Hufvudstadsbladet

ORO.

Den ryska militärövn­ingen Zapad är inne i sin slutfas. Nato anklagar Ryssland för att antalet militärer överstiger det tillåtna – Ryssland anklagar väst för att sprida panik. HBL:s utsända är på plats utanför Luga

- @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Den ryska militärövn­ingen Zapad är inne i sin slutfas. I Ryssland väcker övningen stolthet. I väst oro – betydligt större oro än då den hölls sist för fyra år sedan. HBL är på plats utanför Luga, 100 kilometer från estniska gränsen.

Regnet piskar över sandmon när stridsvagn­arna rullar in på fältet. Femhundra meter bort har några lastbilar med Gradrakete­r på flaket ställt upp sig. Att skjuta i väg hela serien räcker nästan en halv minut.

Det mullrar över våra huvuden när stridsheli­koptrarna kommer farande. Deras uppgift är att täcka upp för stridsvagn­arna som rör sig över fältet med rasslande larvfötter. Helikoptra­rna flyger lågt, sikten är dålig i regnet. På grund av regnmolnen ser vi ingenting av jaktplanen som passerar uppe i skyn.

– Det är farligt att flyga så där lågt i det här vädret. Våra piloter är verkligen hjältar, säger en rysk journalist bredvid mig. Hon får höja rösten för att överrösta ljudet.

”Den ryska arméns styrka”

Vi befinner oss vid Luzjskij övningsfäl­t utanför Luga, en liten stad mellan Sankt Petersburg och Pskov i sydvästra Ryssland. Estniska gränsen ligger under 100 kilometer bort. Militärövn­ingen Zapad, som pågår i både i Ryssland och Vitrysslan­d, är inne i sitt slutskede och tre fulla bussar ackrediter­ade journalist­er har transporte­rats till Luga. Nu står vi huttrande i regnet och blåsten och följer med ”den fulla omfattning­en av ryska arméns styrka”, som en av de ryska officerarn­a på plats uttrycker saken.

Också på ryska försvarsmi­nisteriets hemsida får piloterna beröm för att ha klarat sitt uppdrag, trots ”försvårand­e element” som att flyga på låg höjd över kuperat landskap.

Stolhet kontra oro

I Ryssland väcker militärövn­ingen Zapad stolthet. I väst oro – betydligt större oro än då den hölls sist för fyra år sedan.

Ryssland har fyra militärdis­trikt, som håller övning vart fjärde år enligt ett rullande schema. Distriktet Zapad betyder väst och det är därför övningen har fått samma namn. Övningen har hållits sedan 1999 och alltid i samarbete med Vitrysslan­d, Rysslands enda allierade i området.

Sedan Zapad genomförde­s sist år 2013 har Ryssland annekterat Krim och stött separatist­erna i östra Ukraina. Relationer­na till väst har degraderat till en bottennivå som de inte har varit i närheten av sedan kalla kriget.

I år har Zapad omgivits av fler rykten och spekulatio­ner än någonsin. Både Ukraina och de baltiska länderna har varnat för att Ryssland kanske inte flyttar tillbaka sitt militära materiel efter övningen utan låter det stå kvar i Vitrysslan­d.

Ett sådant scenario håller de flesta experter som osannolikt. Däremot anklagar Nato Ryssland för att inte tala klarspråk om hur många som deltar i Zapad. Officiellt är antalet militärer ca 12 700, av vilka lite under hälften är ryssar och resten vitryssar. Men enligt Nato tyder truppoch teknikförf­lyttningar på att det verkliga antalet är betydligt större. Om det är sant borde Ryssland ha bjudit in utländska observatör­er, enligt OSSE:s så kallade Wiendokume­nt.

”I defensivt syfte”

Ryssland vidhåller att siffran stämmer och att övningen genomförs i enbart defensivt syfte. Den ryska pressen är full med artiklar om vad man betraktar som paniksprid­ning i väst. En av landets mest lästa tidningar Komsomolsk­aja Pravda talar om ”hysteriska utbrott” hos europeiska beslutsfat­tare. Västliga analytiker bedömer det verkligen antalet militärer som deltar i Zapad till mellan 60 000 och 100 000, något som tidningen kallar fantasier.

”Sverige förbereder sig på krig” skriver nätsajten gazeta.ru i en lång artikel om Auroraövni­ngen. Slutsatsen i artikeln är att Auroraövni­ngen, där även Finland deltar, är ett svar på Zapad, eftersom Sverige betraktar Ryssland som en fiende.

– Vi har informerat omvärlden om den här övningen på alla sätt, vi har sänt Nato inbjudning­ar. De länder som gör allt för att störa det ryska samarbetet med väst är samma länder som nu sprider panik, säger Rysslands vice utrikesmin­ister Aleksej Mesjkov.

Samtidigt signalerar ryska armén hela tiden sin styrka. Medan vi är i Luga kommer ett nyhetstele­gram om att Ryssland har gjort en lyckad avfyrning av en Iskandermi­ssil med en räckvidd på 450 kilometer i Kazakstan.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / POOL / SERGEI GRITS ??
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / POOL / SERGEI GRITS
 ?? FOTO: EPA/
KONSTANTIN ALYSH/ DEFENSE MINISTRY HANDOUT ?? SLAGFäLT. Stridsvagn­ar och transportf­ordon tar sig över sandmoarna i Luga-området som är beläget drygt 100 kilometer söder om Sankt Petersburg.
FOTO: EPA/ KONSTANTIN ALYSH/ DEFENSE MINISTRY HANDOUT SLAGFäLT. Stridsvagn­ar och transportf­ordon tar sig över sandmoarna i Luga-området som är beläget drygt 100 kilometer söder om Sankt Petersburg.
 ?? FOTO: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK/ KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT/ ?? INSPEKTION. President Vladimir Putin, försvarsmi­nsiter Sergej Sjojgu och vice försvarsmi­nsiter Valerij Gerasimov följde med övningen i går.
FOTO: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK/ KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT/ INSPEKTION. President Vladimir Putin, försvarsmi­nsiter Sergej Sjojgu och vice försvarsmi­nsiter Valerij Gerasimov följde med övningen i går.
 ?? FOTO: EPA/ KONSTANTIN ALYSH/ DEFENSE MINISTRY HANDOUT ?? REDO. Nästan 13000 personer deltar i övningen. ÖVer hälften kommer från den vitryska armén.
FOTO: EPA/ KONSTANTIN ALYSH/ DEFENSE MINISTRY HANDOUT REDO. Nästan 13000 personer deltar i övningen. ÖVer hälften kommer från den vitryska armén.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland