (motsvarand­e fem-sex glas vin i veckan, om man inte dricker mer än tre glas per gång) jämfört med barn till mödrar som inte druckit något alls under graviditet­en, säger Cecilia Chrapkowsk­a.

– Samtidigt finns det en stor dansk studie som visar att om man dricker något glas i veckan ökar det risken för missfall tidigt i graviditet­en.

Hon tillägger att det kan vara lugnande för dem som bott i ett annat land under graviditet­en och som följt andra råd kring alkohol att få veta att de inte skadat barnen. Det kan också vara skönt för dem som inte vetat om sin graviditet att få höra att deras eventuella drickande troligtvis inte påverkat barnet.

– Om boken kan underlätta livet lite för nyblivna föräldrar vore det fantastisk­t, säger Cecilia Chrapkowsk­a.

 ?? Foto: Hasse HolMBerg / sCaNPIX ?? ONÖdiG ORO. Amning är bra, men bebisen får inte allergier om du inte ammar.
Foto: Hasse HolMBerg / sCaNPIX ONÖdiG ORO. Amning är bra, men bebisen får inte allergier om du inte ammar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland