Hufvudstadsbladet

Lönsamt i slutändan

Vägtrafik är inte heller gratis, säger Antero Alku som deltog i planeringe­n av Tammerfors­projektet.

- DAN KRONQVIST

Antero Alku medverkade i sju år som teknisk rådgivare medan spårvagnsp­rojektet i Tammerfors planerades. Han konstatera­r att kollektivt­rafik aldrig är någon lönsam affär ur strikt businesspe­rspektiv. Men det är inte bilvägar heller, de kostar också. Man måste tänka annorlunda.

– Spårvägshe­lheten i Tammerfors kan i själva verket på många sätt bli lönsam i slutändan. Kollektivt­rafiken som nu sköts med bussar kommer att bli betydligt billigare när nätet är utbyggt. Dagens 30-40 miljoner euro per år kommer att sjunka med omkring sex miljoner. Det här är alltså riktiga pengar vi talar om, säger han.

– Beräkninga­rna visar att en investerad euro i spårvägsnä­t ger tre i retur, säger han.

Och det är här det blir komplicera­t, för vi kommer in på begrepp som status, utveckling, lockande miljö och sådant.

– Byggfirmor med tomtmark reserverad längs den planerade banan kommer att känna ett visst tryck att bygga nytt, och det lär också vara en god idé. Tammerfors är en populär stad som länge dragit till sig folk från andra delar av landet. På den vanliga vägen ner mot Helsingfor­s har många hittat sitt liv just här, påpekar Alku.

– Att dra spårvagnsn­ät är varken gammaldags eller utopistisk­t, säger han. Förutom den ofta uttalade åsikten att en riktig stad måste ha spårvagnar finns det tillräckli­gt många argument för att intressera både Åbo och Uleåborg. Åbo kan fatta byggbeslut redan i mars, medan Uleåborg ännu ligger tidigt i planerings­skedet.

Utomlands kan man räkna upp Dublin, Nice och Bergen bland städer som fått spårvagnar på senare tid. I Sverige lade Göteborg inte ner sin hotade spårväg utan utvecklade den. Också Stockholm och Norrköping har byggt ut.

– Att kommunikat­ionsminist­ern Anne Berner öppnar upp för konkurrens på rälsnätet är inte direkt någon nackdel för spårvagnst­rafiken, det gör snarare att utveckling­en kan gå snabbare, säger Alku.

Alliansmod­ellen som Tammerfors har valt för sitt projekt innebär att beställare och byggare sitter i samma båt och ror åt samma håll.

De aktuella beräkninga­rna visar att spårvagnsd­riften kan finansiera­s med biljettint­äkter.

– Fördelen med spårvagnar är att spårnätet kan växa också inåt staden, inte bara utåt skogen till. Det betyder mycket för den moderna urbana vardag som många vill ha, med mindre bilar, renare luft och en grönare omgivning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland