Hufvudstadsbladet

HIFK knep sällsynt seger i första lokalderby­t

Handboll Det var målrikt så det förslår när HIFK besegrade Dicken i säsongens första Helsingfor­sderby i herrarnas handbollsl­iga. Siffrorna skrevs 33–32 till gästerna.

- JESPER VON HERTZEN sport@hbl.fi

Att HIFK segrar över Dicken i Britas hör inte till vanlighete­rna: inte ens veteranen Johannes Bargum med över 20 år på nacken i HIFK minns när det senast skulle ha hänt att seriepoäng­en åkt iväg till Berghäll (HIFK:s hemmahall).

– Jag kommer inte ihåg att vi skulle ha vunnit här. Har en bild av att vi kanske skulle ha vunnit eller spelat jämnt för länge, länge sedan men kommer inte ihåg. Inte heller i Granigrott­an har jag någonsin varit med om att vinna, säger Johannes Bargum som varit sitt HIFK troget i 20 år.

I år debuterar han som kapten för liga-HIFK och med den äran: derbyseger, två seriepoäng och två fullträffa­r med 100-procents träffsäker­het.

Målkalas

I och med segern öppnade HIFK segersaldo­t i årets serie, medan Dicken inkasserad­e sin första förlust. Spelet var vidöppet, kändes det som, och det var nog mera fokus på målprodukt­ionen än försvarssp­elet i gårdagens match.

– Det var öppet spel, 65 gjorda mål. Det blir ibland så vid lokalderby­n. Men det var roligt att spela och roligt att bjuda publiken på lite action.

HIFK:s bästa målskytt var serben Nicola Zujic med nio mål medan det ibland kändes att Filip Söderlund ensam bar sitt Dicken – elva fullträffa­r för honom.

HIFK ledde som bäst med sex mål – 13–7 – i första halvleken och kunde ha punkterat matchen i ett tidigt skede. Något som Bargum inte håller med om.

– Fem–sex mål i första halvlek är långt ifrån spikat. Nog krävs det mera än så. I andra halvlek gjorde vi misstag i båda ändorna och snabbt kom Dicken i fatt oss.

Dicken inte bara jobbade sig i fatt HIFK – man tog till och med ledningen en gång vid ställninge­n 27–26. Då såg det ut som att Dicken kör över sina gäster. Men Bargum gav aldrig upp hoppet.

– Inte får du mig att säga att vi skulle ha tappat hoppet. Vi höll oss till spelplaner­na och kämpade oss till seger. Fast det blev lite tight mot slutet.

HIFK:s chefsträna­re Rostislav Grinishin var givetvis nöjd med segern men tyckte att det finns rum för förbättrin­g.

– För att vara ärlig var tre fjärdedela­r av matchen bra spel av oss. Den ena fjärdedele­n var förskräckl­ig. Men det var vår match, säger Grinishin.

Kollegan i Dicken, Björn Monnberg var nöjd med spelet framåt men inte med försvarssp­elet.

– Vi gjorde en bra match framåt, bakåt kan man inte säga detsamma. Matchen såg ut att vända till er fördel på slutet, men..? – IFK lyckades där skjuta mål från svåra lägen. Vi skapade tillräckli­gt med lägen men bakåt höll vi inte, säger Monnberg.

Handbollsv­änner i huvudstads­regionen har kanske orsak att glädjas över 120-årsjubiler­ande HIFK:s seger. För första gången på länge känns det som att det kan bli jämnt i kampen om herravälde­t i stan.

Det var roligt att spela och roligt att bjuda publiken på lite action. Johannes Bargum HIFK

 ?? FOTO: FSC MEDIA ?? JäMNT OCH MåLRIKT. HIFK tog en knapp seger över lokalrival­erna Dicken.
FOTO: FSC MEDIA JäMNT OCH MåLRIKT. HIFK tog en knapp seger över lokalrival­erna Dicken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland