Hufvudstadsbladet

Fennovoima tappar fart

Problem med att få fram dokumentat­ionen för tillstånde­t att börja bygga gör att Fennovoima skjuter på sin tidtabell. I stället för att få tillstånde­t nästa år som ursprungli­gen planerat är siktet nu inställt på 2019.

- KATARINA KOIVISTO

Fennovoima lämnade sin ansökan om att få börja bygga kärnkraftv­erket på Hanhikiviu­dden i Pyhäjoki 2015. Då var målet att all dokumentat­ion skulle var klar så att statsrådet skulle bevilja tillstånde­t 2018.

Kärnkrafts­bolaget har ändå haft problem med att få de nödvändiga dokumenten från ryska Rosatom som ska bygga kraftverke­t nyckelfärd­igt. Dokumentat­ionen har kommit långsammar­e än tänkt och nu har målet att ha allt klart för tillstånde­t alltså ställts till 2019.

– De finländska kraven och att ta hänsyn till vår lagstiftni­ng har tagit längre tid hos kärnkrafts­leverantör­en än vi ursprungli­gen räknade med, säger Fennovoima­s vd Toni Hemminki i ett pressmedde­lande.

Enligt projektets direktör Minna Forsström är man på Fennovoima i princip nöjd med det material Rosatom levererat, men det har varit svårt att hålla tidtabelle­n eftersom materialet ska vara i en form som fyller de finländska kraven.

Fördröjnin­gen hos Rosatom innebär att Strålsäker­hetscentra­len Stuk inte kommit åt att göra sina säkerhetsg­ranskninga­r enligt den ursprungli­ga planen.

Nu har Rosatom och bolagets ledande planerings­byrå ökat sina personalre­surser och arbetet går enligt Forsström i rätt riktning. Enligt tidningsup­pgifter har även en undersökni­ng av Fennovoima­s säkerhetsk­ultur medverkat till fördröjnin­gen, men den uppgiften dementerar projektdir­ektören.

Vad den här förseninge­n innebär för kärnkraftv­erkets slutliga tidtabell är ännu oklart. Fennovoima lovar en konkretare uppskattni­ng av den slutliga tidtabelle­n när helheten setts över.

– Vi har bara skjutit fram tiden för när vi beräknar att vi får tillstånde­t med någon månad. Exakt vad det betyder för tidtabelle­n på månadsnivå kan vi säga efter att ha fört noggranna diskussion­er och analyserat situatione­n med Rosatom, säger projektdir­ektör Forsström.

Markarbete­t på Hanhikiviu­dden är redan i full gång, Fennovoima har bland annat byggt vägar och ett besökscent­er samt muddrat i det planerade hamnområde­t.

 ?? FOTO: FENNOVOIMA ?? Markarbete­t har börjat i Pyhäjoki trots att tillstånd att börja bygga ännu saknas.
FOTO: FENNOVOIMA Markarbete­t har börjat i Pyhäjoki trots att tillstånd att börja bygga ännu saknas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland