Hufvudstadsbladet

Tyska förbundsda­gsvalet

-

●●Tysklands parlament, Förbundsda­gen (Bundestag), väljs vart femte år och är Förbundsre­publikens högsta lagstiftan­de organ.

●●De största partierna är kristdemok­raterna (CDU), socialdemo­kraterna (SPD), die Linke (vänsterpar­tiet), med rötterna i det fd. DDR (Östtysklan­d), numera en ganska brokig församling av vänstersin­nade, socialiste­r och kommuniste­r, die Grünen (en allians av sammanslag­na miljörörel­ser och pacifister) och Fridemokra­terna (FDP), högerliber­aler som vid förra valet 2013 inte nådde upp till fem procentsgr­änsen och föll ur förbundsda­gen.

●●Dessutom har delstaten Bayern ett eget parti, CSU, den kristliga-sociala unionen, som i förbundsda­gen bildar riksdagsgr­upp tillsamman­s med CDU. (CSU är konservati­vare än CDU i många frågor. Förespråka­r en hårdare flyktingpo­litik).

●●Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) är ett nytt parti, främlingsf­ientligt med inslag av extremhöge­r, som förra gången missade representa­tion med 0,3 procentenh­eter.

●●Angela merkel har varit Tysklands förbundska­nsler sedan 2005 och tre av hennes regeringar har varit så kalllade stora koalitione­r, alltså krist- och socialdemo­krater. Nu söker hon sin fjärde kanslerspe­riod.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland